Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Charles Bronson

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Ivkic

  

avatar

Muški
Poruka : 16474

Godina : 34

Lokacija : Negde u Srbiji

Učlanjen : 05.09.2012


PočaljiNaslov: Charles Bronson   Sub 27 Okt - 22:34

Charles Bronson (Ehrenfeld, Pennsylvania, 3. novembar 1921. - Los Angeles, 30. avgust 2003.), američki glumac, poznat po ulogama "teških momaka", policijskih inspektora, revolveraša i osvetnika.

U svojoj 50-godišnjoj karijeri ostvario je preko 150 uloga u filmovima i televizijskim serijama.


Rodio se kao Charles Dennis Buchinsky u zloglasnom Ehrenfeldu, četvrti Pennsylvanije poznatoj po rudarima uglja. Porodica mu je bila iz Litve, a bilo je bilo 15 dece. Litavsko ime bilo mu je Karolis Bučinskis. Otac mu je umro kada mu je bilo samo deset godina. Radio je sa starijom braćom u rudniku ugljena, zarađujući dolar po toni iskopanog uglja. Porodica je bila toliko siromašna da je jednom Charles obukao sestrinu haljinu i tako otišao u školu, jer nije imao druge odeće. Prezime Bronson, uzeo je u vreme senatora McCarthyja, iz straha da Buchinsky zvuči suviše ruski.

Među njegove najpoznatije filmove spadaju: Sedmorica veličanstvenih, Veliki beg, Bilo jednom na Divljem zapadu, Dvanaest žigosanih i serijal Smrtonosna želja. U Vestern seriji The Travels of Jaimie McPheeters glumio je sa 12-godišnjim Kurtom Russellom. Reditelj Sergio Leone jednom je rekao da je on "najbolji glumac s kojim je ikad radio".

Ženio se tri puta. Bolovao je od Alzheimerove bolest. Umro je u 81. godini od upale pluća. Nadživela ga je treća supruga Kim Weeks, troje dece, dvoje usvojenih i dvoje unučadi. Treći posinak Jason McCallum Bronson umro je 1989. od predoziranja drogom. Za sebe je rekao da izgleda kao "komad planine odvaljen od nje dinamitom".

Kako je izgledao kao mestik, često su mu nudili uloge ljudi takvog porekla. U Sedmorici Veličanstvenih glumio je lika koji je pola Irac, a pola Meksikanac. Ulogu detektiva "Popeyea" Doylea, koga u filmu "Francuska veza " glumi Gene Hackman, prvobitno je trebao igrati on. Takođe je trebao igrati uloge Supermana i Snakea Plisskena u Begu iz New Yorka, ali su te uloge dobili Kurt Russell i Christopher Reeve.

Filmografija:

1999 Family of Cops III: Under Suspicion (TV movie)
1997 Breach of Faith: A Family of Cops II (TV movie)
1995 Family of Cops (TV movie)
1994 Death Wish V: The Face of Death
1993 Donato and Daughter (TV movie)
1993 The Sea Wolf (TV movie)
1991 Yes Virginia, There Is a Santa Claus (TV movie)
1991 The Indian Runner
1989 Kinjite: Forbidden Subjects
1988 Messenger of Death
1987 Death Wish 4: The Crackdown
1987 Assassination
1986 Act of Vengeance (TV movie)
1986 Murphy's Law
1985 Death Wish 3
1984 The Evil That Men Do
1983 10 to Midnight
1982 Death Wish II
1981 Death Hunt
1980 Borderline
1980 Cabo Blanco
1979 Love and Bullets
1977 Telefon
1977 The White Buffalo
1976 Raid on Entebbe (TV movie)
1976 From Noon Till Three
1976 St. Ives
1975 Breakheart Pass
1975 Hard Times
1975 Breakout
1974 Death Wish
1974 Mr. Majestyk
1973 Chino
1973 The Stone Killer
1972 The Mechanic
1972 Chato's Land
1972 The Valachi Papers
1971 Red Sun
1971 Someone Behind the Door
1970 Cold Sweat
1970 The Family
1970 You Can't Win 'Em All
1970 Rider on the Rain
1970 Lola
1968 Once Upon a Time in the West
1968 Farewell, Friend
1968 Villa Rides
1968 Guns for San Sebastian
1967 Dundee and the Culhane (TV series)
1965-1967 The Virginian (TV series)
1967 The Dirty Dozen
1967 The Fugitive (TV series)
1966 This Property Is Condemned
1966 The F.B.I. (TV series)
1966 The Legend of Jesse James (TV series)
1965 Battle of the Bulge
1965 Rawhide (TV series)
1965 The Big Valley (TV series)
1965 Vacation Playhouse (TV series)
1965 Luke and the Tenderfoot (TV movie)
1965 The Sandpiper
1965 Combat! (TV series)
1965 Guns of Diablo
1964 Bonanza (TV series)
1963-1964 The Travels of Jaimie McPheeters (TV series)
1963 4 for Texas
1963 Dr. Kildare (TV series)
1963 The Great Escape
1962-1963 Empire (TV series)
1957-1963 Have Gun - Will Travel (TV series)
1963 Ripcord (TV series)
1962 Kid Galahad
1962 The Untouchables (TV series)
1956-1962 Alfred Hitchcock Presents (TV series)
1961 Adventures in Paradise (TV series)
1961 X-15
1961 The New Breed (TV series)
1961 Cain's Hundred (TV series)
1961 A Thunder of Drums
1961 Twilight Zone (TV series)
1961 Master of the World
1960-1961 Hennesey (TV series)
1960-1961 Laramie (TV series)
1961 The Loretta Young Show (TV series)
1961 Alcoa Presents: One Step Beyond (TV series)
1955-1961 G.E. True Theater (TV series)
1960 Riverboat (TV series)
1960 The Aquanauts (TV series)
1960 The Magnificent Seven
1958-1960 Playhouse 90 (TV series)
1958-1960 Man with a Camera (TV series)
1960 The Islanders (TV series)
1959 U.S. Marshal (TV series)
1959 Never So Few
1959 Yancy Derringer (TV series)
1958 When Hell Broke Loose
1956-1958 Gunsmoke (TV series)
1958 Tales of Wells Fargo (TV series)
1958 Gang War
1958 The Walter Winchell File (TV series)
1958 Machine-Gun Kelly
1958 Sugarfoot (TV series)
1958 Showdown at Boot Hill
1958 M Squad (TV series)
1958 The Court of Last Resort (TV series)
1957 Suspicion (TV series)
1957 Studio One in Hollywood (TV series)
1957 Colt .45 (TV series)
1957 Richard Diamond, Private Detective (TV series)
1957 Run of the Arrow
1957 Those Whiting Girls (TV series)
1957 Hey, Jeannie! (TV series)
1957 The Millionaire (TV series)
1957 Sheriff of Cochise (TV series)
1956 Studio 57 (TV series)
1956 Wire Service (TV series)
1956 Warner Brothers Presents (TV series)
1956 Jubal
1954-1956 Medic (TV series)
1955-1956 Crusader (TV series)
1956 Have Camera Will Travel (TV movie)
1955 Target Zero
1955 Cavalcade of America (TV series)
1955 The Pepsi-Cola Playhouse (TV series)
1954-1955 Treasury Men in Action (TV series)
1955 Stage 7 (TV series)
1955 The Public Defender (TV series)
1955 Big House, U.S.A.
1955 The Man Behind the Badge (TV series)
1955 Lux Video Theatre (TV series)
1955 The Joe Palooka Story (TV series)
1954 Vera Cruz
1954 Drum Beat
1954 Apache
1954 Riding Shotgun
1954 Tennessee Champ
1954 Waterfront (TV series)
1954 Crime Wave
1953-1954 Schlitz Playhouse (TV series)
1953 Miss Sadie Thompson
1953 Four Star Playhouse (TV series)
1953 House of Wax
1953 Off Limits
1952-1953 The Doctor (TV series)
1953 The Clown
1952 The Roy Rogers Show (TV series)
1952 Torpedo Alley
1952 Biff Baker, U.S.A. (TV series)
1952 Bloodhounds of Broadway
1952 Battle Zone
1952 Pat and Mike
1952 Diplomatic Courier
1952 My Six Convicts
1952 The Marrying Kind
1952 Red Skies of Montana
1952 The Red Skelton Hour (TV series)
1951 The Mob
1951 The People Against O'Hara
1951 You're in the Navy Now
1949 Fireside Theatre (TV series)












Nazad na vrh Ići dole
 
Charles Bronson
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Charles Bronson
» Charles Bukowski
» Charles Dickens
» Charles Bukowski (Čarls Bukovski)
» Bukowski Charles
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Muzika, Film, Net :: Film :: Biografije Glumaca i Glumica-