Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Čet 11 Okt - 2:23

Ribolovni štapovi, role i sve za ribolovU ovoj temi ćemo prikazivati sav ribički pribor. Laughing

Bez reklamiranja. Cool

Već čisto informativno pokazati što ribiču treba da bi mogao biti uspješan na ribolovu.
love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pon 2 Sep - 9:58

Ribolovni štapovi
 
Pre početka ovog teksta odmah da razjasnimo osnovno pravilo vezano za štapove, NE POSTOJI UNIVERZALNI ŠTAP za lov svih vrsta ribe.U zaista pravoj šumi štapova koji se mogu pronaći u našim prodavnicama riboopreme prava je umetnost izabrati ono što vam je potrebno. Iskusniji ribolovci već znaju koji pribor, za koju ribu, koja marka, koja akcija, ali kada mlađi ribolovci uđu u radnju njima stvarno treba pomoć. Ovaj tekst je namenjen prvenstveno njima. Štapove možemo podeliti u tri osnovne kategorije: lake, srenje i teške. Iz ovih kategorija su proizašle nove podkategorije: lakosrednja, srednjeteška i ekstremnoteška.
Rade se i specijalni štapovi za mušičare koje možemo prepoznati po tome što im se ležište za mašinicu nalazi ispod rukohvata i veoma su savitljivi.Materijali koji se koriste za izradu štapova su najrazličitiji, mi ćemo izdvojiti grafitne štapove. Cena štapa je usko vezana sa kvalitetom i čistoćom grafita koji je upotrebljen u izradi štapa. Kada na štapu vidite natpis "graphite composite" to znači da je to štap sa veoma malim procentom grafita. NAPOMENA: Grafitni štapovi su odlični provodnici struje, tako da nikako ne prporučujemo da sa njima pecate za vreme oluja i ispod dalekovoda.

Karike (provodnici) se prave od najrazličitijih materijala a zajedničko im je da moraju biti otporni na habanje. Ako se na provodniku pojavi zarez od najlona, obavezno ga odmah zamenite. U protivnom najlon će se stalno krzati i pri prvom većem opterećenju (trofejna riba) pući.

Šta ribolovac početnik treba da zna: koju ribu želi da peca, na kojoj vodi, a za tu ribu koja dužina štapa mu je potrebna i koje akcije treba da bude štap?
Ovu podelu nemojte uzimati zdravo za gotovo, nemoguće je čak preporučiti štap za jednu vrstu ribe. Ne koristi se isti pribor za pecanje skoblja na Drini i Savi. Razlika je u priboru da li pecate tog istog Savskog skoblja iz čamca ili sa obale. Pre kupovine štapa pogledajte čime starije kolege pecaju, slobodno ih pitajte za savet ili kontaktirajte nas da vam pomognemo.

-Laki štapovi: Su namenjeni lovu bele ribe (babuška, deverika, bodorka, skobalj....) težine bacanja su do 40gr. Preporuka mlađim kolegama, za belu ribu uzmite štap akcije B-C , težine bacanja od 20-40gr. dužine 3-4m (zavisi od vode na kojoj pecate).

-Srednji štapovi: Namenji su najčešće lovu grabljivice i krupnije bele ribe. Kod odabira ove vrste štapa treba uzeti u obzir gde se peca, kojim mamcima i kolika se riba očekuje. Dužina štapova se kreće od 2,10 do 4m, ako pecate iz čamca dugačak štap vam može samo smetati (pri prihvatanju ribe), ali ako pecate sa obale i treba da zabacite mamac 50m, ili da privlačite ribu između lokvanja i prepreka tada je štap od 3-4m pravo rešenje. Ovo su obično štapovi težine bacanja od 40 do 80gr akcije B-A.

-Teški štapovi: To su obično dvodelni štapovi, ređe teleskopski, koji su namenjeni lovu soma, tostolobika, amura, krupnog šarana.... Ovo su veoma "kruti" štapovi akcije A i težina bacanja većih od 80gr (čak i 100-200gr) . Za dužinu važi isto što i kod srednjih štapova.
Pri odabiru štapa uzmite u obzir da od njegove akcije u mnogome zavisi "brzina i oštrina" vaše kontre.
Akcija A ili 4,5-5,0: savija se samo vrhom (ekstremno tvrdi oštar štap).
Akcija B ili 3,5-4,0: savija se prva trećina štapa.
Akcija C ili 2,5-3,0 : savija se više od polovine štapa.
Akcija D ili 1,5-2,0: savija ceo štap
Težina bacanja su težine koje ćete zabacivati tim štapom.

(Pecaroš)
love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pon 2 Sep - 13:13

RIBOLOVNE MAŠINICEMašinice bi mogli podeliti na stacionarne i rotacione.
Rotacione mašinice najčešće koriste mušičari i one su obično automatizovane -namotavaju strunu pritiskom na ručicu jer se opruga "nabila energijom" dok ribolovac maše štapom i strunu izvlači za zabačaj. Na našim prostorima ( i u celoj Evropi) najrasprostranjeniji su stacionarani čekrci, dok se na Američkom kontinentu više koriste multiplikatori. Mašinicu biramo u zavisnosti od ribe kojoj je ona namenjena. Sada se prave mašinice koje u sebi imaju po 7-8 pa i više lagera (što viče lagera to je veća cena mašinice).Brzina namotavanja najlona se povećala tako da su sada odnosi i 1 prema 6, (jedan okret ručice -šest namotaja oko špulne). Svaki ribolovac ima nekog svog aduta i vrlo je nezahvalno preporučivati određenu marku mašinica.
Nekada najpopularniji DAM je proizveo mašinice uz koje je davao doživotnu garanciju (popularne "finese"). Sadašnje mašinice ni u snovima nemogu nadživeti jednu "Damovu finesu". Ipak treba obratiti pažnju na mašinice sledećih proizvođača: "Dam", "Mitchell", "Shimano", "Daiwa", "Silstar","Abu","Cormoran". Mašinice su svojim dimenzijama i konstrukcijom projektovane tako da čine sklad sa štapom. Ne možete mašinicu za "teški ribolov staviti na štap za laki ribolov i obrnuto. Mašinice su jedan od najskupljih delova opreme zato ih treba pažljivo birati, čuvati i redovno podmazivati. Za podmazivanje treba koristiti bezkiselinske masti, grafitne masti i laka mašinska ulja. Kućišta i špulne savremenih mašinica se sve češće izrađuju od grafitnih materijala. Time se postiže lakoća mašinice uz minimalan gubitak na čvrstoći i izdržljivosti same mašinice. Sve više se na mašinice stavljaju špulne za daleke izbačaje (slika dole), to su duže i dosta pliće špulne od standardnih. Prednost mašinica sa ovom vrstom špulna je što se smanjuje otpor između najlona i oboda špulne, tako da izbačaji mogu biti i do 20% duži, a struna se manje haba i duže traje. Po našem mišljenju najvažniji deo mašinice je kočnica ili kako je neki nazivaju borbena kočnica, od nje zavisi da li ćete savladati trofejni ulov ili ne. Mašinica sa preciznom kočnicom u kombinaciji sa dobrim štapom koji će amortizovati "udarce" ribe, može izvući svaku ribu.
Pri kupovini mašinice obratite pažnju na sledeće:

  • Kvalitet kočnice
  • Vrsta materijala kućišta i špulne
  • Da li i koliko ima ležajeva
  • Vrsta prenosa (pužni ili tanjirasti)
  • Da li ima špulnu za daleke izbačaje
  • Da li ima "borbenu kočnicu"
  • Od čega je i da li se obrće vođica strune
  • Dizajn i ima li rezervnu špulnu

VAŽI ZA POČETNIKE

Najjednostavniji način da odaberete mašinicu je:
-Ako pecate belu ribu: kupite mašinicu koja "prima" max. 200m najlona 0,20mm. Marka, broj lagera i ostalo zavisi od "dubine džepa".
-Ako pecate grabljivicu: kupite mašinicu koja "prima" max. 200m najlona 0,35mm. Marka, broj lagera i ostalo zavisi od "dubine džepa".
-Ako želite pecati soma i krupnu ribu: kupite veeellliiikkkuuu mašinicu. Pecarosima početnicima preporučujem da krenu od bele ribe, dok dođu do varaličarenja sve će im biti jasno.

(Pecaroš)
love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pon 2 Sep - 13:40

Plovci

Svim plovcima je namena ista, a to je da na vreme ribolovcu da znak da riba nešto 'radi' oko mamca i da se pripremi na kontriranje.
Izrada plovaka od davnina do danas u mnogome se promenila. Od nekada rucno izradivanih plovaka koji su retko imali isti (savršen) oblik i težinu do današnjih mašinski pravljenih plovaka od razlicitih materijala i razlicitih oblika sa razlicitim opterecenjem. Tako se danas moĹľemo sresti sa plovcima napravljenim od : plute, lakog drveta (zove,balzovine), stiropora, plastike, veštacke pene i perja.
Mogu da budu FIKSNI i KLIZEĆI.
 
Klizećim plovcima se često daje prednost jer se njima lakše postiže dalji zabačaj i lako podešavanje željene dubine bez obzira na dužinu štapa kojim pecamo. Kod kliznih plovaka najlon lako klizi kroz jednu ili dve žičane alkice koje se nalaze na njima sve do graničnika (stopera) kojim se reguliše dubina na kojoj želimo da pecamo. Možemo postaviti 'gumene' koji se kupuju u radnji a možemo ih praviti i sami vezujući konac ili tanak najlon na osnovnu strunu.
 

Za razliku od klizećih, fiksni plovci su za strunu priÄŤvršÄ‡eni buĹľirima i direktno njima se odreÄ‘uje dubina pecanja. Maksimalna dubina pecanja je duĹľina štapa kojim se peca i to uz vrlo oteĹľano i neprecizno zabacivanje. Plovci mogu biti razliÄŤitih oblika , ali svaki od njih sa svojim prednostima i manama namenjen je za odreÄ‘enu vrstu ribe ili oblik ribolova. Svaki od njih na vodi (tekućoj ili stajaćoj) drugaÄŤije se ponaša pa ga treba birati i prema karakteristikama vode i vremenskoj situaciji.
 
Plovak u obliku LUKOVICE pogodan je za pecanje na stajaćim vodama i tekućim sa srednjom brzinom vodenog toka, duboko postavljeno težiste čini ga stabilnim pa se koristi pri vetrovitom vremenu.
 

 
Plovak u obliku JAJETA odgovara normalnom i brzom vodenom toku .Dobro se odrĹľava u vodenoj struji jer ima malu udarnu površinu na vodu. Stabilan je i namenjen za pecanje sa olovom na dnu.
 

 
Oblik BURENCETA odgovara vodama sa slabim pa sve do onih sa jakim strujama (znaÄŤi skoro svim) vodenog toka. Najviše se koristi po mirnom vremenu bez vetra jer tad ispoljava svoju stabilnost.
 

 
Oblik CIGARE-TOMPUSA tipičan je za stajaće vode, primenjuje se pri svim jačinama vetra. Veoma je stabilan posebno kad olovo leži na dnu.
 

 
Oblik IZDUŽENOG JAJETA. Ovo je, reklo bi se, univerzalni oblik plovka. Koristi se i na stajaćim i na brzim vodama. Stabilan je i pri vetrovitom vremenu i zato je pogodan za sve vrste ribe i vremenske situacije.
 

 
Oblik OLOVKE namenjen je pretežno za stajaće vode. Olovo treba postaviti blizu udice jer je tad najstabilniji. Idealan je za pecanje bele ribe i kedera jer daje najmanji otpor i iz vode treba da mu viri samo antena.
 

 
Oblik OBRNUTE KAPLJICE namenjen je za ribolov na reci. Vrlo je stabilan i najbolje se pokazuje u kombinaciji sa 'bolonjeze' stapovima.
 

 
U plovke se ubraja i VASER KUGLA koja se najÄŤešÄ‡e koristi za ribolov mušicama. To je plastiÄŤna kugla koja se puni vodom do odreÄ‘ene granice tj. dok ne dobije odreÄ‘enu teĹľinu da bi mogla da se daleko zabaci. Ona istovremeno ima ulogu plovka i tega za bacanje.
 

 
Posebno poglavlje medju plovcima zasluĹľuju WAGGLER plovci.
Osnovna karakteristika ovih plovaka je da su predviđeni za ribolov na velikim daljinama prvenstveno na stajaćim vodama.
Waggler je svaki plovak koji se sa najlonom spaja u jednoj i to najdonjoj njegovoj taÄŤci. Ima ih u bezbroj varijanti oblika, velicina i materijala. Uglavnom postoje dva tipa waggler plovaka koji se najÄŤešÄ‡e koriste. Prvi su ravni waggleri, a drugi su waggleri sa telom.
Glavna osa wagglera obiÄŤno je izraÄ‘ena od pera ili plastike dok je telo obiÄŤno od balze, plute ili stiropora. Waggler plovci u svom donjem delu mogu imati ugraÄ‘eno opterećenje koje pomaĹľe njihovim letaÄŤkim mogućnostima, a ujedno i smanjuje koliÄŤinu olova koje se dodaje da bi se plovak doveo u ravnoteĹľu. Takvi waggleri nose oznake npr. 6+2 što znaÄŤi da je u telo plovka ugraÄ‘eno 6 gr olova i treba dodati jos 2 gr kako bi iz vode virio samo vrh koji je obojen jarkim bojama da bi se bolje video na velikim daljinama. Postoje još i waggleri koji u svom donjem delu imaju ugraÄ‘eno promenljivo opterećenje u vidu metalnih ploÄŤica koje se skidaju i stavljaju u zavisnosti koliko je u datom trenutku potrebno opterećenje plovka.
Proizvode se i stakleni (providni) waggleri koji izazivaju manje podozrivosti kod opreznih riba kao i waggleri sa perima koja sluĹľe da produĹľe let plovka i da mu drĹľe pravac. 
 

 

BALERINA. Popularni naziv za za velike plovke koji se koriste pri pecanju štuke. I ona se kao i obiÄŤni plovci koristi kao klizajuća i kao fiksna. Postoji više modela balerine a najÄŤešÄ‡e se upotrebljava onaj u obliku burenceta.
 


(Ribolovci.rs)
love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pon 23 Sep - 0:42

Cormoran Black MASTER Spin 10-40g Savršen štap za srednje velike varalice, shadove, žlice ili veće spinere. Univerzalna primjena za sve grabežljivce kao što su štuka, smuđ, velike pastrve u plitkim vodama itd..
- SM20 karbonski blank
- lagane SiC vodilice
- Screw In sjedište role
- plutena drška

Dizajniranje cijenom prihvatljivih kvalitetnih proizvoda veći je i teži izazov od dizajniranja skupocijenih gdje možete izabrati iz cijele palete proizvoda i materijala. Kod planiranja BLACK MASTER serije držimo se već dobro postavljenih principa i kombiniramo ih s novim elementima. snažni SM20 karbonski blank čini osnovu za malu težinu, dobar balans i dinamičnu akciju. Bili smo u mogućnosti obnoviti proces proizvodnje i kao posljedicu toga ovi štapovi uživaju standard kvalitete, koji je iznimka u ovoj cijenovnoj kategoriji.
love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pon 23 Sep - 0:49

DAIWA Emcast SWSuper povoljna rola. Namjenjana je za šaranski ribolov ili surfcasting.

Tehničke karakteristike:

-          4 kuglična ležaja

-          Infinite nepovratni mehanizam

-          Wormshaft sistem namatanja strune

-          Snažna ručka role

-          Twist Buster sistem protiv uvrtanja strune

-          Gyro Spin

-          Abs špula za daleki izbačaj
love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pon 23 Sep - 0:58

Cormoran Bull Fighter-BP 5PiF
Napravljena je za teški slatkovodni ribolov (štuka, feeder, šaran...) ili morski surfcasting ribolov. Zahvaljujući našem specijalnom WormShaft sistemu namatanja i slaganja strune i Super longcast kalemu za daleki izbačaj ovom rolom možete dosegnuti mjesta koja su Vam do sada bila nedostupna. BULL FIGHTER 5PiF karakteristična je po svojem izvrsnom omjeru cijene i kvalitete - glatkom radu, pouzdanoj funkciji preklopnika i snažnim Infinite- Sistemom. Sve to daje izvrstan osječaj kvalitete dok držite ovu rolu.

- 4 čelična kuglična ležaja
- Infinite Anti Reverse
- Fino podesiva kočnica na kalemu
- Slow Speed WormShaft oscilacijski sistem
- Aluminijski kalem za daleki izbačaj
- Najlon/ABS rezervni kalem
- Aluminijska ručka
- Soft Touch drška
- Power Bail ojačani preklopnik
- Veliki Anti Twist rotor
- Dugovječna opruga preklopnika
love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pon 23 Sep - 1:20

Tri podProfesionalni stalak za štapove s 3 odvojiva banksticka. Koncipiran je za 3 štapa, teleskopski je podesiv po visini i dužini. Bitna prednost mu je u tome što se odvojivi obalni klinovi prvo zabijaju u tlo pa tek onda uvijaju u stalak, zbog čega on stoji stabilnije. Može se vrlo brzo montirati i razmontirati, a zahvaljujući malim dimenzijama pakiranja može se lako transportirati. Obalni klinovi mogu se izvući do 104 cm - idealno za postavljanje u priobalnoj vodi. Opremljen je stabilizacijskim kukama.
love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pet 7 Feb - 1:07

Šaranski štap - Shimano Catana BX 13-350LOpis:

Ime Catana je postalo sinonim za izrazitu vrednost bez kompromisa na kvaliteti, a ovih devet novih štapova predstavlja upravo to. Od opreme na blankovima napravljenim od XT30/XT40 karbona, spomenimo Shimano Hardlite sprovodnike i nosače mašinice.

Najnježniji model u seriji je 12’sa test krivom 2lb i mekše Fish Playing akcije, dok je posljednji model Long Range za dalek izbačaj dužine 13’ sa 3,5lb test opsegom i sa ulaznom vodilicom od 50mm kao standardnom.  CATBX13350L3.9620248462160
Broj delova:
2
Težina štapa:
484gr
Težina bacanja:
3.25lbs
Dužina štapa:
3.9m
love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pon 28 Apr - 11:36

Plovci

Plovci moraju održavati mamac na podešenoj dubini i mjestu i signalizirati griz prilikom ribolova na različitim vrstama voda, po različitim temperaturnim, vremenskim i dnevnim uvjetima. Za ribolovca trebaju biti dobro vidljivi, te dobro signalizirati grizove, a za ribu moraju biti što manje uočljivi i pružati što manji otpor kod griza.

Razlikuju se po mnogim karakteristikama koje uvjetuju ponašanje u vodi i prilikom griza. Izbor plovka ovisi o brojnim faktorima od kojih su najvažniji: vrsta i dubina vode (stajaćice, tekućice), vrsta ribe koja se lovi, veličina i težina mamca, vremenski uvjeti, doba dana kad se lovi i vrsta pribora.

Osnovne karakteristike

Vodljivost najlona
plovci s unutrašnjim vođenjem - uglavnom veći fiksirajući plovci s većim tijelom
plovci s vanjskim vođenjem - manji fiskirajući i svi klizni plovci

Učvršćivanje
fiksni plovci - za prezentaciju mamca na manje dubine ili do koje dozvoljava dužina štapa.
klizni plovci - za prezentaciju mamca na male i velike dubine

Oblik tijela
Različitim oblicima tijela postižu se različite karakteristike plovaka kod plutanja na vodi, u strujama, valovima, kod padanja kiše, te kod signalizacije griza.

Nosiva težina
Navodi se u gramima, a označava ukupnu masu (težinu) sistema (olova, podveza i mamca) koji se može montirati, a da plovak normalno pluta na površini.

Vidljivost
Razlikuju se plovci za dnevni i dnevno-noćni ribolov, te plovci za ribolov na velikim daljinama ili po velikim valovima.

Plovci za dnevni ribolov su bez ili s kraćim vratom stabilizatora, te manjom signalnom površinom premazanom jarkom bojom.

Plovcima za dnevno-noćni ribolov je signalna površina premazana fluorescentnom bojom ili imaju predviđeno mjesto za postavljanje starlete, ili sadrže svjetleću diodu i bateriju.

Plovci za velike daljine ili velike valove imaju digačak vrat stabilizatora ili dugačko tijelo, a na vrhu stabilizatora veću kuglicu premazanu fluorescentnom bojom, ugrađenu svjetleću diodu i bateriju ili predviđeno mjesto za starletu.

(Pijani tvor)
love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pon 28 Apr - 11:38

Razni oblici plovakaovalni - dobro nosivi i podjednako pogodni za mirne i tekuće vodeduboko kapljičasti - za stajaće vode po valovitom i vjetrovitom vremenu. Zbog dubokog težišta mirno leži i kod jače valovite površinepiramidalni - jako nosivi za srednje brze i brze tekuće vode (strujanje) Zbog dubokog težišta dobri i kod ribolova na puštanjeoblik češera - za blaže tekuću vodu ili stajaću vodu za vrijeme slabijeg vjetravitki stožasti - za mirne stajaće i blago tekuće vode i mirno vrijemeoblik jajeta - dobro nosivi, za srednje i jake tekuće vode, za ribolov na puštanjeovalni s utegom - dobro nosivi, pogodni za mirne i blago tekuće vode, za lov na veliku daljinu, vrlo osjetljivi na grizoveizduženo jajasti - velike nosivosti, za mirne i blago tekuće vode, specijalno za grabežljive ribekapljičasti - dobro nosivi, za mirne i lagano tekuće vodecilindrični - za teške i žive mamce (ribe) na stajaćim i protočnim vodama
stožasti - dobro nosivi, za mirne i blago tekuće vodedvostruko stožasti - dobro nosivi, za mirne i lagano tekuće vode po lagano vjetrovitom vremenu


(Pijani tvor)
love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Uto 29 Apr - 12:32

Olovo

Olovo je zbog svoje mekoće, lakog oblikovanja, velike specifične težine i otpornosti na koroziju najpogodniji materijal za izradu utega kojima se opterećuju sustavi s plovcima ili sidre sustavi za dno. Iako se na površini olova stvara antikorozivni sloj, ono pridonosi zagađenju vode, pa se u novije vrijeme premazuje zaštitnim premazima, a pojavljuju se i utezi od teških keramičkih smjesa, koji su skuplji, ali ekološki prihvatljiviji.

Olovni utezi kako bi ispunili svoju funkciju izrađuju se u različitim oblicima i težinama:

zarezane i probušene kuglice i valjčići - za opterećenje sustava s plovcima

ovalno, kruškasto, kapljičasto i čunjasto olovo - za opterećenje većih plovaka, sidrenje na mirnim i blago tekućim vodama s neravnim i kamenim dnom ili dnom punim trave i podvodnog raslinja.

kvadratno, pločasto, trapezno, dvostruko trapezno i olovo s žičanim krakovima - za sidrenje na brzim i jako brzim vodama sa kamenim i šljunčanim dnom, s manje podvodnog raslinja i zapreka.

torpedno i olovo sa sidrenom iglom za sidrenje u brzim vodama s pješčanim i muljevitim dnom s više podvodnog raslinja i zapreka.Razni oblici olova


dispenzer s rezanim olovnim kuglicamarezane olovne kugliceovalno klizno olovo s rupomu sredini ( 2,5; 3; 5; 7; 10; 15; 20; 30; 40 gr)klizno olovo u obliku dvostrukog trapeza s rupom u sredini ( 15; 20; 25, 30; 35; 40; 45; 50; 60; 80 gr)
ovalno klizno olovo s plastičnom vodilicom ( 3; 4; 6; 8; 10; 15; 20; 25; 30; 40; 50 gr)kruškasto klizno olovo s plastičnom vodilicom ( 0,75; 1; 1,25; 1,5; 2; 2,5; 3; 3,5; 4; 4,5; 5; 6; 7; 8; 9; 10; 20; 30; 40; 50 gr)kapljičasto olovo s prstenom ( 10; 15; 20; 30; 40; 50 gr)čunjasto sidreno olovo s prstenom ( 140; 170; 225; 280; 335; 440 gr)dubinsko olovo s krilcima ( 5; 10; 15; 20 gr)kapljičasto olovo s virblom ( 3; 5; 7; 10; 15; 20; 25; 30; 35; 40; 60; 80 gr)olovo s plutenim umetkom ( 0,05; 0,10; 1,15; 2,20; 3,25 gr)torpedo sidreno olovo ( 50; 75; 100; 125; 150; 200 gr)sidreno olovo ( 30; 40; 60 gr)sidreno olovo protiv zapletanja ( 30; 40; 50; 60; 70; 80 gr)
sidreno olovo s žičanim krakovima ( 80; 100; 125; 150; 170; 190 gr)

(Pijani tvor)
love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Ned 4 Maj - 18:30

love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Sre 14 Maj - 20:55

Bumble lure - Hrvatsko jaje


Bumble lure, umjetni mamac, varalica, ručno izrađena od balze. Namijenjena za ribolov u vodi s travom i granjem, konstruirana tako da se ne zapliće.

U Rusiji 2010. proglašena varalicom godine i popularno nazvana Hrvatsko jaje.
Priča se da i Putin s njome lovi grgeče i štuke.  Laughing 


love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pet 7 Nov - 14:12

Varalica „ružno pače” - najpoznatija srpska proizvođačka marka

Da bi se običan čovek, pa uz to još i Srbin, nekako ušunjao u svet, nisu uvek potrebne pare, šengeni, masteri i slična čudesa. Ponekad je dovoljno samo malo dovitljivosti i naizgled sitan proizvod, za koji su stranci spremni dobro da plate. A kako od hobija napraviti isplativ posao i stvoriti srpsku proizvođačku marku prepoznatljivu u svetu, možda najbolje znaju naši proizvođači veštačkih mamaca za pecanje. Mladen Radonjić, direktor firme „Ružno pače” iz Čačka, objašnjava za „Glas javnosti” kako je njihova varalica za sportski ribolov osvojila svet još pre 20 godina, kad je počela proizvodnja. Sada, iako imaju samo dvadesetak zaposlenih, već za sledeću godinu imaju narudžbine za 470.000 proizvoda, od kojih očekuju zaradu od oko milion evra.
A koliko je „pače” osvojilo svet, možda najbolje pokazuje činjenica da njihov internet sajt poseti 95.000 ljudi mesečno i da se pominju na 6.200 svetskih internet foruma.

„Aleksandar Veselinović, naš tadašnji konstruktor, smislio je veštački mamac ´ružno pače´. Mamac je to ime dobio jer je svojevremeno Acin otac krenuo u lov s varalicom koju je sam napravio od komada drveta. Pastrmke su grizle ko lude, iako mamac nije baš lepo izgledao. Kad su ga pitali šta mu je to, čovek je jednostavno rekao ´ružno pače´. U Americi se svaki dan proda bar jedan naš mamac, i to na aukcijama, po cenama koje su za naše uslove nezamislive”, priča Radonjić.

„Ružno pače” se pravi od specijalnog drveta, a proizvodi se u 24 modela i 32 boje.

„Taj mamac je zamišljen da zameni pravu ribu i ima perfektnu vibraciju, koja oponaša kretanje živog mamca. Skoro da nema poznate grabljivice u svetu koja nije progutala ´ružno pače´. Skoro svakodnevno ljudi nam šalju priče i fotografije riba koje su upecali uz našu pomoć. Najveći je nilski grgeč od 115 kilograma, a prošle godine je na ´pače´ u Sloveniji upecana i štuka-rekorder od 15 kila”, priča Radonjić.

(MONDO)
love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pet 7 Nov - 14:15

love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pet 7 Nov - 14:15

love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    Pet 7 Nov - 14:16

love
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov    

Nazad na vrh Ići dole
 
Ribolovni štapovi, role i sve za ribolov
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Sportski Ribolov
» Ribolov na fotkama
» Ribolov na plovak
» Ribolov iz ruke
» Različite tehnike i načini ribolova
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Sport :: Ostali sportovi :: Sportski ribolov-