Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Kit Teller

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130980

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Kit Teller   Ned 23 Sep - 19:18

Kit TellerKit Teller

Slika glavnog likaŽANR
western

MJESTO RADNJE
Divlji zapad

VRIJEME RADNJE
sredina 19. stoljeća

LIK
VJERNI PRATITELJ
Frenkie Bellevan

NAJVEĆI NEPRIJATELJ
N/A

OMILJENO ORUŽJE
revolver

TIPIČNA UZREČICA
N/A

Kada pročitate tekst o Kapetanu Mikiju na Stripovi.com, ne može a da vam se ne pojavi pitanje: pa, OK, ali šta je sa Malim rendžerom? Zaista, posmatrano sa današnje tačke gledišta, za one koji su se sa ova dva junaka družili kad su imali negde 10 godina, sve su to samo slični stripovi o rendžerima sa Divljeg zapada, vrlo slični i danas pomalo nezanimljivi. Ali, ono prvo na šta ja pomislim je jedno staro i nezaboravljeno rivalstvo, ona podela na “Mikijevce” i “Kit Telerovce”. Zaista, to je bio deo atmosfere u kojoj sam odrastao, hoću reći da je tih davnih osamdesetih godina jedno od prvih pitanja koje ste postavljali nekom dečaku koga biste upoznavali je koga voli više – Kapetana Mikija ili ***** Telera. Pa ma šta odgovorio, bio vam je drag – saveznik ili rival svejedno, jedino što niste voleli one koji bi vam rekli da tako nešto ne čitaju, već da preferiraju Zagora, Bleka, Komandanta Marka… A ako bi vam neko rekao da mu je favorit Ken Parker – s tim sigurno nešto nije bilo u redu!
To rivalstvo se sačuvalo do danas, mada su oba stripa već decenijama pokojna i, čini mi se, ne postoji niti jedno tako jako rivalstvo kao između ova dva junaka.

A sve je počelo 15. juna davne 1958. godine u kuhinji Sergio Bonelli Editore, kada su u istoj godini svet ugledala dva tinejdžera sa Divljeg zapada – naravno da je prvi Mali rendžer (Il piccolo ranger), a drugi – ne Kapetan Miki (prisutan već 7 godina), nego Tim Carter, kod nas poznatiji po serijalu Tim i Dasti (Il ragazzo nel Far West). Kao što je tada bio običaj, stripovi su izlazili u "striscia" tj. u kaiš formatu. Izašlo je ukupno 328 striscia, zaključno sa 25.4.1971, dok je objavljivanje u formatu kakvog danas zovemo "Bonelli format" krenulo 1.9.1963. To je bilo vrijeme kada je svaka ozbiljnija izdavačka kuća morala imati nekog "dječaka heroja" koji su u to doba bili strahovito popularni. Čak je i neko vrijeme razmatrano u Bonelliju da Kit Willer, Texov sin, dobije vlastiti serijal, ali se od toga (srećom) na vrijeme odustalo. Iako su autori ovog potonjeg postali čuveni (G. Nolitta, G.L. Bonelli, Franco Bignotti i drugi – koji su većinom povremeno radili i Malog Rendžera), Tim i Dasti nikad nisu doživeli popularnost ni približnu onoj ***** i Frenkija. Zašto je to tako?

Kada prvi put srećemo ***** Tellera («Il picollo ranger», ZS 54 – Lažni žig «M7»), prva polovina je 1870-ih. On je četrnaestogodišnji dečak irskog porekla, takoreći siroče, čija je majka umrla (nikad nećemo saznati na koji način, a ni njeno ime), a otac Ted je takođe rendžer, ali optužen za izdaju. Nimalo laka sudbina jednog četrnaestogodišnjaka, kao i prilično nesvakidašnje za glavnog junaka (možda nešto slično imamo kod Zagora). Međutim, prve epizode su prepune Kitovih suza, što ćemo teško sresti kod drugih junaka, koji nisu zapravo ni junaci, nego «junačine».Prva...

Sve u svemu, treba zabeležiti tu legendarnu prvu rečenicu (koja zvuči gotovo kao iz bajke): «Ovo je stara priča koja se događa u vreme kad je mladi Kit Teller započeo vojničku karijeru u jednoj jedinici rendžera.».I to je praktično sve što ćemo saznati o prošlosti našeg junaka. Nema jubilarnih epizoda tipa «Kitovo detinjstvo», «Priča o Kitu Telleru» i slično. Kako je umrla Kitova majka, s kim i kako je Kit živeo do dolaska u utvrđenje – ostaće večita tajna.

Tvorci priče o Malom Rendžeru su Andrea Lavezzolo kao scenarista (za koga kažu da je Tolstoj za strip) i Francesco Gamba kao crtač (Pecos Bill, Tex, Zagor). Ovaj dvojac potpisao je niz prvih epizoda, da bi im se kasnije pridružili (ili da kažemo zamenili) brojni drugi autori. Guido Nolitta se kao scenarista pridružio veoma brzo Lavezzolu, uglavnom kao koscenarista, a u epizodama No. 17. Stella del nord i 18. Formiche rosse (LMS 54 i 56) i kao samostalan scenarista. Međutim, posle svega nekoliko epizoda G. Nolitta se povlači (srešćemo ga tek na kraju serijala) i Lavezzolo ostaje sam sve do 1973. godine, kada mu prvo u nekoliko epizoda «šegrtuje», a zatim se i osamostaljuje Decio Canzio.A sve je počelo 15. juna davne 1958. godine u kuhinji Sergio Bonelli Editore, kada su u istoj godini svet ugledala dva tinejdžera sa Divljeg zapada – naravno da je prvi Mali rendžer (Il piccolo ranger), a drugi – ne Kapetan Miki (prisutan već 7 godina), nego Tim Carter, kod nas poznatiji po serijalu Tim i Dasti (Il ragazzo nel Far West). Kao što je tada bio običaj, stripovi su izlazili u "striscia" tj. u kaiš formatu. Izašlo je ukupno 328 striscia, zaključno sa 25.4.1971, dok je objavljivanje u formatu kakvog danas zovemo "Bonelli format" krenulo 1.9.1963. To je bilo vrijeme kada je svaka ozbiljnija izdavačka kuća morala imati nekog "dječaka heroja" koji su u to doba bili strahovito popularni. Čak je i neko vrijeme razmatrano u Bonelliju da Kit Willer, Texov sin, dobije vlastiti serijal, ali se od toga (srećom) na vrijeme odustalo. Iako su autori ovog potonjeg postali čuveni (G. Nolitta, G.L. Bonelli, Franco Bignotti i drugi – koji su većinom povremeno radili i Malog Rendžera), Tim i Dasti nikad nisu doživeli popularnost ni približnu onoj ***** i Frenkija. Zašto je to tako?

Kada prvi put srećemo ***** Tellera («Il picollo ranger», ZS 54 – Lažni žig «M7»), prva polovina je 1870-ih. On je četrnaestogodišnji dečak irskog porekla, takoreći siroče, čija je majka umrla (nikad nećemo saznati na koji način, a ni njeno ime), a otac Ted je takođe rendžer, ali optužen za izdaju. Nimalo laka sudbina jednog četrnaestogodišnjaka, kao i prilično nesvakidašnje za glavnog junaka (možda nešto slično imamo kod Zagora). Međutim, prve epizode su prepune Kitovih suza, što ćemo teško sresti kod drugih junaka, koji nisu zapravo ni junaci, nego «junačine».Ova duga faza u serijalu o Malom rendžeru, tzv. Lavezzolo faza, koja traje sve do 115. epizode, može se veoma lako razlikovati od naredne, tzv. Canzio & al. faze. Kit Teller je adolescent, koji se hvata u koštac sa razbojnicima i drugim nepoštenim svetom širom Texasa. Sve vrvi od poštenih indijanaca, trgovaca oružjem, kolonista (uglavnom mormona na putu za Slano Jezero), njihovih lepih kćerki. Ponegde možemo naići i na dozu fantastike, ali u veoma uprošćenom obliku (LMS 13-Ritual smrti, LMS 38 – Zaslepljeni besom). Ali, sve vreme Kit Teller raste, razvija se i uči. I upoznaje nove prijatelje, koji će ga pratiti kroz dalje avanture. Za razliku od Kapetana Mikija, Zagora i drugih, koje na početku serijala upoznajemo kao dokazane i opštepoznate heroje, a uz to i snagatore, Kit iz prvih avantura izlazi kao pobednik prvenstveno zahvaljujući sreći, slučajnosti, a potom i lukavstvu. Međutim, za razliku od nepogrešivih konkurenata iz sveta stripa, Kit po pravilu greši u svojim procenama, ispada naivan, biva pretučen i zarobljen. Tek kad od Čin – Laoa (upoznaju se u epizodi Vešala čekaju – ZS 84) nauči nešto od tajni stočnjačkih borbi, primenjuje i silu. I na početku serijala on je običan redov, da bi činove zaslužio u potonjim avanturama. Tako u epizodi Manituov znak (ZS 41) postaje kaplar, a u epizodi Pucanj iz zasede (LMS 25) postaje narednik. Svoj čin kapetane zaslužuje tek u epizodi Unapređenje za hrabrost (LMS 125). U prvim epizodama drugovi u avanturama su mu uglavnom narednik (u prvim epizodama podnarednik) O Hara, otac Moses, Ibrahim (prvi put ga srećemo u epizodi Pucanj iz zasede LMS 25, u kojoj Kit slavi svoj 16. rođendan) i Čin Lao, da bi u epizodi Gospodar munje (LMS 20) upoznao i Frenkija Belevena, koji će mu postati nerazdvojni pratilac.


Transformacija iz dječaka u mladića...

Ne samo što Kit odrasta kroz priču, već se i njegov lik (a i likovi ostalih junaka) vremenom menja. Kada Canzio preuzima autorsko pero, Kit je već odrastao momak. Francescu Gambi prvi u pomoć priskače Pietro Gamba (od epizode Povratak heroja LMS 126), da bi od epizode Kaplar Frenki – LMS 174 i pojavom Biraga Balzana, krenula i jedna cela plejada vrskih crtača, među kojima će se F. Gamba tek ponekad ponovo pojaviti. U ovoj drugoj fazi Kit i Frenki su gotovo jedini junaci koje srećemo. Jedino im se povremeno pridružuje Ani Četiri Pištolja (prvi put je srećemo u epizodi Zub Vakande –LMS 87), a tek u po kojoj epizodi ima mesta i za ostale i to samo kao sporedne junake, nikad glavne aktere kao nekad (uz sjajne izuzetke, kao na primer Ibrahim u epizodama o Kju Kluks Klanu – LMS 508-509). Sada je sve manje Texasa, tipičnih scena sa Divljeg zapada, indijanaca i stočara, a Kit je sve više avanturista, detektiv, tajni agent… I sve više je misterije, fantastike. Priče postaju dinamičnije, nema više elemenata melodrame kao u ranijim epizodama, sve je podređeno radnji, akciji i dramaturgiji.... i zadnja stranica ...

I tako sve do 256. epizode i februara 1985. godine, kada u pričama L'ultima avventura i Rangers, adio! ( kod nas Gvozdeni obruč i Tvrđava u plamenu (LMS 690 i 691)), koje potpisuju Guido Nolitta i Francesco Gamba) se utvrđenje rendžera gasi, a Kit se ženi sa svojom višegodišnjom verenicom Klaretom i sa svojim prijateljima počinju život na ranču.

Osim Frenkija Belevena (Frankie Bellevan), Kitovi pratioci bili su i Ani Četiri Puštolja (Annie Quattropistole), Ibrahim, Narednik O Hara, Komandant utvrđenja, Klareta (Claretta), njena majka Rosa Morning i njen udvarač Brendi Džim («Brandy Gim»), «Denti» Bill, Moses Teller, Sivi Soko (ili Sivi Vuk – sin poglavice Paunija), Čin Lao, kao i verni konj Crna Munja i psić Teri.
Osim spomenutih Francesca i Pietra Gambe i Biraga Balzana, Malog rendžera su crtali i Franco Bignotti, Lina Bufolente, Giuseppe Montanari i Ernesto Grassani (verovatno najpopularniji tamdem među čitaocima), Erminio Ardigo, Luigi Merati, i ekipa poznata kao Staff di If. Scenario su (osim Lavezzola, Canzia i Nolitte) pisali Giancarlo Berardi, Giorgio Pezzin, Raffaele Cormio Alfredo Saio, Muguel Angel Repetto, Marcello Toninelli, Ennio Missaglia i neizostavni Staff di If. Da ne zaboravimo naslovnice: radili su ih Franco Donatelli (sve do 145. epizode, uz nekoliko uskakanja Bruna Faganella), Luigi Coreggi (epizode 146-185) i Francesco Gamba (186-256).


Simpatična ilustracija dva glavna "para" u serijalu. Nije teško pogoditi čije bi mjesto čitatelj htio zauzeti:-)

Kod nas je Mali rendžer izlazio kratko u Dnevnikovoj Zlatnoj seriji, a potom isključivo u Lunovom Magnus Stripu. Nakon završetka serijala, Dnevnik je preštampavao prve brojeve. Ono što karakteriše Dnevnikova izdanja kada je Mali rendžer u pitanju (a i ne samo on) je da je gotovo nemoguće pratiti hronološki redosled serije. Brojevi su (na svu sreću uglavnom na početku serijala) izlazili bez ikakvog reda, epizode su isecane i ubacivane kao dodaci drugim stripovima ili kao glavne priče, a neke epizode nismo, čini mi se, nikad ni videli. Naravno, čitave strane su izbacivane, isecane i prekrajane, tako da je veoma zanimljiv posao upoređivati prvobitne epizode sa reprintima – svašta se tu može videti. Reprinti su uglavnom sledili hronologiju originalnih izdanja ali, na nesreću, gašenjem Dnevnikovih strip izdanja, ostali smo trajno bez priča o Malom rendžeru. Čini mi se da je ovo praktično jedini junak LMS/ZS serija koji nije doživeo niti jedno novo izdanje na prostorima bivše SFRJ (mada je zanimljivo da ni u Italiji Kit nije dozivio reprint pa stoga originalna serija stoji preko 5.000 eura, a neki brojevi, kao br. 32 "Colui che viene dal Nord" koštaju sami preko 2.000 Eura), što nas zaista čini uskraćenim jednog zaista velikog strip serijala.
love
Nazad na vrh Ići dole
Excited4U

  

avatar

Muški
Poruka : 21683

Lokacija : between Ass XD

Učlanjen : 03.05.2011

Raspoloženje : So Excited ;-D


PočaljiNaslov: Re: Kit Teller   Pet 12 Apr - 23:51


[You must be registered and logged in to see this link.]
runing
Nazad na vrh Ići dole
Excited4U

  

avatar

Muški
Poruka : 21683

Lokacija : between Ass XD

Učlanjen : 03.05.2011

Raspoloženje : So Excited ;-D


PočaljiNaslov: Re: Kit Teller   Pet 12 Apr - 23:54


[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
Excited4U

  

avatar

Muški
Poruka : 21683

Lokacija : between Ass XD

Učlanjen : 03.05.2011

Raspoloženje : So Excited ;-D


PočaljiNaslov: Re: Kit Teller   Pet 12 Apr - 23:57[You must be registered and logged in to see this link.]
happy
Nazad na vrh Ići dole
Excited4U

  

avatar

Muški
Poruka : 21683

Lokacija : between Ass XD

Učlanjen : 03.05.2011

Raspoloženje : So Excited ;-D


PočaljiNaslov: Re: Kit Teller   Sre 6 Nov - 8:28

Banda Maskiranih[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
S-L_007

Master
Master

avatar

Muški
Poruka : 14222

Učlanjen : 05.09.2013


PočaljiNaslov: Re: Kit Teller   Ned 27 Apr - 23:17

[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kit Teller   Sub 21 Feb - 12:56

Kit Teller


Kit Teller ili Mali Rendžer (tal. Piccolo Ranger) je talijanski strip kojeg su stvorili scenarist Andrea Lavecolo i crtač Frančesko Gamba.

Premijeru je imao 15. lipnja 1958., a pripada žanru western stripa. Radnja se dešava na Divljem zapadu. Tellera prvi put upoznajemo kao četrnaestogodišnjeg dječaka irskog podrijetla kojem je majka umrla, dok je otac Ted, također rendžer, optužen za izdaju. Za razliku od drugih strip junaka koje upoznajemo u startu kao dokazane heroje i snagatore, Kit iz prvih avantura izlazi kao pobjednik zahvaljujući prvenstveno sreći, slučajnosti a potom i lukavstvu. Za razliku od drugih, Kit po pravilu u svojim procjenama ispada naivan, biva pretučen i zarobljen. Tek kad od Čin-Laoa nauči nešto od tajni istočnjačkih borbi, primenjuje i silu. Na početku serijala on je običan redov, da bi kasnije dobio činove narednika i kapetana. Njegov nerazdvojni pratitelj je Frankie Bellevan. Od likova se još sreću O' Hara, otac Mozes, Ibrahim i Čin-Laoa, i njegova velika ljubav Claretta, sa kojom će se kasnije vjenčati i živjeti na ranču. Izdavač stripa u Italiji je Sergio Bonelli Editore, dok je u nekadašnjoj Jugoslaviji strip izlazio kratko u Zlatnoj seriji, a potom isključivo u Lunovom Magnus Stripu.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kit Teller   Sub 21 Feb - 12:59


U prvim epizodama Kitovi pratioci u avanturama su uglavnom narednik O' Hara, otac Moses, crnac Ibrahim i Chin Lao, da bi u epizodi Gospodar munje (LMS 20) upoznao i Frankiea Belevena, simpatičnog brku koji će mu postati nerazdvojni pratilac. Pored njih, vrijedi spomenuti i komandanta utvrđenja, Kitovu djevojku Clarettu, njenu majku Rosu Morning i majčinog udvarača Brandy Gima, Denty Billa, Mosesa Tellera, Sivog Sokola (ili Sivog Vuka – sina poglavice Pawneeja), Chin Laoa te vjernog konja Crnu Munju i psića Terija.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kit Teller   Sub 21 Feb - 13:01Kitovo odrastanje kroz strip

Kit Teller ne samo da odrasta kroz serijal, već se i njegov lik (a i likovi ostalih junaka) s vremenom mijenja. Kada Canzio preuzima priču, Kit je već odrasli mladi čovjek. U drugoj fazi stripa, Kit i Frankie su gotovo jedini junaci koji se pojavljuju. Povremeno im se pridružuje Ani Četiri Pištolja, a u rijetkim epizodama pojavljuju se i ostali, isključivo kao sporedni, junaci. Sve je manje Texasa, tipičnih scena sa Divljeg zapada, Indijanaca i stočara, a Kit je sve više avanturista i detektiv. Također je i sve više misterije i fantastike, priče su dinamičnije, bez elemenata melodrame kao u ranijim epizodama. Sve je podređeno radnji, akciji i dramaturgiji.


Tako je bilo sve do 256. epizode i februara 1985. godine, kada se u pričama L'ultima avventura i Rangers, adio! (kod nas Gvozdeni obruč i Tvrđava u plamenu, LMS 690 i 691, potpisuju ih Guido Nolitta i Francesco Gamba) utvrđenje rendžera gasi, a Kit se ženi sa svojom dugogodišnjom zaručnicom Clarettom i sa svojim prijateljima počinje život na ranču.

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Kit Teller   

Nazad na vrh Ići dole
 
Kit Teller
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Kit Teller
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Ostala umetnost :: Likovi iz stripova-