Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 KRAGUJEVAC

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
zjovan29

  

avatar

Muški
Poruka : 2510

Godina : 57

Lokacija : CRIKVENICA

Učlanjen : 18.09.2011

Raspoloženje : nikad bolje


PočaljiNaslov: KRAGUJEVAC   Uto 25 Okt - 8:42

KRAGUJEVAC
Opis

Grad Kragujevac se nalazi u centralnom delu Srbije, na stotinak kilometara južno od Beograda. Kragujevac je podignut na obalama reke Lepenice, u kotlini između krajnjih ogranaka Rudnika, Crnog vrha i Gledićkih planina. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 173 - 220m.

Područje grada prostire se na površini od 835 km², okružen obroncima planina Rudnik i Crni Vrh, a dolinom reke Lepenice otvoren je prema dolini Velike Morave.

Šumadiju karakteriše brežuljkasto - brdovito zemljište, blago zatalasano. Rudnik je najveća planina u Šumadiji sa najvišim vrhom od 1.132 m. Ovaj kraj ima razuđenu mrežu rečnih tokova, ali bez većih reka.Zbog nedostatka reka i ograničenih padavina za snabdevanje grada vodom izgrađene su veštačke akumulacije. Tako su nastala Grošničko, Gružansko jezero i Dulensko jezero, kao i jezero u Šumaricama. Takođe veliki značaj ima i Bubanj.Kragujevac ima razvijenu saobraćajnu infrastrukturu.

Istorijat

Pretpostavlja se da je Kragujevac kao naseljeno mesto postojao i pre Nemanjićke države. Kragujevac je prvi put spomenut u turskom popisnom defteru iz 1476. godine kao „Kragujfoča“, bivši trg sa 32 kuće. Ime je dobio po ptici kraguj (vrsti jastreba) koja je u srednjem veku korišćena za lov, a danas zauzima počasno mesto na gradskom grbu.

Po mnogo čemu ovaj grad možemo nazvati „prvim u Srbiji“ – bio je prva prestonica moderne srpske države (1818-1841), u njemu su osnovane: prva
gimnazija u Srbiji kao i Licej, preteča Univerziteta u Beogradu, prvi sud, prvo pozorište („Knjažesko – srbski teatar“ 1835. godine), prve novine („Novine srbske“), muzička formacija, prva apoteka, galerija slika, muzej, biblioteka… Posle viševekovne turske vladavine grad je 1815. godine oslobođen od Turaka, a 3 godine kasnije proglašen prestonicom novostvorene države. Tada počinje njegov brži razvoj, osnivanje institucija od nacionalnog značaja i masovnije doseljavanje
stanovništva, a 1853. godine, izlivanjem prvog topa u kragujevačkoj Topolivnici započinje industrijska proizvodnja u Srbiji. Od tada je Kragujevac poznat kao industrijski centar, a od sredine 20. veka poznat je po proizvodnje automobila. Krajem pretprošlog i početkom prošlog veka, Kragujevac je doživljavao kao i cela Kraljevina svoj uspon.

Privreda

U Kragujevcu je velika fabrika oružja i kamiona kao i velika fabrika automobila. Grad Kragujevac danas spada među četiri najveća industrijska centra u Srbiji, s obzirom da je posle Drugog svetskog rata postao najveći industrijski gigant na Balkanu. Ubrzo je otvorena prva i jedina fabrika automobila na Balkanu koja je
privukla mnoge građane Srbije. Među ostalim industrijskim fabrikama u industrijskoj zoni u Kragujevcu, takođe se nalaze i fabrika 21. Oktobar ,Filip Kljajić, Kazimir Veljković i Ratko Mitrović, Crvena zvezda, 22 Decembar i DIORK.

Kultura

U Gradu postoji više značajnih institucija od regionalnog, a neke i od nacionalnog značaja u oblasti kulture i umetničke delatnosti. Više njih nastavlja tradiciju prvih
ustanova svoje vrste u modernoj Srbiji, kao što su Knjaževsko-srpski teatar, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“, Kulturno - umetničko društvo „Abrašević“.

Narodni muzej Kragujevac ima odeljenja za arheologiju, etnografiju, istoriju Kragujevca i Šumadije i likovne umetnosti. U arheološkom odeljenju čuva se više od 10.000 inventarisanih i preko 100.000 predmeta studijskog materijala. Likovna zbirka raspolaže sa više od 1.000 umetničkih dela izuzetne vrednosti, posebno srpskog slikarstva.

Muzej "Stara livnica" lociran je u staroj livnici i prezentira vek i po razvoja industrije u Kragujevcu i Srbiji.

Istorijski arhiv Šumadije prikuplja i sređuje arhivsku građu sa područja sedam opština Šumadije i raspolaže sa više od 700 dužnih metara arhivske građe sa 780 registratura i stotinama hiljada originalnih istorijskih dokumenata.

Zavod zaštitu spomenika kulture brine o očuvanju i zaštiti kulturnih dobara na širem području centralne Srbije.

Turizam

Grad Kragujevac se nalazi u centralnom delu Šumadije, južno od glavnog grada Beograda od koga je udaljen 140km autoputem E10. Prostire se na površini od 835 kvadratnih kilometata, broji 180 252 stanovnika i po veličini je prvi grad u Šumadiji, a četvrti u Srbiji. Nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 180m. Grad
se prostire na obalama reke Lepenice, u kragujevačkoj kotlini, gde se dodiruju ogranci šumadijskih planina: Rudnik, Crni vrh i Gledićke planine.

Kragujevac sa svojom okolinom ima bogate prirodne resurse koji pružaju mnogobrojne mogućnosti za razvoj tranzitnog, stacionarnog, poslovno-manifestacionog, sportsko-rekreativnog, lovnog i ribolovnog, zdravstvenog i seoskog turizma.

izvor:upoznajmosrbiju.co.rs
Nazad na vrh Ići dole
zjovan29

  

avatar

Muški
Poruka : 2510

Godina : 57

Lokacija : CRIKVENICA

Učlanjen : 18.09.2011

Raspoloženje : nikad bolje


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Uto 25 Okt - 8:56Kragujevac – ekološki centar


Kragujevac predstavlja politički, kulturni, prosvetni, zdravstveni i univerzitetski centar Šumadijskog okruga i Srbije. Nedavno je krenuo sa izradom Lokalnog ekološkog akcionog plana, pa se očekuje da 5. juna, simbolično na Svetski dan zaštite životne sredine, na sednici Skupštine grada bude usvojen ovaj strateški dokument. On će sadržati stručnu analizu stanja životne sredine i rangiranje problema, koji će, kroz izradu LEAP-a uskoro biti i konkretno rešavani u ovom gradu.

U prošloj godini ostvaren je prihod od oko 22,5 miliona dinara, što od naknade za zagađenje životne sredine, posebne naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine kao i naknade za emisiju CO2.

Kragujevac kao i svi gradovi u Srbiji ima veliki broj ekoloških problema, a gradskom naknadom za zaštitu i unapređenje životne sredine, mnogi su i rešeni. Od ove godine promenjen je način naplate lokalne ekološke takse, a gradska uprava nastojaće da te probleme svede na najmanju moguću meru.
Lokalna ekološka taksa koja je počev od 2002 godine naplaćivana prilikom registracije vozila, od ove godine zamenjena je gradskom naknadom za zaštitu i unapređenje životne sredine. Vlasnici motornih vozila ranije su plaćali, u zavisnosti od kubikaže, od 50 do 1500 dinara godišnje, dok je za teretna vozila taksa iznosila i nekoliko puta više.Zbog toga su mnogi, da bi izbegli ovo plaćanje, registrovali automobile na drugim mestima, gde nema ove naknade. Novom gradskom odlukom predviđeno je da ekološku taksu plaćaju svi vlasnici kao i zakupci stanova, individualne odnosno kolektivne gradnje.

Kragujevčani će ubuduće plaćati lokalnu ekološku taksu kroz
objedinjenu naplatu komunalnih usluga, pa će – kako kaže član Gradskog veća za životnu sredinu ovu taksu plaćati svi vlasnici i zakupci stanova u gradu, a iznos je 0,60 dinara mesečno po kvadratu za prvu, drugu i treću zonu i 0,20 dinara za četvrtu zonu. Tako na primer za stan od 50 kvadrata građani će plaćati na ime ekološke takse 30 odnosno 10 dinara – ističe on.

Sredstva će biti strogo namenska i biće korišćena za sprovođenje
programa zaštite i unapređenja životne sredine i završetak Lokalnog
ekološkog akcionog plana. U ovoj godini od ovih sredstava planirano je
2,5 miliona dinara za ozelenjavanje i pošumljavanje površina, a izdvojen
je i deo sredstava za ozbiljnu deratizaciju i uništavanje krpelja. Sa
Instituom za javno zdravlje radiće se monitoring faktora životne
sredine.


Ove godine za ekologiju, samo od lokalne ekološke takse mesečno će pristizati oko 1.700.000 dinara što na godišnjem nivou prema rečima Matovića iznosi oko 18 miliona dinara, a 40 odsto je od republičke takse, pa ćemo tako napraviti budžetski fond za zaštitu životne sredineu iznosu od oko 32 miliona dinara.

Jedan od glavnih problema u oblasti zaštite životne sredine grada Kragujevca jeste otpad. Možda je to i jedan od razloga, što se ovaj gradozbiljno uključio u akciji ‘’Očistimo Srbiju’’, a Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je za to izdvojilo pet miliona dinara. U okviru toga u prošloj godini prikupljeno je i odveženo na deponiju u Jovanovcu 3284,5 m³ otpada sa divljih deponija, a za ovaj posao angažovano je Javno komunalno preduzeće „Čistoća’’. Na teritoriji grada evidentirano je više od 150 divljih deponija. Najveći broj deponija se nalazi u prigradskim naseljima ili selima u okolini grada.
U okviru akcije ’’Očistimo Srbiju u našem gradu’’, pokrenuta je i akcija očuvanja vodotokova na ovom području, pa je planirano da grad Kragujevac izdvoji dva miliona 800 hiljada dinara za uređivanje vodotokova Lepenice i Bresničkog potoka. Takođe, ove godine dobar deo sredstava biće usmeren na regulisanje vodotokova Grošnice, dok će gornji deo toka reke Uglješnice biti očišćen od divljih deponija.


Imali smo radove koji su vršeni u gradskim, prigradskim i seoskim mesnim zajednicama, a akciju smo – prema rečima Srđana Matovića, člana Gradskog veća za zaštitu životne sredine – proširili akcijom čišćenja vodotokova. U mesnoj zajednici Bresnica očistili smo deponiju pored Bresničkog potoka i uredili dobar deo tog vodotoka, apelujući na građane iz tog dela grada da svoje kanalizacione mreže priključe na kolektor koji već postoji kako bi sačuvali svoje vodotokove- ističe Matović.U toku je i realizacija projekta mehanizma čistog razvoja u Srbiji, a radi se o sakupljanju i korišćenju deponijskog gasa na kragujevačkoj deponiji Jovanovac. Postrojenje za prikupljanje i proizvodnju deponijskog gasa biće u eksploataciji između 7 do 15 godina, i ono će proizvoditi struju, toplotnu energiju, a moguće je i deponovanje metana koji će se koristiti za pokretanje automobilskih motora. Vrednost donacije na izradi projektne dokumentacije sakupljanja i korišćenja
deponijskog gasa, iznosi 100 hiljada evra.

Odlukom Gradskog veća početkom jula prošle godine, Kragujevac je počeo
izradu Regionalnog plana upravljanja otpadom, zajedno sa opštinama Knić,
Smederevska Palanka i Rekovac.

Jedan od ekoloških prioriteta je i zaštite jezera Gruža, kojim će se Grad baviti ove godine.


Dugi niz godina ne poštuju se ranije usvojeni dokumenti, prostorni plan, projekat sanitarne zaštite, zato nam je – ističe Matović, važno da ove godine kroz brojne aktivnosti poboljšamo stanje na jezeru, jer grad Kragujevac nema drugu alternativu kada je reč o vodi za piće. Očekuje se uspešno rešavanje prigovora Javno komunalnog preduzeća ’’Vodovod i kanalizacija’’ upućen Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, a koji se odnosi na poništavanje rešenja o građevinskoj dozvoli za izgradnju ribarskog etno sela na Gružanskom jezeru – dodaje on.

To će biti početak još ozbiljnijih i intenzivnijih aktivnosti na zaštiti jezera Gruža koje će grad Kragujevac u saradnji sa opštinom Knić ove godine pokrenuti i preduzeti odgovarajuće mere.
Na javnim radovima pod nazivom ‘’U susret boljem letu’’, koji su trajali četiri meseca, bilo je angažovano 49 radnika. U okviru programa javnih radova u čijoj su realizaciji učestvovali Udruženje ribolovaca ‘’Magma’’ i Sportski centar ‘’Mladost’’, uređene su obale kragujevačkih jezera Bubanj, Šumarice i Gružansko jezero. Prvih dana eko brigada radila je na uređenju obala jezera Bubanj, gde je posečeno rastinje i živa ograda, a na tom mestu je sređen parkić. U javnim radovima na Gružanskom jezeru eko brigada bila je angažovana na prikupljanju i sortiranju otpada, a sakupljeno je oko 530 džakova raznog smeća i PET ambalaže. Komunalni otpad je otpremljen vozilima Čistoće  na deponiju, a PET ambalaža, na reciklažu u ’’Zelenilo’’. Uređenje obale Šumaričkog jezera trajalo je koliko i projekat.Kako bi sprečili zagađenje životne sredine u gradu, na parkingu preko puta Zastavinog podrumčeta instalirana je automatska merna stanica za praćenje kvaliteta vazduha, vredna oko 130 hiljada evra. To je deo sistema od 35 stacioniranih stanica, a na ovaj način Kragujevac postaje deo nacionalnog programa praćenja kvaliteta vazduha.

U cilju rešavanja problema sa nepostojanjem lokacije za deponovanje šljake i pepela iz Energetike, tokom novembra izvedeni su radovi na zacevljivanju potoka koje su finansirali Grad Kragujevac i Energetika, a ta lokacija koristiće se za deponovanje građevinskog otpada sa svih lokacija na kojima se izvode radovi.

Grad Kragujevac je izdvojio oko 3,8 miliona dinara za kontrolu kvaliteta vazduha, polena u vazduhu, merenja nivoa komunalne buke, kontrolu kvaliteta vode za piće iz javnih česmi, ispitivanje kvaliteta otpadnih voda, kao i ispitivanje zagađenosti zemljišta, a sve to je u nadležnosti- prema rečima Matovića – Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

I prošle godine odvojena su sredstva za deratizaciju i suzbijanje komaraca, a ove godine pripremljen je projekat gde se predviđa proširivanje teritorije na kojoj se sprovode aktivnosti i primena tretmana suzbijanja komaraca iz vazduha.

U najavi je izrada regionalnog plana upravljanja otpadom, ali i rešavanje problema komunalne buke, pogotovu u centru grada. Nizom aktivnosti grad će podržati i sve manifestacije koja budu u gradu organizovala ekološka udruženja, koja će u narednoj godini imati oko 2,5 miliona dinara za svoje projekte. A da je tako govori i to da je u toku prošle godine formiran Ekološki centar Kragujevac, koji je deo Službe za zaštitu životne sredine Gradske uprave za prostorno planiranje, izgradnju i zaštitu životne sredine. Prostorije ovog Centra moći će da za svoje potrebe koriste sva udruženja i pojedinci za realizaciju aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine.

izvor:staklenozvono.rs
Nazad na vrh Ići dole
zjovan29

  

avatar

Muški
Poruka : 2510

Godina : 57

Lokacija : CRIKVENICA

Učlanjen : 18.09.2011

Raspoloženje : nikad bolje


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Uto 25 Okt - 12:27


Gradski domZlatna ruza... na ovom travnanjaku je planirana gradnja po GUP Prodor


Spomen park Sumarice


Nazad na vrh Ići dole
zjovan29

  

avatar

Muški
Poruka : 2510

Godina : 57

Lokacija : CRIKVENICA

Učlanjen : 18.09.2011

Raspoloženje : nikad bolje


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Uto 25 Okt - 12:33Amidžin konak je jedina sacuvana zgrada iz kompleksa dvorskih objekata
Miloševog doba. U njegovoj neposrednoj blizini se nalazio konak kneza
Miloša (uništen 1941. godine) i konak kneginje Ljubice (izgoreo u požaru
1884. godine). Amidžin konak je podignut 1819-24. godine za dvorsko
osoblje na cijem celu je bio domostroitelj Kneževog dvora Sima
Milosavljevic Paštrmac, rodom iz Paštrme, zaseoka u Ramaci. Miloš ga je
zvao Amidža (tur. stric), pa je tako konak dobio naziv. Paštrmceva
porodicna kuca i danas postoji, u ul. Svetozara Markovica 3.
Spomenik u Sumaricama
Nazad na vrh Ići dole
zjovan29

  

avatar

Muški
Poruka : 2510

Godina : 57

Lokacija : CRIKVENICA

Učlanjen : 18.09.2011

Raspoloženje : nikad bolje


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Uto 25 Okt - 12:35


Lepenicki bulevar


Kafana Lovac


Jezero u Sumaricama


Pionir


Trzni centar


Nova crkva


DownTown


SDK


Milosev park


Prva gimn.
Nazad na vrh Ići dole
zjovan29

  

avatar

Muški
Poruka : 2510

Godina : 57

Lokacija : CRIKVENICA

Učlanjen : 18.09.2011

Raspoloženje : nikad bolje


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Uto 25 Okt - 12:36


Stara crkva


Jezero Bubanj


Veliki park


Sumaricko jezero


? - industrijska fotografija


u sklopu Zastave


Apelacioni sudhram sv. Save


Hram i Bogoslovija
Nazad na vrh Ići dole
zjovan29

  

avatar

Muški
Poruka : 2510

Godina : 57

Lokacija : CRIKVENICA

Učlanjen : 18.09.2011

Raspoloženje : nikad bolje


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Uto 25 Okt - 12:37

Stara radnička kolonijaKlizalište u Velikom parku


Nazad na vrh Ići dole
zjovan29

  

avatar

Muški
Poruka : 2510

Godina : 57

Lokacija : CRIKVENICA

Učlanjen : 18.09.2011

Raspoloženje : nikad bolje


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Uto 25 Okt - 12:39Evo nekih noćnih slika Kragujevca
Pogled sa Metinog brda na grad


_


Poslednji izmenio zjovan29 dana Uto 25 Okt - 12:44, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
zjovan29

  

avatar

Muški
Poruka : 2510

Godina : 57

Lokacija : CRIKVENICA

Učlanjen : 18.09.2011

Raspoloženje : nikad bolje


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Uto 25 Okt - 12:42

Stara KolonijaSoliter Y... ove barake su planirane za rusenje...

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 52138

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Čet 29 Avg - 14:07Kragujevacka gimnazija


Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 52138

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Čet 29 Avg - 14:08
"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 52138

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Čet 29 Avg - 14:09Muzej "21 Oktobar "

"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 52138

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Čet 29 Avg - 14:11"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 52138

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Čet 29 Avg - 14:13
"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 52138

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Čet 29 Avg - 14:18Spomenik u Sumaricama


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 52138

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Čet 29 Avg - 14:19Knjaževsko-srpski teatar"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Ned 30 Nov - 16:54

Šumarice , Kragujevac – ako volite prirodu, vodu, mirna mesta i istorijske znamenitosti Šumarice su pravi izbor za Vas.


Spomen park nastao je kao uspomena na tragediju iz Drugog svetskog rata, kada je 21. oktobra 1941. streljano oko sedam hiljada kragujevačkih đaka. Danas se na tom mestu nalazi spomenik odeljenju 5/3, međutim park danas ima više turističku namenu.

Najvažnija lokacija u letnjem periodu je svakako jezero. Dugačko je oko 175m, ima uređenu stazu, branu a tu je i nekoliko kafića u kojima možete da se okrepite, ali i da ručate po pristojnoj ceni. Postoji i kupalište, skakaonica kao i mogućnost vožnje pedalinom. Nakon obilaska parka „21. oktobar“ i uživanja u prelepoj arhitekturi nekadašnje srpske prestonice ovo je idealno mesto za opuštanje.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Čet 19 Mar - 14:04Srce Šumadije - Kragujevac
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   Čet 19 Mar - 14:04

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: KRAGUJEVAC   

Nazad na vrh Ići dole
 
KRAGUJEVAC
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Knjaževsko- Srpski Teatar Kragujevac
» KRAGUJEVAC
» dr.Slobodan Tomović
» "Kragujevačko more" Šumaričko jezero
» Kragujevac
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Putovanja ::  Turizam :: Srbija-