Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Korisni savjeti za zdravo stanovanje

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
neno

MODERATOR
MODERATOR

neno

Muški
Poruka : 34918

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


Korisni savjeti za zdravo stanovanje Empty
PočaljiNaslov: Korisni savjeti za zdravo stanovanje   Korisni savjeti za zdravo stanovanje Sat610Ned 26 Maj - 23:49

Savjeti ekologa gradjenja i stanovanja

[You must be registered and logged in to see this link.]

Tapete su dvoslojne, lijepljene formaldehidom, te nisu rješenje za zdravo stanovanje!
O cemu treba voditi racuna pri izboru tapeta? Tepisi izazivaju – alergiju! Iz spavaonica ukloniti sve elektricne uredaje! Kakav krevet?
Diplomirani inženjer Claus Schmidmeier, specijalist za gradevinsku ekologiju iz Muenchena, daje sljedece savjete za zdravo stanovanje:


Prvo i temeljno pravilo za zdravo stanovanje glasi: Prostorije za zdravo stanovanje treba temeljito zraciti svakih dva do tri sata i zimi i ljeti. Osobito ako se u njima *****. Istina, neko ce reci kako istovremeno grijanje i zracenje nekog prostora, kao što je to zimi slucaj i nije ekonomicno, medutim, u ovom i drugim slucajevima, zdravlje bi ipak trebalo imati prednosti pred novcem. Naime, kao i kod svih štetnih tvari, tako i kod otrova u stanu, kolicina i koncentracija otrova igra presudnu ulogu.

Pri obnavljanju stana, temeljno pravilo za zdravo stanovanje glasi: Što je veca površina na koju se primjenjuje neki materijal, to on mora biti pažljivije odabran. Pri tome bi trebalo zatražiti mišljenje strucnjaka za ekologiju stanovanja. I u ovom slucaju, kao i u prethodnom, pri odabiru materijala treba u prvom planu biti njegova kvaliteta – kako gradevinska, tako i ekološka – a tek potom cijena.
Kad se radi o izboru tapeta, nastojte da budu jednoslojne. Naime, dvoslojne su, obicno, lijepljene formaldehidom, a to i nije neko rješenje za zdravo stanovanje. Bioljepila i bio-boje nisu automatski garancija da ce ih covjek dobro podnositi, dok oznaka “prirodna boja” pruža u tom pogledu više sigurnosti. Osim toga, prirodna boja bolje pokriva površinu od sintetickih, pa iako je skuplja, ta se razlika na koncu ipak pokriva. Tapete od vinila, opet, prijanjaju uza zid poput umjetne kože i ne dozvoljavaju mu da diše ni u doslovnom ni u prenesenom smislu ove rijeci. Prema tome, ni njih ne možemo preporuciti za zdravo stanovanje.
Trenutacno prevladava trend izbacivanja tepiha iz kuca. Dobra zamjena su obloga od kokosa, parket od pluta, ali i stari, dobri linoleum. Linoleum se sastoji od mljevenog pluta, od mljevenog drva i lanenog ulja uprešanih u jutu. Naravno, ne treba zanemariti ni klasican, drveni parket. Onaj ko se ne može odreci tepiha, neka odabere nacinjene od prirodne vune pricvršcene na podlogu od jute. Ako ste alergicar, ili je neko u vašoj obitelji, trebali biste odustati od tepiha.

[You must be registered and logged in to see this link.]

Iz spavaonice bi trebalo ukloniti sve elektricne uredaje. Osobito kad se radi o djeci. Pitanje je stoga, ima li smisla da se u djecjoj spavaonici nalazi televizor ili kompjuter, stereouredaj ili elektricna budilica? Elektricitet uvijek prati magnetsko polje, pa bi, zbog toga, takve uredaje trebalo izbjegavati, želite li zdrav san vašoj djeci.
Pri izboru namještaja treba dati prednost onom od punog drva. A kad je o krevetu rijec, u njemu ne bi trebalo biti metalnih dijelova. Oni, zajedno s elektricnim vodovima, mogu stvarati snažna magnetska polja. Zbog toga ih ekolozi za zdravo stanovanje ne preporucuju. Zdrav dobar naci cete na ulošcima od kokosa, odnosno kokosovih vlakana. Ulošci od pjenastih masa upijaju vlagu, ali je ne vracaju, pa zbog toga nastaje nepovoljna mikroklima u spavaonici. Slicno vrijedi i za latex uloške. Cak i takozvani ulošci od prirodnog latexa mogu sadržavati prilicne kolicine štetnih tvari po ljudsko zdravlje.


I kuhinja je prostor koji bi trebali dekontaminirati, odnosno osloboditi od otrova. Prvenstvo ipak imaju djecja soba, spavaonica, a potom i dnevni boravak.

Prednost dajte zdravlju, a ne novcu

Jeste li skloni alergijama? Boli li vas cestoglava Patite li od kašlja pomanjkanja zraka,  Peku li vas oci? Ako vaš lijecnik ne može pronaci odgovarajuce objašnjenje za neku od nabrojenih ili slicnih bolesti, morate se zapitati ne truju li vas, polagano – ali zato i sigurno – otrovi u vašem vlastitom stanu? Da biste utvrdili u kojoj bi mjeri vaš stan mogao biti uzrokom vaših nevolja, postavite si sljedeca pitanja:

U kojoj mjeri zapravo poznajem okoliš u kojem prebivam veci dio vremena?
Od cega je sastavljena boja zidova ili obloga poda?
Kakve su tapete naljepljene na zid i kakvo sredstvo je pri tome korišteno?

Prije nego što pocnete analizirati uvjete u kojima stanujete i prije nego što pocnete odgovarati na postavljena pitanja, bilo bi dobro da procitate tekstove što slijede. Bude li vam i nakon toga ponešto nejasno, potražite pomoc strucnjaka za ekologiju i zdravo stanovanje.
Blagovaonica je, vrlo cesto, središte dnevnog života obitelji. I to je jedan od razloga zašto bi trebala biti opremljena prirodnim i ekološki zdravim materijalima. Namještaj bi, na primjer, trebao biti od punog drva, boje na zidu bez otrovnih sastojaka, a podna obloga bi morala biti od prirodnog materijala.
Opasnost dolazi iz poda i zidova


Svaki pod, bez obzira da li je nacinjen od prirodnih, keramickih ili njima slicnih materijala, položen je na sloj morta kako bi bio cvrsto vezan za podlogu. Tanke trake u obliku mozaika, mogu biti zalijepljene za podlogu.
Želite li ustanoviti da li je takva podloga štetna po zdravlje ukucana, morali biste konzultirati strucnjaka za ta pitanja. Naime, podloge od minerala ponekad emitiraju povišenu radioaktivnost. Dijelom zbog primjenjene glazure, a dijelom zbog korištenja ljepila. Prigodom kupnje plocica obratite pozornost na kvalitetu materijala. Naime, postoje plocice i od plasticne mase što su vrlo slicne kamenu ili keramici. Ovdje se radi o imitacijama nacinjenim od umjetne smole, s premazom nalik drvu ili kamenu. Najprirodnije su neglazirane glinene plocice. Ako su plocice glazirane, odaberite one koje dokazano ne posjeduju nikakve sastojke olova i koje ne zrace nikakvu radioaktivnost. Ovdje moramo upozoriti kako i ploce nacinjene od granita, bazalta, porfira ili drugog kamenja vulkanskog porijekla, mogu imati pojacanu radioaktivnost.

Kod obloga od plasticne mase radi se obicno o materijalima od PVC-a ili njima slicnima. Izuzetak su prirodni linoleum i prirodni kaucuk. Prvo spomenuti materijali mogu biti opasni po zdravlje zbog nevezanih vinilklorida, vlakna azbesta ili pak otrovnih plinova što se izdvajaju iz njih tijekom njihova korištenja.
Plasticne mase mnogih mogu izazvati neurozu, umor, vegetativne i druge smetnje, kao i snažne elektricne napetosti. Odlucite li se zamijeniti neki od štetnih, nezdravih materijala, morali biste poznavati i sastav podloge na koju su pricvršceni. Naime, podloga može biti presudna pri izboru obloge. Ako je plasticna podloga starija od sedam godina, tada je isteklo vrijeme isparavanja štetnih plinova iz njih, tako da one mogu ostati.
Tijekom eventualnog uklanjanja neke podloge od plasticne mase, može nastati fina prašina. U ovom slucaju treba biti osobito oprezan. Ako je takvo što po srijedi, možda bi ipak bilo bolje ostaviti staru podlogu i na nju napijepiti novu od nekog prirodnog materijala.


Obratite pozornost prozorima i vratima

Prozori svakog, pa i vašeg stana, trebali bi odgovarati brojnim složenim zahtjevima. Ovisno o strani svijeta na kojoj se nalaze, izloženi su snažnijim utjecajima Sunca tijekom ljeta, odnosno udarcima vjetra tijekom jeseni i zime. Oni nas štite od buke, od hladnoce i vlage, a ujedno bi trebali osigurati dovoljnu kolicinu dnevnog svjetla.
Ako prozori vašeg stana, odnosno kuce u kojoj stanujete, ne ispunjavaju neke ili sve od nabrojenih uvjeta za zdravo stanovanje, ako više dobro ne brtve, trebalo bi ih mijenjati i zbog smanjenja troškova grijanja. Trenutno su traženi prozori od aluminija i plasticnih masa, koji nakon ugradnje ne zahtijevaju osobitu njegu. Oni, u vecini slucajeva, garantiraju regulaciju vlažnosti zraka u unutarnjem prostoru. Uz tu prednost, oni imaju i veliki nedostatak. Naime, njihova proizvodnja i ugradnja je vrlo štetna za covjekov okoliš. Kod ugradnje poliuretanske pjene, na primjer, dok je vlažna, a to traje dan, dva, vrlo je otrovna.

Drveni prozorski okviri su znatno bolji izbor sa stajališta zdravlja. Medutim, njih je potrebno premazivati bojom svakih tri do pet godina, kako bi ih zaštitili od propadanja. Ako je drvo prozora presvuceno sintetskim lakom, prije nego što ga premažete nekim prirodnim zaštitnim sredstvom, potrebno je odstraniti zaštitni sloj.
Za ostakljivanje vašeg stana od presudnog su znacenja buka, klimatske prilike i drugi cimbenici. Podrobnije informacije i tom problemu morat cete potražiti kod strucnjaka.
Da biste ustanovili od cega su gradena vrata u vašem prebivalištu, potrebno je pregledati njihove rubove, ili otvore gdje je stavljen ovjes. Na tim cete mjestima vidjeti jesu li ona nacinjena od punog drva, ili pak od drvene ljepenke. Ova posljednja, imaju, obicno, sloj manje vrijednog materijala. Presvlacenje takvih vrsta furnirom nije bez rizika, jer može doci do neželjenih reakcija prirodnih i umjetnih dijelova.
Želite li popraviti i osvježiti stara drvena vrata, zatražite savjet strucnjaka. U takvim je slucajevima najcešce potrebno skinuti stari premaz. Za novi premaz preporucujemo prirodno ulje od smole. Naime, ono odbija vodu, štiti drvo od prljavštine i ultravioletnih zraka. Osim toga, ovakav premaz dovodi do punog izraza prirodnu ljepotu drva.


Namještaj i presvlake

Jeste li zbog cijene pri opremanju vašeg domacinstva kupili namještaj od ljepenke i drugih slicnih materijala, sada bi, pogotovo ako opremate djecju sobu, trebali dati prednost namještaju nacinjenu od prirodnog, punog drva. I kvalitetu krevetnih uložaka ne biste trebali zaboraviti. Naime, oni su važan cimbenik tijekom odmora i opuštanja. Zbog toga vas cijena ne bi smjela odvratiti od kvalitete.
Vecina dekorativnih presvlaka namještaja, te rolete i žaluzine, da ne spominjemo ostale elemente, impregnirani su kemijskim sredstvima protiv djelovanja Sunca, protiv sredstava za pranje i kemijsko cišcenje. Jeste li se pri kupnji zavjesa i presvlaka za namještaj odlucili za neki prirodni materijal? Za vunu, pamuk, jutu ili nešto njima slicno? I u njima se krije izvor kemijske opasnosti. Naime, cak se i ovi prirodni materijali cesto boje sintetickim bojama na bazi anilina. A kad se primjenjuju prirodne boje, vrlo se cesto koristi impregnacija. I baš se u toj cinjenici krije još jedna od opasnosti po vaše zdravlje.
Ipak, bez odredenih kompromisa necete moci proci u izboru tkanina za vaše domacinstvo. Ako ste u dvojbi, imajte na umu da je impregnirani prirodni materijal još uvijek bolji od sintetike i da je manje zlo.

Korisni savjeti za poboljšanje klime stanovanja

Dr. Michael Treven se ubraja medu najpoznatije lijecnike koji su specijalizirali ekologiju stanovanja. On je autor savjeta što slijede:


Prostor u kojem uspijevaju biljke, pogodan je i za zdravo stanovanje. Tamo gdje umiru biljke i drvece, covjek može opstati tek kratko vrijeme. Postoje, dakle, dobri razlozi za uzgoj biljaka u stanu na za to odredenim mjestima. Zelene biljke ne samo da su radost za oko, vec proizvode i kisik, toliko potreban za život covjeka. U stanu biljke su svojevrstan procistac zraka, a nude zaštitu od prašine i smoga. Osim toga, zelene biljke reguliraju i ionizaciju zraka. Kolicina negativnih i pozitivnih iona u zraku bitno odreduje kvalitetu zraka, a time i kvalitetu života. Što je u zraku sadržano više negativnih iona, uvjeti za život si bolji. Osim toga, zelene biljke reguliraju vlažnost zraka, a iz njega uklanjaju i neke štetne sastojke. Zahvaljujuci  obliku i mirisima, one pridonose i održavanju ljudskog zdravlja. Uz pomoc pažljivo odabranih sobnih biljaka možete stvoriti neku vrst životne oaze. U tom smislu osobito su dobar izbor sobna jelka i sobna lipa, kao i pasionsko cvijece. U prostoru za spavanje biljke bi trebale biti zastupljene malo ili nimalo. Rašljari su, naime, utvrdili da filadendron, na primjer, svojim listovima djeluje poput antene, a da pripomaže i koncentraciji elektro-smoga. Onaj tko ima priliku morao bi u blizini stana zasaditi cvijece i zelenilo u vrtu. Ono djeluje poput svojevrsnog bioprecistaca. Izbjegavajte biljke ciji su listovi ili cvjetovi otrovni. Takvo bilje može osobito ugrožavati zdravlje djece i starijih osoba. Nesumnjivo je da ne možemo utjecati na svjetske klimatske tijekove. Upravo je zbog toga još znacajnije da djelujemo na klimu na mjestu gdje se najcešce zadržavamo, a to znaci u vlastitom stanu i u njegovoj neposrednoj okolini. Na taj nacin možemo bitno pridonijeti kvaliteti vlastitog življenja.


Savjeti radiestezista – kako izbjeci zracenja

Elektricna struja u stanu. Gdje treba biti krevet? O cemu voditi racuna pri kupnji namještaja? Osobito budite oprezni s biljkama!

Jedan od najvecih problema s kojim se suocava moderno stanovanje jest opterecenje elektricnim zracenjima, tvrdi poznata njemacka radiestezistkinja (odnosno rašljarka) Ibi Levay. Da bi se oslobodili te opasnosti, trebalo bi ugraditi, ako nigdje drugdje, onda u djecjim spavacim sobama, prekidace za potpuno iskljucivanje struje. Oni iskljucuju, odnosno ukljucuju, dovod elektricne struje po želji, a osobito preporuca da struja bude iskljucena tijekom spavanja. Trošak takvog preventivnog zahvata cijeni se na nešto više od ****. No, vec pri gradnji spavaonica trebalo bi voditi racuna da prikljucna mjesta za elektricne uredaje i prekidaci ne budu bliže krevetu od 70 centimetara. Ekolozi koji se bave problemom zdravog života preporucuju da se iz uticnice izvadi prikljucak svakog elektricnog aparata, kad se on ne koristi. Kako biste se zaštitili od elektro smoga tijekom rada na kompjutoru, ili pri gledanju televizije, najbolje da na uredaj postavite neki prirodni kristal, ili pak predmet od porculana.

Želite li zdravo stanovanje i zdravo spavati, vaš bi krevet trebao biti postavljen u smjeru sjever-jug, u skladu s tijekom zemljinog magnetskog pola. Nastojte, ako je to moguce, da vam se glava tijekom spavanja, ne nalazi na južnoj, odnosno jugoistocnoj ili pak jugozapadnoj strani ležaja. Slike koje su prekrivene staklenom plocom, ne pripadaju u spavaonicu. Osobito ako se nalaze na zidu nasuprot prozora. Izbjegavajte efekt odraza stakla u spavaonici. Osobito ako se staklene površine nalaze pod kriticnim kutom od 45 stupnjeva. I još jedan savjet: Odstranite iz spavace sobe svaki oblik plastike.

Djecje su sobe u pravilu male. Zbog te cinjenice, kao i osjetljivosti djecjeg zdravlja, prostor u kojem ona prebivaju trebao bi biti lišen opasnosti zagadivanja bilo elektrosmogom, bilo prašinom ili drugim zagadivacima.
Prilikom kupnje namještaja nastojte kupiti namještaj od prirodnog drva, cija je površina matirana. Izbjegavajte kombinacije metala i stakla, jer ti materijali odbijaju svjetlost i zracenja. Posjedujete li vec
takvo pokucstvo, izolirajte ga od izravnog dodira s umjetnim vlaknima, odnosno od takve podloge na podu.
Podove od umjetnih vlakana morali biste ionako izbjegavati. Ako vec stanujete u prostorijama s takvom podlogom, njegov negativan ucinak trebali biste neutralizirati ovlaživacem zraka, akvarijem i (ili) biljkama u sobi. S vremena na vrijeme poškropite i tepih na podu s omekšivacem za pranje pomiješanim s vodom.

Osobito budite oprezni s biljkama. Zahvaljujuci svojim glatkim listovima one pojacavaju ucinak zracenja u okolini gdje se nalaze. One djeluju poput malih zrcala, osobito ako se nalaze u blizini tehnickih uredaja.

Izbjegavajte velike biljke u spavacoj sobi kao što su filadendron, smokvino drvo ili pak drvo kaucukovca i njima slicne biljke. Naime, one daju kisik samo uz dnevno svjetlo. Možete ih držati pod uvjetom da je soba dovoljno velika i dovoljno zracna. Slicno vrijedi i za kaktuse. Naime, biljkama debelog, mesnatog lišca, naviknutim na obilje Sunca u stambenim prostorijama manjka energije, pa je one uzimaju od drugih živih bica. Zato je za njih najbolje mjesto – vrt. U stanu se preporucuje držanje biljaka s mekanim lišcem. Hederu, koja se sve cešce susrece u stanovima, ne preporucamo. Naime, ona sadrži štetne tvari, izazivajuci alergije. Svježe cvijece pak ima pozitivan ucinak. Ono prikuplja iskorištenu, negativnu energiju, ali samo tako dugo dok je svježe. Zato dobro djeluje na bolesne i osobe izložene stresu. Suho cvijece nije dobro za zdravo stanovanje, medutim, elektricki je nabijeno i širi negativnu energiju.

***************************************************************************************************************************
******************************************************************************************************************************************************
P.S.
Trebalo mi je dosta truda da ovaj tekst izgleda sada kako jeste..  tema mi je bila vrlo interesantna i poučna, a za tako nešto ništa nije teško..
*****************************************************************************************************************************************************************


Poslednji put izmenio neno dana Sre 12 Jun - 14:06, izmenio ukupno 4 puta (Razlog : pravopis)
Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

neno

Muški
Poruka : 34918

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


Korisni savjeti za zdravo stanovanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Korisni savjeti za zdravo stanovanje   Korisni savjeti za zdravo stanovanje Sat610Sre 12 Jun - 13:51

Zašto svakog dana u kući treba zapaliti malo tamjana i žalfije

Nakon povratka sa godišnjeg odmora često nas dočeka pomalo zagušljiv dom. Ali, ustajali zrak zarobljen iza čvrsto zatvorenih prozora samo je spoljna, našim čulima dostupna manifestacija jedne suptilnije pojave – u našem se domu zaustavila energija, postala je teška i nezdrava!

Baš kao i naše telo, naš prostor ima svoj energetski život – puni se i prazni i u njemu energija cirkuliše. Kao što naša energija zavisi od onoga šta jedemo, osećamo i mislimo, tako i naš prostor odiše sa onim što u njega unosimo - emocijama, uverenjima i stanjima njegovih sadašnjih ili bivših stanara, ali i uticajima iz okruženja. Ako ste malo osetljiviji, sigurno ste nekad u životu osetili svojevrstan uticaj kad ste ušli u prostor u kojem se odigrala neka svađa ili ste osetili težinu onde gde je neko dugo tugovao ili bolovao.


[You must be registered and logged in to see this link.]


Ta težina može se trajno nastaniti u delovima vašeg doma i izazivati u vama neprijatnost. A ako je verovati zakonu da slično privlači slično i da se sličnim hrani, loše vibracije u vašem domu mogle bi privući još negativnosti. Srećom, baš kao što možemo obrisati prašinu, usisati dom i dobro ga provetriti, i negativnu energiju možemo izbaciti iz kuće. Iako se metode energetskog čišćenja prostora vežu uz Istok i tamošnje filozofije, prava je istina da su svi delovi sveta pa i mnoge religije jednom poznavale ove rituale, ali znanje o njima s vremenom se izgubilo. Jedino se na Istoku ono još neguje pa je tako, na primer, sastavni deo feng šuija, veštine energetskog uređenja prostora.

„U prošlosti su se i na našem području domovi ritualno energetski čistili. Obično su se pre velikih praznika domovi fizički pospremali, a žene na ognjištu palile su aromatično bilje, pa čak i bacale kuglice tamjana, pa su na taj način čistili i posvećivali prostor pripremajući ga za doček božanske energije. I osveštanje kuća koje danas obavljaju sveštenici nekada je bilo oblik energetskog čišćenja. Tamjanom sveštenici teraju zle sile. Ne kaže se uzalud da vnegativnost beži od tamjana.

***

Ranije smo imali i drugačiji odnos prema domu. Delovi doma posvećivali su se višim silama, kako god ih je neko zvao. Možda poznajete neke starije ljude koji u kući imaju svojevrsne oltare na kojima se mole. Na njima neretko upale svijeću, a vatra je jedan od načina na koji možemo uništiti, tj. sagoreti nepovoljnu energiju i poštovati i privući pozitivnu. Istočnjaci pak središnji deo doma ostavljaju praznim posvećujući taj prostor meditaciji i molitvi koje stvaraju pozitivnu energiju.

Deo tog energetskog čišćenja možemo stvoriti i danas iskoristimo li sačuvana znanja. Energetsko čišćenje prostora, kaže Sanda Mesek, najvažniji je korak pri uređenju doma i treba prethoditi svim drugim zahvatima. Ono je poput gradnje na zdravim temeljima. Čistiti možemo različitim metodama, koristiti jednu ili više njih, retko i temeljno ili često i pomalo.

U feng šuiju metode čišćenja povezane su sa elementima u prirodi. So pripada zemlji i, posuta po prostoru, upija negativnu energiju. Vatra, na primer, ona sa zapaljenih sveća, sagoreva negativnosti. Paljenje određenog bilja, poput tamjana i žalfije čiji mirisi prožimaju prostor, pripada vazduhu, a zvuk metalu. Zvuk zvona, koja se često koriste u čišćenju, raspršuje ili reže negativnu ustajalu energiju, dok je posvećena ili energizovana voda ispira.


sense
Nazad na vrh Ići dole
 
Korisni savjeti za zdravo stanovanje
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Uradi sam :: Enterijer-