Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Donna Summer

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
neno

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 31431

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


PočaljiNaslov: Donna Summer   Pet 7 Sep - 8:31

Dona Samer
Nobel Peace Price Concert 2009 Donna Summer2.jpg
Dona Samer 2009.
Datum rođenja 31. decembar 1948.
Mesto rođenja Boston
SAD
Datum smrti 17. maj 2012. (63 god.)
Mesto smrti Nejpls
SAD
Veb-sajt www.donnasummer.com


Dona Samer (engl. Donna Summer), pravo ime Ladona Edrijan Gejnz (engl. LaDonna Adrian Gaines; Boston, 31. decembar 1948 — Nejpls, 17. maj 2012) bila je američka pevačica koja je stekla slavu tokom disko muzičke ere. Poznata je po pesmama kao što su Hot Stuff (1979.), I Feel Love (1977.), Last Dance (1978.), Bad Girls (1979.), Love to Love You Baby (1975.), She Works Hard for the Money (1983.) ..

Biografija
Po glasovnim mogućnostma je bila mecosopran i dobitnica je pet nagrada Gremi. Dona Samer je bila prvi umetnik čija su tri uzastopna dupla albuma osvojila prvo mesto američke top-liste Bilbord i koja je imala četiri singla na prvom mestu top-lista u Sjedinjenim Državama u rasponu od 13 meseci.

Rođena je u Bostonu, u porodici odanih hrišćana koja je pripadala srednjoj klasi. Počela je da peva u crkvenim horovima pre nego što se pridružila brojnim bendovima različitih muzičkih pravaca. Tokom 60-ih godina postala je pevačica rok benda Crow ("Vrana") i preselila se u Njujork. Nekoliko godina je živela u Nemačkoj nastupajući u mjuziklu Hair ("Kosa"). Tada se i udala za Helmuta Zomera (Samera), čije prezime je uzela za umetničko ime.

Po povratku u SAD napisala je pesmu "Love to Love You Baby" zajedno sa Pitom Belotom, a muzički producent Đorđo Moroder ju je ubedio da je ona sama snimi. Pesma je postigla ogroman komercijalni uspeh posebno na disko sceni. Tokom narednih nekoliko godina Samerova je ponovila ovaj uspeh sa nizom disko hitova poput "I Feel Love", "MacArthur Park", "Hot Stuff" i "No More Tears (Enough is Enough) koji je snimila u duetu sa Barbrom Strejsend. Redovno se pojavljivala u klubu „Studio 54" u Njujorku postavši poznata kao „kraljica diska“. Njena muzika je bila naročito popularna u okviru gej zajednice, za koju je postala ikona.

Samerova se borila sa zavisnošću od droge i depresijom da bi kasnije postala „ponovo rođena hrišćanka“. Preminula je u svom domu na Floridi posle borbe sa rakom pluća. U toku svoje 40-godišnje muzičke karijere objavila je ukupno 17 studijskih albuma, a 14 njenih pesama se nalazilo na američkoj Bilbord top 10 listi singlova. Posebno mesto u istoriji disko muzike zauzimaju njena izdanja urađena u saradnji sa Đorđom Moroderom. Maja 2012. je objavljeno da se njena pesma "I Feel Love" nalazi na listi snimaka koji se čuvaju u Registru nacionalnih snimaka Kongresne biblioteke (Library of Congress' National Recording Registry).

Diskografija

1974: Lady of the Night
1975: Love to Love You Baby
1976: Love Trilogy|A Love Trilogy
1976: Four Seasons of Love
1977: I Remember Yesterday
1977: Once Upon a Time
1979: Bad Girls
1980: The Wanderer
1981: I'm a Rainbow
1982: Donna Summer
1983: She Works Hard for the Money
1984: Cats Without Claws
1987: All Systems Go
1989: Another Place and Time
1991: Mistaken Identity
1994: Christmas Spirit
2008: Crayons

Američki top 10 singlovi

"Love to Love You Baby" (1975)
"I Feel Love" (1977)
"Last Dance" (1978)
"MacArthur Park" (1978)
"Heaven Knows" (1978)
"Hot Stuff" (1979)
"Bad Girls" (1979)
"Dim All the Lights" (1979)
"No More Tears (Enough Is Enough)" (1979)
"On the Radio" (1980)
"The Wanderer" (1980)
"Love Is in Control (Finger on the Trigger)" (1982)
"She Works Hard for the Money" (1983)
"This Time I Know It's for Real" (1989)

Wikipedia








Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 31431

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


PočaljiNaslov: Re: Donna Summer   Pet 7 Sep - 8:34









Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 31431

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


PočaljiNaslov: Re: Donna Summer   Pet 7 Sep - 8:35









Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 31431

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


PočaljiNaslov: Re: Donna Summer   Pet 7 Sep - 8:37









Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 31431

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


PočaljiNaslov: Re: Donna Summer   Pet 7 Sep - 8:38









Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 31431

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


PočaljiNaslov: Re: Donna Summer   Pet 7 Sep - 8:40









Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 31431

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


PočaljiNaslov: Re: Donna Summer   Pet 7 Sep - 8:42









Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 31431

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


PočaljiNaslov: Re: Donna Summer   Pet 7 Sep - 8:43









Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 31431

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


PočaljiNaslov: Re: Donna Summer   Pet 7 Sep - 8:45









Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content




PočaljiNaslov: Re: Donna Summer   

Nazad na vrh Ići dole
 
Donna Summer
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Muzika, Film, Net :: Muzika :: Biografije Muzičkih Izvodjača-