Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Rajko Petrov Nogo

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:20


RAJKO PETROV NOGO

Rođen je 13. maja 1945. godine u Borijama kod Kalinovika, u Hercegovini.

Diplomirao je književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Objavio je u više izdanja knjige pjesama: Zimomora, Zverinjak, Bezakonje, Planina i počelo, Lazareva subota, Na kapijama raja, Hajdučija / Malo dokumentarnih detalja, Nedremano Oko; više izbora iz poezije: Zimomora, Na kraju milenija, Lazareva subota i drugi dani, Lirika, Nek pada snijeg, Gospode, Najlepše pesme Rajka Petrova Noga, Nije sve propalo, Vrata Spasa, U Vilovome dolu; knjige pjesama za djecu: Rodila me tetka koza, Koliba i tetka koza; knjigu književnih kritika Jesi li živ; studiju Obilje i rasan materije, knjige eseja Na Vukovoj stazi, Suze i sokolari.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Srpskog Sarajeva objavio je 2003. godine Dela Rajka Netrova Noga u pet knjiga: Pesme, Nesme i note — Pesme za decu, Eseji, Kritike, Antologija srpsskih junačkih pjesama.

Priredio je Pjesme Alekse Šantića, Poeziju Jovana Dučića, Poeziju i prozu Branka Ćopića, Priče kod vode Ćamila Sijarića, Sonete i poeme Skendera Kulenovića i Oči na oba sveta, izbor iz poezije i putopisne proze Jovana Dučića.

U junu i julu 1997. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca i manastiru Studenici horski je izvedena muzičko-poetska rukovet Vrata Spasa Svetislava Božića i Rajka Petrova Noga, a snimak tih koncerata objavljen je u izdanju PGP RTS-a kao kompakt-disk i video kaseta. Na Vavedenje 1999. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca horski je izvedena muzičko-poetska rukovet Svetislava Božića i Rajka Petrova Noga Serbijo, iže jesi (hilandarski palimpsest), kojom je obilježeno osam vijekova Hilandara. Potom su, pod istim nazivom, objavljeni i knjiga i kompakt-disk.

Rajko Petrov Nogo dobio je najznačajnije pjesničke nagrade, a za knjigu Nedremano oko Vitalovu nagradu "Zlatni suncokret", nagradu "Meša Selimović" i Nagradu Vukove zadužbine. Biblioteka "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva, povodom nagrade "Žička hrisovulja", organizovala je razgovor o pjesnikovom djelu i 2004. godine objavila zbornik radova sa toga skupa Rajko Petrov Nogo, pesnik.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Petrov Nogo izabran je 1997, a za redovnog 2004. godine.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:21

RAJKO PETROV NOGO
(Suncokret s Kalinovika)

Početak — rođen je 13. maja 1945. u Borijama, Kalinovik. Otac Petar, majka Stana. Sav je okrenut prošlosti i precima, kažu da je starinom iz Raševića, pleme Kuči, Crna Gora. "Mi se na svoje duhovne pretke oslanjamo i kada se od njih otklanjamo.

Detinjstvo — čitao je sve čega se dokopao. Kao bosonogi klinac, podno Kalinovika, sanjao je da mu jezik bude "sablja" ubojita, a pero glavna "alatka" u životu. Evo i autoportreta ("Portret umetnika iz mladosti"): "Ustrojen ždrebac ili bik utučen/ Pod pokrovcem i na ularu vodan/ Propisno škopljen živ klan nedoučen/ Zvanično svezan vrlo vrlo odan. Prisilno krotak mlad pažljivo lučen/ Neporočan može se reći zgodan/ Obrađen i pri tom neznatno mučen/ Tvrdoglav prav za vuču nepogodan. Intelektualac malčice skučen/ Zatreba li garantovano plodan/ Fotogeničan za izlog obučen/. Ponižavanjem i samovanjem glodan/ Jednostavan a ipak neproučen/ I na kraju starom šinteru prodan."

Verska opredeljenost — pravoslavna. "Mi smo na krupne, hristolike, nemanjićke plave oči svetoga Save po drugi put progledali i u stare se narode upisali i zato je Hilandar naš donji, ugaoni kamen, naš stožerni hronotop."

Nacionalnost — Srbin. "Zar se naši neprijatelji ne boje naše krvi neizmirene. Mi moramo pokusati svoju porciju krvi", govorio je jula 1994. i zaradio etiketu nekritičkog nacionaliste (zbog prijateljstva s Radovanom Karadžićem možda i njega zaištu oni iz Haga). Zato sada dodaje: "Priznajem da sam spram kritičkih mondijalista — nekritički nacionalista. Priznajem da sam politički naivan i da tu svoju naivnost negujem. Priznajem da sam pred huškačima mira-blatomira — ratni huškač i da sam time nanio štetu opštoj srpskoj stvari koja je do tad čvrsto stajala kao što sad visi. Očekujem da me kamenuju. Već sam sebi napisao epitaf: "Kraj nametne gromile". Čekam da vidim ko će se prvi baciti kamenom. Oplakaće me Žene u crnom i dva u filozofsku nulu sastavljena polumjeseca Beogradskog kruga..."

Obrazovanje — završio je Učiteljsku školu u Sarajevu, Filozofski fakultet (Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik), takođe u Sarajevu, i magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Karijera — pre nego što se ovenčao slavom jednog od najvećih savremenih srpskih pesnika bio je urednik u IP "Veselin Masleša" u Sarajevu. Od 1982. je i urednik u BIGZ-u.

Autor je zbirki pesama "Zimomora", "Zverinjak", "Bezakonje", "Planina i počelo", "Lirika", "Malo dokumentovanih detalja", "Na kraju milenija", "Lazareva subota" "Lazareva subota i drugi dani", "Na kapijama raja", knjige književnih kritika " Jesi li živ", studije "Obilje i rasap materije", knjige eseja "Na Vukovoj stazi", antologija "Srpske junačke pesme", "Vrata spasa"... Pisao je i za decu: "Rodila me tetka koza" i "Koliba i tetka koza".

Nagrađivan je mnogim, kako sam kaže, pravim nagradama u pravo vreme: "Mlad čovek prirodno želi nagrade, ali kad star čovek krene u grčevitu potragu za nagradom, to je groteskno. Priznanja su mi stizala na vreme i umeo sam da ih nosim. Dobijao sam upravo one nagrade koje su nosile imena mojih pesničkih predaka. Nisam dobio nijednu državnu nagradu, a i ne žudim za njom, jer danas ne bih ni znao koja mi je država."

Upravo je nagrađen i nagradom "Meša Selimović" za zbirku pesama "Nedremano oko", za koju je već dobio Vitalovu nagradu "Zlatni suncokret", kojoj se veoma obradovao: "Bilo je nekog višeg proviđenja da dobijem "Zlatni suncokret". Pre 40 godina, kao brucoš, napisao sam pesmu "Suncokret", koja je jedno vreme bila moj amblem. Crne semenke iz tog prezrelog suncokreta pale su na tlo i pojavile se kao "Nedremano oko"... Prste sudbine vidi i u dobijanju "Meše", baš na Đurđevdan, pa kaže: " "Đurđevdan je i centralni hronotop romana "Derviš i smrt". Đurđevdanska noć jeste onaj čas užasnog progledavanja Ahmeda Nurudina, glavnog junaka Selemovićevog romana...".

Stranački angažman — član je Međunarodnog komiteta za istinu o Radovanu Karadžiću, a sa njim ga veže prijateljstvo iz studentskih dana, kada su ih, zajedno s Duškom Trifunovićem, progonili agenti bosanske Udbe...

Zanimljivosti — njegovu "Serbijo, iže jesi" u muziku je pretočio kompozitor Svetislav Božić. "Nisam pisao stihove za muziku. Uopšte malo pišem, a po narudžbini nikada. Narudžbine primam od neba neposredno, davno je odsečno rekla sirota Marina Cvetajeva. Uostalom, poezija i nije pitanje versifikacije, već sudbine."

Iako voli da kaže da je cedio suvu drenovinu, mnogi ga smatraju veoma plodnim pesnikom. Bio je senator u Republici Srpskoj. Mnogi posebno vole njegove "Listove vječnog kalendara": "Razboljela se naša mati/ I nagnula se kuća stara/ I tako poče opadati/ List po list vječnog kalendara. Lasica nam se okotila/ Na zadušnice - u zlo veče/ Kad siročadi rastu krila/ I nad dolinom gajde ječe. Ni Mitrova ni Đurđevdana/ U praznom listu naše knjige/ Na bosioke pade slana/ A paučina na verige."

Oženjen je Ljiljanom, magistrom jezika, imaju Vladimira i Petra i unuke.

Zorica Zarić |
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:21

NA KAPIJAMA RAJA venac soneta


NA KAPIJAMA RAJA

Iz šume ulazimo pravo u komunizam
Na vrata magacina ko na kapije raja
Za gole i gladne Za bašibozuk i nizam
Engleski hubertusi i trumanova jaja

Sirotinja se slila u javna kupatila
Spiramo trulu prošlost I novogovor blista
Nepismena se rulja pošteno napatila
Da međ apostolima prepozna svoga hrista

Jesmo li tad kačkete od padobrana bluze
Pitomci nove vere nosili klasno svesno
Ili mlekom u prahu već šminkala nas sudba

Za ovu operetu A krokodilske suze
Jesmo li uvežbali u ono vreme tesno
Kad hranila nas unra a branila nas udba
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:21

SA ŽUTOM ZVEZDOM NA RUKAVU

Sa žutom zvezdom na rukavu
Ja hodim svetom pridvorica
Preplivah drinu gazim savu
Tu najzad postah kukavica

U tuđa gnezda snosim jaja
Dok velikaši carstvo drobe
Pripitomljena peva raja
Zapevaj onda i ti robe

Zakukaj kao kukavica
Prevrni kano lastavica
Daleka groblja i ognjišta

Grakće li gavran naša tica
I žeže li nas nesanica
Tamo i amo Bez igde išta
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:22

EPITAF ZA M. S.

Zatukoše ga kamenjem
Zemljaci braća rođena
Kamenje osta znamenjem
Da je sloboda rođena

Zatukoše ga kocima
Licem na bele poklade
Dođu ubice s ocima
Za pomen da mu pokade

Onaj koji mu sastavi
Perom na trošnoj hartiji
Epitaf ovaj sumoran

Na sličnoj sramnoj zastavi
Umače crnoj bratiji
Od zavičaja umoran
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:22

JOVAN DUČIĆ. EPITAF

Spolja gord i dalek
Iznutra pun sačme
Vratiće se navek
Mračan u dumače

I pod kamen leći
Sa nakotom noći
Neka gmižu veći
I pod suncem moćni

Je li ko gvelf tužan
Od slobode kužan
Taj knez da ga pamte

Ili je taj sužanj
Od sramote skružan
U tercet ko dante
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:22

BUDI MENE MIRAN

Onaj grob u žitu gdje leži djed rade
Ko u svojoj kući na seoskom groblju
Čekao je hudo božije čeljade
Da ga upokoji kada mu pozoblju

Crni konjanici i vrani gavrani
Svu od mjesečine zobnicu vedrine
Crn zavoj smijeha i božur na rani
Nosimo vo vjeki svi mi preko drine

Budi mene miran Snago Podaništva
Zgranuo si one noći nevesele
Isprane šafrane i ječam u klasu

— Ako sam to što sam Zrno Stida Ništa
Neka nam se groblja u nebesa sele
Jutro plavog sljeza o beton se sasu
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:22

POTOP

Između dve zveri šćućureno jare
Spolja i iznutra lavre napuštene
Preorana groblja Rezak tamjan žare
Sa nojeve barke i sad cvili štene

I potop još traje Ustave nebeske
Provalile su se i crni dažd lije
Ovaj iz života i onaj sa freske
Ptice i gmizavci Hude familije

Čekamo zar vetar da uzbije vodu
I kao znak božji da ograne duga
Granom maslinovom da odškrine vrata

Sinja kukavica na crkvenom brodu
Pa da uzletimo put nebeskog kruga
S visokih dečana ko sa ararata
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:22

OTKRIVENJE

Četiri jahača iz bosanske tmuše
Iz kamenog doba iz krvavog speva
Zatiru i prže i pred sobom ruše
Sve što uzgor stoji Samo slepac peva

Konjanike crne i čalme bijele
Mrke kaurine i gavrane vrane
Vuke i hajduke tankovrhe jele
Koce i konopce svilene gajtane

Iza crnog sunca jedan dimnjak viri
I još čeka rodu Na svetskom bunjištu
Kokoti-marsovci ljubičastih mrena

Kolutaju okom i isprave ištu
Od dvaput zaklanog Traže da se smiri
Iz zemlje provrela krv nenamirena
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:23

NJEGOŠ U VENECIJI

Od kosova polja do voždovca
Sakraj knina do na vrata stoca
Od malena doca do sokoca
Gdje su nekad pušili sa koca

Zvijezda se do zvijezde zlati
Krvav uštap kao božur niknu
Crni brče đe ćeš okapati
U mostaru ili u travniku

Pjane glave razvile barjake
Pleme naše u lokandi pati
Tu omrkni onamo osvani

Ljulja majka uroše nejake
Međ njima ćeš mene poznavati
Po sonetu po mojoj apsani
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:23

SVLAK

Poharčiše nam zdravlje
Spiskaše otadžbinu
I sada pute mravlje
Bogu Ocu i Sinu

I Puku što gavelja
Uz klance jadikovce
Označi Svetlost Velja
Ko putokaz za ovce

U gori i u vodi
U rupi crnoj nuli
Onaj Koji Nas Vodi

Pod zvezdu padalicu
Svlačiti košuljicu
Zna da smo obiknuli
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:23

PRED STRAŠNIM SUDOM NA
GRAČANIČKOM ZIDU

Jesi li kopile iz crnih slovenskih šuma
Kentaur s telom ždrepca i licem arapčeta
U ježu lasica i vidra jakože puma
Taj mutant istorije što za freskama šeta

S precima iz čitanki s junacima iz vuka
S morlačkom sovuljagom unazad do čečana
I od kosova pa do kosova kuka
Šenicu još bjelicu i vodu sa zvečana

Turisto u prošlosti S tobom su dvaput mrtvi
U blatu zagrljeni božurovi i deca
Sa ovog strašnog suda na gračaničkom zidu

Mirne i maloumne modre se oči žrtvi
I svetac za slijepca uz neme gusle jeca
O vremenu pošljednjem u sramoti i stidu
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:23

KOSOVKA DEVOJKA

Ni vatre ni slame Tek grančicu hrasta
Blagovest iz šume pod kapute skrili
Evo kondir vina sa rukama srasta
Ko sa desetercem ono što smo bili

Crno žito kletve knez prosu po podu
Burmu pozlatiše sunce tvoji zraci
Tri vojvode bojne ako opet odu
I krvavi nam se ukrste badnjaci

Kome će nikome božuri da cvatu
I zvona da zvone Ili će sluđeno
Crkvicom na dlanu sve što gmiže stati

Bore moj zeleni u srmi i zlatu
Stalni polazniče moje nesuđeno
Šest stotina leta još ću te čekati
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:24

BALADA O VODI

Na usni pijavica u snu iz gorskog oka
U jezeru si vidra a u moru si foka

Kožica na zapešću peraja i krljušti
Od čežnje izrastaju i bivaš onaj sušti

U vodi ko u majci i riba si i tica
Fetus oko koga se izlila maternica

Prvo je bila voda iz nje smo zaplakali
Krštenje u Jordanu a onda smo se prali

Od mnogoboštva Dnjeprom niz Karpate do Save
Još su nam kose riđe i oči nam se plave

Eno nas u Bojani u Momčilovoj Tari
Sloveni svakojako pomalo i Avari

Pijani pa poklani jezdimo niz Maricu
S Prijezdom u Moravu s Milošem u Sitnicu
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:24

NEK PADA SNIJEG GOSPODE

Nek pada snijeg Gospode
Iz sjećanja po očima
Spavajte šumske jagode
Sve moje s vama počima

Spavajte moji umrli
Bez groba i bez biljega
Neka vas vjetar zagrli
Zavije pokrov snijega

I neka majku zbodenu
I njenu crkvu jeliku
Bijelim ruhom odjenu
Za našu tugu veliku
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:24

Rajko Petrov Nogo — Lirika


Možda najlirskiju pesmu-molitvu u savremenoj srpskoj poeziji ispevao je Rajko Petrov Nogo u tri osmeračka katrena: Nek pada snijeg, Gospode. To je jedna molitva za mrtve, čija je tragika smrti "bez groba i bez biljega" utkana u jednu opštu tragičnost epohe. Tako često pesnik agresivnog bunta, Nogo ovde tiho poje jednu molitvu za belinu, kao pokrov "za našu tugu veliku".

Simbološki naboj belog kao boje izvire iz nekih pradubina; da pomenem samo da belo može da simbolizuje bezvremenost (i ekstazu), kada ga suprotstavimo crnom koje, prema Hajnrihu Cimeru, može da simbolizuje vreme. Nogo moli da njegove umrle, sahranjene u crnu zemlju, pokrije beli sneg. Bezvremeno, dakle, preko vremenog — u savršenoj skrušenosti, ali ne i rezignaciji molbenog obraćanja.

Ivan V. Lalić


"...Rаjko Petrov Nogo ovu pjesmu prvi put je izgovorio u Prebilovcimа. Bilo je to 4. аvgustа 1991. godine, nа dаn sаhrаne posmrtnih ostаtаkа Srbа iz Hercegovine, koji su izvаđeni iz jаmа po Hercegovini, i sаhrаnjeni uz opjelo koje je služio Njegovа svetost pаtrijаrh srpski Gospodin Pаvle. Zаjedničkа grobnicа nаlаzilа se u kripti crkve posvećene Sаboru srpskih svetiteljа i Prebilovаčkih mučenikа. Kriptа je upotpunosti uništenа а crkvа srаvnjenа sа zemljom. Zа ovаj zločin, nezаbilježen u ljudskoj istoriji još niko nije odgovаrаo." Prebilovci
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:25

NA CVJETNU NEDJELJU

Na Cvijeti u nedjelju
U krčmu — ko u busiju
Iznutra da se očistim
U svakidašnjem nedjelu
Da se žalostan pričestim
Na blagu cvjetnu nedjelju

Sjeta i čemer-jaduljak
Kopriva drijen krasuljak
U krčmi — kao u crkvi
I među niščim ljudima
Rastu grančice vrbove
Iz bombe stida u grudima
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:25

O PETROVU DNE

Petrovačo grka divljako još gorča
Vlasi-Zagorani i Turci iz Borča

Sališe mi stravu da me i sad dave
Aveti djetinjstva Azija iz glave

Eno kraj pekare Karavlasi s neba
Smoče ječmenice i kupovnog hljeba

Zatvori se pune čami crkva prazna
Svak svakoga špija i Kuzman sve sazna

Banda je u šumi jataci u kući
Kulaka ću zmiju zadrugom zatući

Koji zapjevaše da zametnu čarku
U gluvome kolu već leže u jarku

A petu kolonu u krčmu sam zbio
Neka radi brlja što ja nisam smio

I bez Borča prika biće bratskih rana
Elezi s Borija Kovači iz Strana

Sad će neko jeknut jao-ti-ga-nama
Žedni zijevaju noži u korama

Petrovačo grka još mi trnu zubi
Lirikom ko nožem zakla me i ubi

A od smrti amo još me tište ljuće
Puste prazne šume prazne puste kuće
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:26

LAZAREVA SUBOTA

Legao da si Lazare
Ko proštac nasred ledine
Kukavice nam kazale
Kosovke šćeri jedine

U Vitaniji zasija
Ljubavlju Lazar voskrese
Mlado se sunce nasmija
Magare kad ga pronese

U duge gluve subote
Šenica tajom listala
Od Lazareve subote
Mati Cvijeti istkala

Ustani Crni Lazare
Iz zemlje i sa ikone
Sestre te prokazale
I braća te izgone
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:26

MAGLA

Duh ovoga grada — magla mu je ime —
nepoznatom soli tvar u meni siše.
Ako možeš, čudo, hajde, uništi me!
Ako li ne mogneš — tebe nije više.

Grade, kad te srušim (to će biti skoro),
tvoj siroti duh uklet će da luta
(baš kao što ja sam oko tebe moro)
ponad zverinjaka. Da strašnog li puta!

Mutna su vremena. Znak da idu ina.
Sinja moja glavo, ti se nisi sagla,
sad, dok vlada Njeno Veličanstvo Glina,
koga boga tražiš — ovde je bog magla.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:27

A VI?

Za V. Lubardu

Što volim kad se sav odjednom uzjogunim,
hajdučki preci tad u meni se čuju —
golaći, beskućnici, jedino vični buni,
u pesmi, kao u snu, što samo prevrate snuju.

Što volim svoje srce, to ljuto, divlje ptiče,
u grudma, u krleci, kad besomučno bije,
pa kada ponornica bistrog prkosa niče
bez nade da se igde, tako žestoka, slije.

Što volim kad se nikom ne uklanjam sa puta
(pred mojim siromaštvom silnici, bednici zebu),
ovako sitnog, strašnog, ko će da me proguta
kad sam za svoje reči ja odgovoran nebu.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:27

SUNCOKRET

Većega ludaka nema...

Šija mu se od težina iskrivila —
nejak je to oslonac za glavu blesavu,
od sunca obnevidelu,
u svetlost ludo zaljubljenu
ko monah onaj zvezdočatac
što u samštini skapa
(dok mu se laste po rukavima gnezde)
niz reku piljeći u zvezde.

Pa i kad oboleo, od tuge sveo,
stidljivo ogromnu glavu srcu bliže prigne,
i kad mu zenice sitne poispadaju,
on i tad sunce uporno sanja —
kao u maju.

Ludaka većega nema...
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:27

STVARI KOJE SMO VOLELI

Stvari
koje smo voleli
zar izgubljene su zauvek:
zelena stolica, očeva škrinja
i blagi mir sa njima.

U pustom svetu osame
ja sanjam bliske stvari.

O kako silan jer uzaludan
napor je mojih prstiju
taj bliski mir da uhvate,
u školjku ruku zatvore;

ti prsti — puža rogovi
na druge, na jave dodire.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:28

UMESTO POGOVORA


HERCEGOVINA


Sanjam.
San mi se skamenio.
Kuća se naslanja na crkvu. Crkva na šumu. Šuma na nebo. Na kući nema vrata. U kuću se kroz crkvu ulazi. Na crkvi vrata zazidana.
Sjedam na izvaljeni stećak. Na grčki greb.
Grgolje izvori. Biju gorska vrela. Voda se razlijeva i kratko stače u moćnu rijeku. Tu odmah i ponire.
Sanjam.
I u snu mi se spava.
Kraj one kuće, do one crkve, ispod one šume, pod onim nebom — dubodolinu plavi voda. Ozdo šikljaju vrulje.
Koje je, čije je ovo jezero. Modro od neba. Tavno od šume. Smaragdno. Do očnog bola prozirno.
I ribe u njemu jarkih boja, ribe svakojake. Ribe koje lete.
I rulja, šarena, do pasa već u vodi, golim rukama hvata ljeskavu ribu.
Kako je dolazila voda se i povlači.
U mulju drhture okrvavljeni i ribe i ljudi.
Mulj čvrsne.
Već sasušena, zemlja puca.
Traka je stala.
Kadar se ukočio.
Prizor se skamenio.
U snu — san mi se skamenio.
I stotžu se puta na različne načine ponovio.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   Pet 10 Avg - 15:28

Tamo sad raste zova.
Trošna koliba pod šindrom moja je rodna kuća. I šuma je moja. Moje je i nebo.
Ali otkuda crkva.
Umjesto kuće koje nema i crkve koje tu nikad nije ni bilo — šuma je crkva.
I nad njom kube neba.
A dokle oko dopire svuda okolo, i dolje do Humnine dokle oko ne seže, sve je to ista porta.
Sve što je ikad živo nad jamom zatučeno, u džombu strovaljeno, u ponor bačeno — u porti ove crkve počiva.
Kraj velike, možda nametne gromile, kod one kuće, do one crkve, pod onom šumom i nebesima, ispod onog mramora grčkog, počivam najzad i ja.
Meni se spava.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Rajko Petrov Nogo   

Nazad na vrh Ići dole
 
Rajko Petrov Nogo
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 3Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Književnost-