Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Jedrilicarstvo

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Jedrilicarstvo   Ned 19 Nov - 11:07

Sportsko jedriličarstvo je letenje letelice teže odvazduha nepokretnih krila, bez motora, a sposobne za jedrenje. Letelice koje su opremljene s izvorom snage sposobnim da se ponovno pokreću u letu zovu se motorne jedrilice.
Let jedrilice počinje poletanjem, a završava sletanjem, s tim da let nastupa nakon otkačivanja. Let jedrilice se ocenjuje nekompletnim ako se dogodi nesreća za vreme leta kao što je pogibijačlana posade unutar 48 sati nakon nesrećeili ako koja osoba napusti letelicu u letu.
Već dugi niz godina nebo paraju letelice koje svojom konstrukcijom I majstorstvom pilota nastoje najbolje iskoristiti uslove atmosfefe u kojoj lete.Upravo zbog toga nas odusevljavaju jer u vecini slucajeva,bez podrske mocnih motora savladavaju superiorni zakon gravitacije I pruzaju neopisiv uzitak srecniku u cockpit.
Naravno,rec je o jedrilicama,vitkim,elegantnim letecim objektima,pravim znalcima u korisćenju onoga sto priroda,tj. atmosfera nudi.Iako je u novije vreme veliki broj jedrilica motorizovan,u osnovi su to letelice koje se posredstvom snage nekog drugog izvora podizu u vazduh I tada koriste povoljne uslove vazdušnog strujanja.
To im je omoguceno pre svega konstrukcijom koja podrazumeva veoma malu težinu,upotrebu lakih materijala,karakteristična aerodinamička koncepcija (krila velikog raspona kratke tetive,tj. v elika vitkost: specifični aeroprofili,upravljačke povrsine I dr.).Kako se radi o maloj masi jedrilice,vrlo važnu ulogu igra uravnotežavanje jedrilice pa nije preterano reci da I nekoliko kilograma igra veoma važnu ulogu.
Kakos u jedrilice deo vazduhoplovne porodice ,normalno je da I za njih važe strgo propisana pravila kako bi se u tom segmentu postigla maksimalnog sigurnost. To je osobito važno jer su jedrilice sportsko-rekreativne namere pa po mnogima predstavljaju prvi kontakt I iskusto u letenju.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Ned 19 Nov - 11:08

2.0. Razvoj vazduhoplovnog jedriličarstva kao posebne grane
Istorija sportskog vazduhoplovnog jedriličarstva datira mnogo pre avijacije.Još krajem 19 veka javljaju se prvi pokušaji leta na spravama težim od vazduha.Osnivačem se smatra Oto Lijental koji jeda prve naučne radove i koji je 1981. godine ostvario bez upotrebe motora,prvi let sa spravom težom od vazduha. Kao posebna vazduhoplovna disciplina izdvaja se od motornog letenja 1903. godine,tačnije posle ostvarivanje prvog leta na motorni pogon.Do I svetskog rata na razvoju jedrličarstva radili su samo pojedinci,kasnije to preuzimaju aero klubovi i druge organizacije koje su uglavnom bile studentske. Tako se u Francuskoj osniva društvo sa specijalnim istraživanjima jedriličarstva.
Za vreme prvog svetskog rata razvoj jedriličarstzva stagnira u svim zemljama.Stvarni razvitak počinje tek posle prvog svetskog rata.U Nemačkoj je Versajskim ugovorom o miru bilo zabranjeno da poseduje vojno vazduhoplovstvo,a bio je ograničen i rad civilnog vazduhoplovstva,tako da se oni okreću jedriličarstvu.Centar za jedriličarsto bilo je brdo na Rhonu,gde se održavaju i prva takmičenja.Tu se 1925. godine osniva i udruženje za razvoj i istrživanja na polju jedriličarstva,koje je sadržavalo pet sekcija:vazduhoplovno-tehničku,aerodinamičku,pilotažnu,metereološku i za eksperimentalne letove. U SAD se 1928. godine osniva prva jedriličarska škola u Cape Codu,državi Massachusets,a 1932 godine osniva se jedriličarsko udruženje u Elmire,država Nework. U Poljskojpored udruženja osniva se i institut pri Politehnici u Lavovu,u čijem se aerodinamičkom tunelu vrše ispitivanja modela jedrilica i aeroprofila.
Za Jugoslaviju podaci datiraju od 1909. godine kada se Oskar Ržiha iz Maribora digao svojom jedrilicom sa brda Urban i poleteo 600m. Posle prvog svetskog rata 1923. godine prve jedrilice su gradili inžinjeri Miki i Fizir i entuzijasti Hosu i Tišma. Međutim tek 1930.godinepočinje organizovani razvitak sportskog jedriličarstva,kada je fabrici aviona ikarus u Zemunu osnovana jedriličarska grupa. Od 1931-1932 osnivaju se prve jedriličarske škole u Pinosavi kod Beograda i na Pohorju. Jedriličarstvo se razvija zahvaljujući velikom zalaganju pojedinaca kao i minimalnoj pomoći koji su pomogli izgradnju jedrilica.
Posle I svetskog rata dolazi do razvoja i na međunardnom planu. U Nemačkoj 1930. godine osniva se internacionalna komisija za studije bezmotornog letenja čiji zadatak bio usavršavanje jedrilica u tehničkom pogledu i razvoj jedrenja .Bilo je ukupno 16 članova,među kojima je i Jugoslavija. Osniva se i jedriličarska komisiji pri međunarodnoj vazduhoplovnoj federaciji (FAI),za organizovanje međunarodnih takmičanja. Pored ove dve navedene komisije,osnivanju se i mnogo druga udruženja za međunarodnu saradnju.
Zatim dolzi period II svetskog rata,kada su se kristile transportne jedrilice velike nosivosti,za prebacivanje vojnika i materijala pri vazdušnim desantima.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Ned 19 Nov - 11:09

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Ned 19 Nov - 11:09

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Ned 19 Nov - 11:13

Jedrenje podrazumijeva umijeće upravljanja jedrilicom na vodi, i to isključivo uz pomoć vjetra. Ono se može svrstati u vodene, ali i u vazdušne sportove, jer je najbitniji faktor snaga vjetra kojom se, u najvećem dijelu, pokreće jedrilica.
Čari jedrenja jesu plovidbe kako po mirnom tako i po uzburkanom moru, jakom vjetru i veoma teškim uslovima. Jedrenje omogućava potpun doživljaj mora, pa samim tim i osjećanje potpune slobode, tako da je idealan sport za dane odmora.

Istorija jedrenja

Sportsko jedrenje i njegov početak vezuje se za Holandiju i Englesku. Smatra se da je Holandija zemlja porijekla prvih jedrilica, a da je engleski kralj Čarls II jedrilicu prvi put koristio za odmor i razonodu. Na evropskom tlu, Engleska je preuzela zasluge od Holandije za nastanak jedriličarstva, i to zahvaljujući osnivanju Yacht Cluba 1815. godine, u Londonu. Osnovao ga je lord Grantham, za sve ljubitelje jedrenja. U SAD-u je 1844. godine počeo rad prvih jedriličarskih klubova. Tada je osnovan „New York Yacht Club“, značajan po tome što je na svojoj prvoj službenoj regati kroz New York odredio „pravila hendikepa“.
Jedriličarstvo u Crnoj Gori

jedrilicarstvo 2Crnogorsko primorje je idealno za jedrenje. Vjetrovi, naročito na južnom dijelu Primorja, pružaju idealne uslove za uživanje u tom sportu. Sportovi na vodi su vrlo atraktivni i zadovoljavaju sve rekreacijske potrebe učesnika. Najbolje lokacije za jedrenje su Budva, Bokokotorski zaliv i ulcinjska Velika plaža. Jak vjetar, koji se povremeno javlja, stvara odlične uslove za jedrenje i pruža poseban užitak. Ovaj sport nije jednostavan, kao što se na prvi pogled možda čini, zato što često treba savladati veoma nemirne uslove na vodi koje vjetar (jugo) može da stvori.
Prvi jedriličarski klub u Crnoj Gori osnovan je 1947. godine, pod nazivom Pomorsko brodarsko društvo „Lahor“, dok je Jedriličarski Savez Crne Gore osnovan godinu kasnije. Nakon što mu se 2001. godine priključio i „Mala Ponta Sailing Team“, Pomorsko brodarsko društvo „Lahor“ postaje Jedriličarski klub „Lahor“. Slijedi i osnivanje drugih klubova : J.K. „Jugole Grakalić“ Herceg Novi, J.K. „Jovo Dabović“ Baošić, J.K. „Delfin“ Tivat, J.K „Lahor“ Kotor, YC „Herceg-Novi“, Herceg Novi, J.K. „Tribelan“ Tivat, J.K. „Bokeška jedra“ Đenović, J.K. „Mornar“ Bar, J.K.

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Ned 19 Nov - 11:14

Trke jedrilica

Jedrenje je organizovano kao trka jedrilicam, i te vrste takmičenja nazivaju se regatama. Takmičenja se održavaju se u svim klasama, zavisno od dužine plovidbe, broja jedara, broja posade, kvadrature jedrilice... Mogu se održavati na otvorenom moru, kada traju do nekoliko sati, i tada se koriste veće jedrilice, a mogu i u zaštićenim lukama i zalivima, kada brodovi ne dolaze u kontakt sa velikim i jakim talasima i morskim strujama, a regate traju nekoliko minuta. Cilj takmičenja je preći zadatu stazu u što kraćem roku.
Godina 1775-ta uzima se kao početak organizovanja jedriličarskih regata u svijetu. Najznačajnije svetske regate su „America’s Cup“, „Atlantic rally for cruisers“, „Vande globe“, „Trka Sidnej-Hobart“, „Kilska nedelja“... Kod nas je najvažnija regata za male brodove „Montenegro kup“, koja podrazumijeva organizovanje pedesetak regata godišnje. Najčešće se obilaze Bigovo, Žanjice, zaliv Rose, Kraljičina plaža i Bar.
jedrenje na dasci 1Jedrenje je, takođe, jedan od olimpijskih sportova, a Crna Gora je ove godine na Olimpijskim igrama u Londonu imala svog predstavnika. Milivoj Dukić, devetnaestogodišnji jedriličar iz Herceg Novog, plasmanom na OI ispunio je svoj san, a takmičenje je završio na 30-toj poziciji u generalnom poretku, u klasi laser. Najbolje rezultate postigla je Australija sa tri zlatne i jednom srebrnom medaljom. Slijede je Španija sa dvije zlatne, i Britanija sa jednom zlatnom i četiri srebrne medalje.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Ned 19 Nov - 11:15

Jedrenje na dasci - Windsurfing


Jedrenje na dasci je savremeniji oblik jedrenja, koje podrazumijeva upravljanje pomoću jedra spojenog sa daskom. Ovo je slobodno jedrenje jer upravljanje podrazumijeva pokretanje (samo) ručnog zgloba. To je veoma dinamičan sport, može se svrstati u ekstremne, a sportistima omogućava da iskažu i svoju kreativnost, jer obuhvata i razne akrobacije. Jedino windsurfersko društvo u Crnoj Gori je „Pelikan“, osnovano 2000. godine. Ovo društvo  radi na popularizaciji windsurfa i njegovom omasovljenju u Crnoj Gori. Svoje aktivnosti izvode na Skadarskom jezeru i ostalim atraktivnim destinacijama za jedrenje širom Crne Gore, a  prvenstveno na Adi Bojani. Najbolje mjesto za windsurfing u Crnoj Gori, tokom ljetnje sezone, je ulcinjska Velika plaža.
Još popularniji od ovog oblika jedrenja je funboard, kada se umjesto surferske daske koristi skejt daska.

Brojne ponude za atraktivan odmor

Osim jedrenja, Crnogorsko primorje pruža posjetiocima brojne druge mogućnosti za aktivan odmor i razonodu.

Jedan od najatraktivnijih vidova rekreacije za sve ljubitelje ekstremnih sportova je, svakako, bungee jumping na Slovenskoj plaži, u Budvi. Skok sa 40 metara visine pruža izvaredan osjećaj svim zavisnicima od adrenalina. Tu su i paraglajding letovi sa Brajića (koji su na 760 m namorske visine), kada vam se, osim izvarednog osjećaja letjenja, pruža i mogućnost da iz ptičje perspektive sagledate predivnu panoramu Budvanskog zaliva.
Velika je zainteresovanost i za vožnju kajaka i kanua u Tivatskom zalivu, kao i za skijanje na vodi i profesionalno ronjenje. Najbolje destinacije za ovo svakako su otvoreni morski predjeli, jer omogućavaju roniocima dobar prilaz svim morskim znamenitostima i podmorskom svijetu.
Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

Master
Master

avatar

Muški
Poruka : 25739

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Ned 19 Nov - 11:41

Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

Master
Master

avatar

Muški
Poruka : 25739

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Ned 19 Nov - 11:41

Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

Master
Master

avatar

Muški
Poruka : 25739

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Ned 19 Nov - 11:42

Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

Master
Master

avatar

Muški
Poruka : 25739

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Ned 19 Nov - 11:42
Poslednji izmenio EROTIC MAN dana Ned 19 Nov - 11:43, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

Master
Master

avatar

Muški
Poruka : 25739

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Ned 19 Nov - 11:42

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Pet 1 Dec - 18:59

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Pet 1 Dec - 19:01

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Pet 1 Dec - 19:02

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Pet 1 Dec - 19:08

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Pet 1 Dec - 19:09

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Pon 11 Dec - 18:53

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Pon 11 Dec - 18:53

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Pon 11 Dec - 18:55

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   Pon 11 Dec - 18:55

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Jedrilicarstvo   

Nazad na vrh Ići dole
 
Jedrilicarstvo
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Sport :: Ostali sportovi-