Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Džek Keruak

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Džek Keruak   Čet 14 Sep - 10:24

Džek Keruak (engl. Jack Kerouac; Louel, 12. mart 1922 — Sent Pitersburg, 21. oktobar 1969) bio je američki književnik i jedan od osnivača bitničkog pokreta, često nazivan „Kraljem bitnika“. Tokom svoje književne karijere pisao je romane, poeziju, eseje i manifeste.

Suočavajući se sa naglim promenama svog vremena, Keruak je imao velikih problema sa pronalaženjem svoje životne pozicije u svetu, što ga je navelo da odbaci tradicionalne vrednosti pedesetih i zajedno sa prijateljima Alenom Ginzbergom i Vilijamom Barouzom stvori bit pokret. Njegovi radovi odražavaju želju za oslobođenjem od društvenih konvencija i traženje novog smisla postojanja. Svoja iskustva sa marihuanom, amfetaminom, alkoholom, promiskuitetom, spiritualna traganja u budizmu i putovanja po Americi pretočio je u svoja književna ostvarenja, koja su velikim delom autobiografski oblikovana.[1]

Keruakovo stvaralaštvo stoji na međi između kasnog modernizma i ranog postmodernizma. Svoje knjige pisao je različitim stilovima, sa namerom da se u naraciji što vernije predstavi srž predmeta o kojima je pisao, bilo da je u pitanju bi-bap džez, putovanje, dečiji snovi, alkoholisno stanje ili nešto deseto.[2] Njegovo stvaralaštvo izvršilo je snažan uticaj na kontrakulturu i hipi pokret, kao i na muzičare poput Boba Dilana, Džima Morisona, Džona Lenona i Toma Vejtsa.[1] Osim romana „Na putu“ koji je postao kultni roman mladalačke pobune i njegovo i dan-danas najpoznatije delo, ostala ostvarenja nisu naišla na širu popularnost ni kod čitalaca ni kod kritičara.
Odabrana dela

Varoš i grad“ („The Town and the City“, 1950)
„Na putu“ („On the Road“, 1957)
„Darma lutalice“ („The Dharma Bums“, 1958)
„Knjiga snova“ („Book of Dreams“, 1960)
„Satori u Parizu“ („Satori in Paris“, 1965)
„Pik“ („Pic“, 1971)
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Džek Keruak   Čet 14 Sep - 10:26

Na aukciji pismo koje je inspirisalo Keruakov roman "Na putu"


Zvali su ga pismom koje je pokrenulo novi književni žanr - 16.000 reči napisanih pod uticajem amfetamina koje je Nil Kasadi poslao svom prijatelju Džeku Keruaku 1950.
Kada je pročitao pismo, Keruak je napisao prvu ruku kultnog romana "Na putu" i tokom tronedeljnog spisateljskog zanosa napisao je roman stilom koji je bio sličaj Kasadijevom i koji je postao kultni i glavni roman Bit književnosti.

Pismo, za koje je Keruak nešto pred smrt rekao da bi njegovu muzu - Kasadija pretvorilo u književnu figuru samo da nije izgubljeno, ipak nije bilo izgubljeno već samo zatureno, rekao je Džo Madalena čija će aukcijska kuća "Profiles in History" ponuditi pismo na aukciji 17. decembra, piše AP.

Pismo je deo kolekcije u kojoj se nalaze i pisma drugih istaknutih književnih figura poput E.E. Kamingsa, Keneta Reksrota, Robeta Pena Vorena. Madalena očekuje da će najviše interesovanja biti za Kasadijevo pismo na 18 strana u kome piše o svojoj pijanoj, seksualno frustriranoj poseti Denveru.

Keruak je pismo dao Alenu Ginsbergu koji je pokušao da ga objavi i poslao ga izdavaču "Golden Goose Press" u San Francisku gde je ostalo neotvoreno do zatvaranja kuće.

Kada je kuća propala, u pomoć je priskočio izdavač Ričard Emerson koji je uzeo sva pisma, rukopise i tekstove GGA. Njegova ćerka, umetnica Džin Spinoza pronašla je pismo posle očeve smrti i odnela ga je na procenu i sada se nada da će, ko god bude kupio pismo, javnosti omogućiti da se upozna sa pismom koje je inspirisalo Keruaka.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Džek Keruak   Čet 14 Sep - 10:28

Objavljen "izgubljeni" prvi roman Džeka Keruaka

Prvi roman američkog pisca Džeka Keruaka, za koji se godinama verovao da je izgubljen, objavljen je nedavno, 40 godina posle smrti autora, prenosi BBC.
Keruak, jedan od najpoznatijih pisaca bit generacije, napisao je knjigu "The Sea Is My Brother" (More je moj brat) kada je imao 20 godina. Knjiga je zasnovana na njegovom iskustvu dok je radio kao pomorski trgovac. Autor, kroz seriju pisama prijatelju Sebastijanu Sampasu, priča svoj život i dogodovštine na moru.

"Knjiga je zaista važna jer pokazuje kako je Džek razvio svoj proces pisanja", rekla je urednica knjige Don Vord. "Pisma iz tog perioda pokazuju da su on i Sebastijan čitali važne pisce tog doba i da su obraćali pažnju na promene u književnim stilovima i autobiografskim delima".

Vordova je navela da je knjiga izuzetno važna jer "otkriva stranu (Keruaka) koju uglavnom ne vidimo u njegovim knjigama".

Rukopis je slučajno pronašao Keruakov zet u piščevim arhivima, na iznenađenje stručnjaka.

"Knjiga se ponekad pominjala u pismima ali niko nije očekivao da je reč o velikom delu", objasnila je Vordova.

Keruak je rođen 1922. godine i još kao mlad je počeo da piše. Pre nego što je postao pisac, radio je kao sportski novinar, građevinac i dva puta je bio u mornarici. Prva knjiga mu je objavljena 1950. godine.

Njegov roman "Na putu" o spontanom putovanju bio je i ostao najpoznatija i najuticajnija Keruakova knjiga i glas posleratne bit generacije.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Džek Keruak   Čet 14 Sep - 10:29

IZABRANA PISMA
Alen Ginsberg, Džek Keruak

Kao jedna od poslednjih velikih prepiski dvadesetog veka, knjiga nam predstavlja ne samo dvojicu najpoznatijih predstavnika Bit generacije u procesu njenog nastajanja, već i razvoj njihovog prijateljstva, ispunjenog snažnim osećanjima i duhovnom dubinom. Keruaka i Ginsberga pre svega upoznajemo kao pisce jedinstvenog glasa i inovativnosti. Od njihovog prvog susreta 1944. godine, do Keruakove prerane smrti 1969, pisma govore o neprestanoj borbi, bolu, napornom radu i žrtvama koje su podnosili tražeći pravi izraz za svoje literarno vizionarstvo.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Džek Keruak   Čet 14 Sep - 10:30

NA PUTU
Džek Keruak

Istorijski događaj... prelepo ostvaren, najčistiji i najvažniji izraz generacije kojoj je sam Keruak dao ime bit generacija.“ New York Times

Roman koji je definisao jednu generaciju.

Damarajući ritmovima marginalne Amerike sredinom XX veka, džeza, seksa, lakih droga i tajanstvenih obećanja kojima doziva otvoreni put, kultni roman Džeka Keruaka o slobodi i žudnji definisao je bit generaciju i postao nadahnuće za sve sledeće naraštaje od trenutka kada je prvi put objavljen pre više od pola veka. Zasnovan na Keruakovim avanturama s Nilom Kasidijem, roman govori o dvojici prijatelja čija su četiri putovanja preko čitavog kontinenta potraga za smislom i autentičnim iskustvom. Mešavina melanholične naivnosti i bezumnog osećanja napuštenosti, prožeta Keruakovom ljubavlju prema Americi, saosećanjem prema čitavom čovečanstvu i njegovim osećajem za jezik kao vrstu džeza, Na putu je do srži američka vizija slobode i nade – neodoljiva i puna života i čuda.

„Život je izvrstan i malo je onih koji njegovu radost i čudesnost, tugu i humor umeju preneti na papir poput Keruaka.“ San Francisco Examiner

„Kao što roman Sunce se ponovo rađa predstavlja svedočenje izgubljene generacije dvadesetih godina XX veka, tako je sasvim sigurno da je Na putu roman koji nam za pokolenja ostavlja bit generacija.“ The New York Times
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Džek Keruak   Čet 14 Sep - 10:31

A NILSKI KONJI SU SE SKUVALI U SVOJIM BAZENIMA
Džek Keruak

A nilski konji su se skuvali u svojim bazenima je zajednički roman Vilijama Barouza i Džeka Keruaka napisan 1945 godine, deset godina pre nego što su obojica autora postali poznati kao vodeće figure beat generacije i sve do 2008 godine nije objavljen. Knjiga se sastoji od naizmenično pisanih poglavlja ova dva pisca, Barouza kao Vilijama Denisona i Keruaka kao Majk Rajka. Roman opisuje istiniti dogadjaj, ubistvo Dejvida Kamemera, koga je u pijanoj tuči, u navodnoj samoodbrani, ubio Lisjen Kar. Kar je priznao ubistvo Barouzu i Keruaku koji ga nisu prijavili i zbog toga su osudjeni kao saučesnici u prikrivanju zločina, kada se Kar kasnije predao policiji. Keruak je odslužio deo kazne a Barouza je od zatvora spasila porodica. Atmosferski roman, prepun likova izvučenih iz stvarnog života, opisuje boemski Njujork tokom i krajem Drugog svetskog rata, pun droge, opsesija, umetnosti, seksualne oslobodjenosti, laži, prevara, nasilja, zločina i brutalnosti. Naslov knjige je nastao dok su Barouz i Keruak slušali vesti na radiju, kada je voditelj izveštavajući o požaru u cirkusu rekao : ... A nilski konji su se skuvali u svojim bazenima. Rukopis je nudjen izdavačima koji su ga odbijali kao previše težak, slab, dosadan, sumoran, egzistencijalistički i nekomercijalan. Posle smrti oba autora i samog Lisjena Kara, roman je objavljen 2008 godine zahvaljujući Džejmsu Grauerholcu koji je bio izvršitelj Barouzovog testamenta. Roman je pravi književni artefakt, delo nastalo u legendarnoj saradnji dva velika pisca, očaravajući primerak američke književne istorije, jezovitog i pomalo stripovskog naslova, čije proučavanje daje značajne informacije o kulturi, prošlosti, načinu života i stvarnim počecima onoga što se kasnije nazivalo stvaralaštvom beat generacije.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Džek Keruak   Čet 14 Sep - 10:31

NA PUTU - IZVORNI SVITAK
Džek Keruak

I posle pedeset godina od prvog izdanja, 1957, knjiga Na putu je najkultnija, u proseku i proporcionalno računato, najtraženija i najupornije prodavana knjiga u SAD. Jedino nije na prvom mestu knjiga koje se najviše kradu; pretekla ju je Biblija. Ali zato je utešno da se i danas u Americi, posle pola veka, godišnje proda sto hiljada primeraka ove knjige. No, evo povoda za obaranje svih brojeva: podnaslov "Izvorni svitak" nosi u sebi objašnjenje novog rođenja ovog dela. Naime, posle puno uredničkih ispravki i skraćivanja, knjiga Na putu je 1957. godine objavljena zapravo - cenzurisana! Izmenjena su imena likova, prepravljene ili isključene eksplikatne scene koje su tada smatrane nepodobnim. Trebalo je da prođe pola veka pa da se originalni Keruakov rukopis, pisan tri nedelje, bez pasusa i strpljenja, stranica zalepljenih selotejpom u rolnu dugu 36 metara, pojavi u SAD, svetu i Srbiji. Njegova prvobitna verzija (dakle, drugačija i duža od prethodnih prevedenih u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji) opremljena je sa četiri dodatna, studiozna i vrlo korisna teksta poznavalaca (istorije) ovog romana. Kada se ova originalna verzija pročita, na pitanje zašto je Na putu najkultniji roman druge polovine dvadesetog veka u SAD, nameće se jedan dodatno uverljivi odgovor: Pa, zato što je roman Na putu ne samo najautentičnija slika zemlje po imenu Sjedinjene Američke Države, već zato što je ovaj roman sama ta zemlja. Vladislav Bajac
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Džek Keruak   Čet 14 Sep - 10:35

Bivša devojka vodećeg romanopisca bit generacije Džeka Keruaka (1922-1969) otkriva detalje njihove veze i njegovo bizarno ponašanje nakon sticanja slave u novoj knjizi "Glas ti je sve: Usamljena pobeda Džeka Keruaka"."
Džojs Džonson (77), i sama književnica, razbija mit da je Keruakovo pisanje bilo spontano i lagano. Iako je on tvrdio da je „Na putu” napisao u naletu energije tokom tri nedelje 1951. godine, Džonsonova objašnjava da je godinama radio na reviziji svog dela i da je pažljivo „klesao” svaki pasus.

U svojoj knjizi (u originalu naslov je The Voice Is All: The Lonely Victory of Jack Kerouac

), koja će biti objavljena ovog meseca, više od 40 godina nakon piščeve smrti, ona opisuje autora kao „veoma čudnu osobu” koja se užasno ponašala prema njoj ali je bila ljubav njenog života.

Džojs je imala 21 godinu kad je 1956. upoznala 34-godišnjeg Keruaka. „Džek nije imao gde da živi i nije imao novca. Pošto sam bila mlada spisateljica sa stanom u vlasništvu, Alen Ginzberg nam je organizovao sastanak naslepo”. U vezi su bili dve godine.

„Mislila sam da nikada neću upoznati nekoga ko je živeo sa više apsolutne slobode... Sa potrebom da se stalno kreće, kao da je, ako bi se zadržao negde predugo, iscrpljivao sadašnjost prevelikim utapanjem u nju”.

Džojs kaže da je Keruakovo francusko kanadsko poreklo obogaćivalo njegovu prozu i pružalo mu jedinstvenu viziju autsajdera u SAD. Međutim, on je sa mukom radio na usavršavanju svog engleskog jezika. „Govorio je kanadskim dijalektom francuskog i engleski je zapravo bio njegov drugi jezik... Uvek je pokušavao da nađe engleski ekvivalent franuskoj reči koja mu je bila u glavi... Čitajući ‘Na putu’ mogu da prepoznam francuske elemente na sve strane".

Pri tom, njegovo „spontano” pisanje knjige je zapravo bio „dugotrajan proces... svaki pasus je morao da bude ‘poema’”.

Govorilo se da Keruak piše prozu slobodom džez muzičara, kršeći pravila gramatički nesavršenim rečenicama koje je oblikovao zvukom.

Nakon uzastopnih odbijanja izdavačkih kuća, roman je objavljen u SAD 1957. i od tada je tamo prodat u pet miliona primeraka. Keruak je postao senzacija ali je „Na putu” razorio njegovu vezu sa Džonsonovom.

„Žene su mu se nudile ‘na tanjiru’. Bio je ‘selebriti’ što mu je veoma teško palo. Morao je da pije pre izlaska među ljude”.

Keruak je preminuo 1969. od ciroze jetre, kao alkoholičar usamljenik, u 48. godini, uzaludno pokušavajući da zaintersuje Marlona Branda za filmsku adaptaciju svog hita.

Frensis Ford Kopola je „namirisao” filmski potencijal knjige ali ona je tek ove godine preneta na veliko platno u režiji Valtera Saleša, uz Kopolu kao izvršnog producenta.

Rebeka Jeldam, jedna od producentkinja, kaže da se mladi i danas povezuju sa pričom. „Svako je čita kroz prizmu trenutka u kome živi i kroz sopstveno iskustvo. Knjiga je veoma savremena”.


Osim knjige Džojs Džonson i Salešovog filma, ove godine kultom Keruaka bave se još dva igrana i jedan dokumentarni film, kao i izložba u Britanskoj biblioteci gde će se naći svitak od 36,5 metara na kome je kucao „Na putu”, kao je tvrdio te 1951.

Piščev lik u tri poluautobiografska filma tumače Sem Rajli (On the Road, 2012), Žan-Mark Bar (Big Sur, 2012) i Džek Hjuston (Kill Your Darlings, 2013).

Majkl Poliš, scenarista-reditelj filma „Big Sur” kaže da njegovo ostvarenje prati Keruakovu borbu sa alkoholom i pritiskom koji je pratio piščevu reputaciju istaknutog glasa generacije.

Upitan zašto je Keruak inspirisao toliko filmova baš u ovom trenutku, Poliš misli da je razlog u tome što su tradicionalni reditelji bili oprezni - „teško je adaptirati njegove knjige jer one ne dozvoljavaju tipičnu strukturu u tri čina” - ali da su nezavisni autori pokazali da pravila mogu da budu prekršena.

Ajzak Gevric, kustos u njujorškoj Narodnoj biblioteci koja ima najveću kolekciju Keruakovih dela, kaže da je njegova reputacija ozbiljnog pisca dosta patila: „Njegovi poštovaoci vide ga kao inspirativnog proroka, a njegovi kritičari kao pompeznog neuglađenog seljaka čiji je zlokoban uticaj bio ključan za nastanak omražene kontrakulture”.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Džek Keruak   Čet 14 Sep - 10:37

DZEK KERUAK (Jack Kerouac)

BIBLIJA (zavrsni odlomak)

64 Mirisao sam cvece u dvoristu, i
kad ustadoh duboko udahnuh a
krv jurnu u moj mozak i ja se trgoh
obamro na ledima u travi. Osito sam se bio
onesvestio, ili umirao, oko Sezdeset sekundi. Moj
sused me video ali je pomislio da sam se ja upravo
iznenada bacio u travu da bih uiivao u
suncu. Za vreme tog vednog momenta nesvesti
ugledah zlatnu besmrtnost. Ugledah
nebo. .. >Zlatna<< je poticala od sunca u mojim odnim
kapcima
a >besmrtnost< od moje iznenadno-trenutne
vizije kad sam ustao da sam upravo
bio tamo odakle sve to dolazi i gde
se sve to vraialo . . . Kad mi se ponovo vratila svest
oseiao sam se tako bedno da sam imao
telo i misao iznenada otelotvorene Ja
cak nisam imao telo i misao i nista
se nikada nije desilo i sve je u redu
zauvek i zauvek i zauvek. O hvala ti
hvala ti hvala ti

65 Ovo je prvo udenje o
zlatnoj besmrtnosti

66 Drugo ucenje o zlatnoj besmrtnosti
je da nikad nije postojalo prvo udenje
o zlatnoj besmrtnosti. U to budite uvereni

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Džek Keruak   Čet 14 Sep - 10:38

О ЋЕ МИ ЗАУВЕК ОСТАТИ ТАЈНА


Нема начина да се избегну енигме.
Улазимо у кафе с осмехом на лицу
и седамо за сто.
Онда нешто касније одлазимо, наше столице шкрипе,
подижемо капуте и скупљамо своје ствари
тужних лица јер увек је у питању исти степен
полутуге која је посебна врста туге
која нас обузима кад провалимо да се обећање
оног првог - веселог тренутка нашег доласка
није обистинило. А ако и јесте,
све је тако брзо прошло.
Наша лица говоре. Ми сада напуштамо овај сто
који је толико обећавао.
Кратки живот тог насмejаног тренутка
има исти несвесни квалитет оргазма и
у том трену у нашој души догађа се
ФЛЕШ
Туга се наставља истог тренутка
када неко од нас проговори
и када кренемо ка излазним вратима - смeјући се,
враћамо ехо на сцену наше
људске несреће.
Излазимо на улицу у нови ваздух
који нам свет нуди.
Ах то лудо срце свих нас.Jack Kerouac
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Džek Keruak   Čet 14 Sep - 10:39

КАКО МЕДИТИРАТИ

-светла угашена-
упадам, склопљених руку, у тренутну
екстазу као кад уфиксаш хероин или морфин,
жлезда у мом мозгу испушта
добру раздрагану течност (Свети Флуид) док
се искључујем и држим све јелове свог тела
у непомичном трансу- Излечујући
све своје болести- бришући све- чак
ни трага од Недам- се- да- ћеш- ти/или
Балона за текст није остало у њему, већ само ум
Празан, смирен, без мисли. Када нека мисао
дође скакућући из даљине са својим
призором који нуди, ти је смуваш,
изиграш, превариш, и она избледи, и мисао више никад не долази- и
с радошћу ти увиђаш по први пут
Мислити је исто што и не мислити-
Значи не морам уопште
више
да мислим

Jack Kerouac (1922-1969)
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Džek Keruak   Čet 14 Sep - 10:39

231.

Мртав то не зна.
Жив зна.

Живи имају мртву идеју.

Човек је жива идеја;
после смрти, мртва.

Идеја живљења је истоветна
идеји смрти.

Мртви имају живу идеју-
Мртав, не својом грешком
Био сам само идеја.

Познато покајање у колиби
посвећено учењу Извора...

Добар материјал за Буду
није одећа греха
Одећа Светлости
Бића жива указују на смрт
својим веселим делом
Баш као што мртви указују на живе
својом тишином
Када стена претвори се у ваздух
Бићу тамо.


Jack Kerouac
Nazad na vrh Ići dole
Laida

Urednik
Urednik

avatar

Ženski
Poruka : 27566

Lokacija : I reč je dodir.. ako znaš..

Učlanjen : 26.04.2018

Raspoloženje : Igra uma


PočaljiNaslov: Re: Džek Keruak   Čet 17 Jan - 10:26

ТО ЋЕ МИ ЗАУВЕК ОСТАТИ ТАЈНА


Нема начина да се избегну енигме.
Улазимо у кафе с осмехом на лицу
и седамо за сто.
Онда нешто касније одлазимо, наше столице шкрипе,
подижемо капуте и скупљамо своје ствари
тужних лица јер увек је у питању исти степен
полутуге која је посебна врста туге
која нас обузима кад провалимо да се обећање
оног првог - веселог тренутка нашег доласка
није обистинило. А ако и јесте,
све је тако брзо прошло.
Наша лица говоре. Ми сада напуштамо овај сто
који је толико обећавао.
Кратки живот тог насмejаног тренутка
има исти несвесни квалитет оргазма и
у том трену у нашој души догађа се
ФЛЕШ
Туга се наставља истог тренутка
када неко од нас проговори
и када кренемо ка излазним вратима - смeјући се,
враћамо ехо на сцену наше
људске несреће.
Излазимо на улицу у нови ваздух
који нам свет нуди.
Ах то лудо срце свих нас.
Zagrljaj vodi do mesta gde se šapuće  
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Džek Keruak   

Nazad na vrh Ići dole
 
Džek Keruak
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Književnost-