Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Lynyrd Skynyrd

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Black Wizard

Master
Master


Muški
Poruka : 30494

Učlanjen : 30.03.2011


PočaljiNaslov: Lynyrd Skynyrd   Ned 11 Sep - 3:03




Početak (1964.-1972.)

Lynyrd Skynyrd je rock sastav osnovan u ljeto 1964. u gradu Jacksonville, Florida, SAD. Osnivač je Ronnie Van Zant (pjevač), a njemu se pridružuju Gary Rossington (gitarist), Larry Jungstrom (basist) te Bob Burns (bubnjar), a pod svojim prvim imenom My Backyard. Nedugo nakon osnivanja pridružuje im se i Allen Collins, drugi gitarista. Uzori su im bili The Yardbirds i The Beatles, čije su pjesme uglavnom izvodili u počecima. Pomalo su i skladali svoje pjesme u kojima se osjećao zvuk britanskog rocka, hard rocka, boogiea i bluesa. Tad su i dva puta mijenjali ime, pa su se zvali "The Noble Five" i "One Percent". Među svojim prvim ostvarenjima su singlovi "Need All My Friends" i "Michelle", snimljene 1968.

Prve značajne nastupe ostvaruju kao predgrupa sastavu Strawberry Alarm Clock. Prvi pravi uspjeh ostvaren je 1969., kada su pobijedili na lokalnom natjecanju "Battle Of The Bands" u Jacksonvilleu. Nagrađeni su snimanjem pjesama u Atlanti, gdje su snimili pjesme "Spoonfull" i "Michelle".


Vrhunac (1973.-1977.)

Pod imenom "One Percent", 1971. povlače se na farmu u blizini Jacksonvillea, gdje im se pridružuje klavijaturista Billy Powell. Došlo je i vrijeme za novu promjenu imena. Konačni izbor je pao na Leonarda Skinnera, srednjoškolskog strogog učitelja tjelesnog odgoja Burnsa i Rossingtona. Van Zant nije bio oduševljen tom idejom, ali, na kraju, za konačno ime sastava je dogovoreno ime Lynyrd Skynyrd.

Nastavljajući s novim imenom, i dosta žešćim zvukom, sastav nastupa po jugu SAD-a. U to vrijeme ponovno snimaju demoe pjesama "Freedbird", "One More Time" i "Gimme Tree Steps". Ubrzo sastav napušta Bob Burns, a zamjenjuje ga Rickey Medlocke. U siječnju 1971. snimaju nove demo materijale, među kojem je bila i pjesma "I've Been You Fool".

Larry Jungstrom napušta sastav 1972., a na njegovo mjesto dolazi Leon Wilkeson, vrsni majstor bas gitare.

Ubrzo odlazi Rickey Medlocke, a vraća se Bob Burns. Pridružuje im se novi gitarista Ed King, koji je trebao biti zamjena za iznenadno otišlog Wilkesona. Obzirom da se isti ubrzo vratio, Ed nastavlja svirati gitaru. Postaju tako jedan od rijetkih sastava s tri gitarista. Nakratko se vraća Rickey Medlocke (i još brže odlazi) tako da su zamalo bili i sastav s dva bubnjara.

U to vrijeme (početak 1973.), pripremaju svoju prvi album, pod nazivom (Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd), u kolovozu 1973. Označen kao southern rock, album je privukao tradicionalno domoljubne Južnjake. S tog albuma se ističu legendarna balada "Simple Man", te "Freebird", posvećena Duanne Allmanu, gitaristu The Allman Brothers Banda. Uz sedam članova sastava, na snimanju je angažirano još četvero glazbenika. Promocija je išla diljem SAD-a. Ubrzo je album, po prodanim primjercima, dosegnuo zlatnu nakladu.

Usporedno su pripremali i drugi album, Second Helping koji je objavljen u travnju 1974. S tog albuma je njihova najpoznatija pjesma, domoljubna "Sweet Home Alabama", kojom definitivno postaju legende tog dijela Amerike. Tu je pjesmu Van Zant napisao kao odgovor Neilu Youngu na njegove "Southern Man" i "Alabama". Najviše zahvaljujući njoj, album ulazi na 12. mjesto Top ljestvica albuma, a "Sweet Home Alabama" ostvarila još bolji singl plasman; 8. mjesto. Još vrijede za izdvojiti pjesme "The Ballad Of Curtis Loew" i "Call Me The Breeze". Novost na ovom albumu su bili ženski back vokali, Mary Clayton i Clydie King. Odlaze i na prvu europsku turneju, na kojoj nastupaju sa sastavima Humble Pie i Queen.

Gary Rossington, jedini živući član prve postave

Nuthin' Fancy, treći album objavljen je u ožujku 1975. To je prvi album kojim su ušli u Top 10, točnije, album je bio deveti najprodavaniji u Americi u tom razdoblju. Novi su i ženski back vokali, Leslie Hawkins, Cassie Gaines i Jo Jo Billingsey, popularno nazvane The Honkettes. Veliki hit s ovog albuma bio je "Saturday Night Special", pjesma napisana za film The Longest Hard s Burtom Reynoldsom u glavnoj ulozi. Sastav ubrzo napuštaju bubnjar Bob Burns, a domalo i gitarista Ed King. Boba zamjenjuje Artimus Pyle, a Kinga tada nitko ne mijenja, pa sastav nastavlja s dva gitarista.

U veljači 1976. izlazi album Gimme Back My Bullets, četvrti u dvije i pol godine, koji dostiže zlatnu nakladu. Vrhunac dotadašnje karijere je nastup s The Rolling Stones, na britanskom "Knebworth Festivalu". Obzirom da je Gary Rossington u prometnoj nesreći teško ozlijeđen, sastav je trebao zamjenu, kada u sastav dolazi Steve Gaines, brat Cassie Gaines, ženskog back-vokala.

One More from the Road, dvostruki album uživo, sniman tijekom zadnje turneje, objavljen je u rujnu 1976. godine. Na njemu su bili svi najveći hitovi s prva četiri albuma: "Saturday Night Special", "Simple Man", "Sweet Home Alabama", "Freebird" i ostale uspješnice. Ovaj album je ostvario milijunsku nakladu.


Pogibija članova i prestanak rada (1977.)

Novi album, Street Survivors, izlazi 17. listopada 1977. Tri dana nakon izlaska, vraćajući se s koncerta iz Greenvillea, Južna Karolina, zrakoplov sastava ruši se zbog problema s gorivom u močvarama Gillsburga, Mississippi. To je bilo službeno izvješće policije, mada se nagađalo i o sabotaži, što nikad nije dokazano. U toj strašnoj nesreći, živote gube članovi sastava Ronnie Van Zant, Steve Gaines, Cassie Gaines, manager sastava, te pilot i ko-pilot. Čudom preživljavaju Allen Collins, Leon Wilkeson, Gary Rossington i Artimus Pyle, ali sa težim ozljedama. Album je ubrzo rasprodan u (najprije) zlatnoj nakladi, a potom i platinastoj, dosegnuvši 5. mjesto američke ljestvice albuma, a singl "What's Your Name" bio je 13. Nakon svih ovih tragičnih događaja, preostali članovi sastava objavljuju da sastav prestaje s radom.

Gitarski "kvartet" (slijeva): Matejka, Medlocke, Rossington, Evans

MCA Records u rujnu 1978. izdaje kolekciju ranih demo pjesama snimljenih između 1970. i 1972., naziva Skynyrd's First and... Last, a u prosincu 1979. godine, izdaju dvostruku kompilaciju Gold & Platinum, koja doseže platinastu nakladu, i doseže 15. mjesto Top ljestvice albuma. MCA Records u studenom 1982. izdaje album Best of the Rest, kolekciju rijetkih snimaka, koristeći tako nesmanjenu popularnost sastava. U listopadu 1987. izlazi još jedna kompilacija, Legend koja prethodi kasnijem ponovnom okupljanju sastava.

Dana 23. siječnja 1990. umire Allen Collins.


Povratak ili novi početak (1987.-)

Stari članovi Gary Rosington, Ed King, Billy Powel, Artimus Pyle i Leon Wilkeson, te novi pjevač Johnny Van Zant, brat pokojnog Ronniea, i gitarista Randall Hall, back vokalistice Dale Kranz Rossington i Carol Bristow, četiri godine nakon okupljanja, ponovno pokreću Lynyrd Skynyrd, te 11. lipnja 1991. izdaju album Lynyrd Skynyrd 1991. Neke od pjesama za istaknuti su "Keeping The Faith", "Smokestack Lightning", "Southern Women" i "Pure And Simple". Nakon turneje, sastav napušta Artimus Pyle, kojeg mijenja Kurt Custer.

Novi album The Last Rebel, objavljen je 16. veljače 1993. godine, bez nekog velikog uspjeha. Zbog zdravstvenih problema, sastav napušta Leon Wilkeson, kojeg najprije mijenja Jerry Jones, a nakon njega Tim Lindsey.

Sljedeći (akustični) album, Endangered Species objavljuju 9. kolovoza 1994. objavljuju.

Opet zbog zdravstvenih problema, 1995. sastav napušta Ed King, kojeg mijenja bivši bubnjar grupe, Ricky Medlocke, u novoj ulozi gitariste. Zamijenjeni su bubnjari, te umjesto Custera, dolazi Owen Hale, dok je Halla ranije zamijenio Mike Estes, a ubrzo njega mijenja Hughie Thomasson.

Osmi album u nizu, Twenty, objavljen je 29. travnja 1997. Niti on nije donio ništa revolucionarno, pa sastav i dalje nastavlja na staroj slavi.

U lipnju 1998. je objavljen album uživo, Lyve from Steel Town, mješavina novih i starih pjesama, izvedbi uživo, te multimedijalni dodatak. Iste godine opet promjene: novi bubnjar, a Bill McAllister mijenja Randalla Hallea.

Kolovoza 1999. izlazi album Edge of Forever i kompilacija 20th Century Masters - The Millenium Collection: The Best of Lynyrd Skynyrd, bez nekih bitnih novosti, a sastav i dalje nastavlja turnejama održavati staru slavu.

U rujnu 2000. izlazi novi album, ovog puta Božićne tematike, pod imenom Christmas Time Again.

Basist Leon Wilkeson umire 27. srpnja 2001. Mijenja ga Ean Evans.

Jedanaesti studijski album, Vicious Cycle, izlazi 20. svibnja 2003. obilježavajući 30. godišnjicu objavljivanja prvog albuma. Nakon dugo vremena je izašlo par hitova, "That's How I Like It", "Red, White & Blue", "The Way". Tada kreću na turneju The Vicious Cycle Tour, koja se protegnula i u 2004., tijekom koje je snimljen i dvostruki album Lynyrd Skynyrd Lyve: The Vicious Cycle Tour, a izdan je 22. lipnja 2004. Jedan je to od najboljih albuma grupe snimljenih uživo. Kao zanimljivost, na njemu su gostovali i gudački glazbenici.

U Rock and Roll Hall of Fame primljeni su 13. ožujka 2006.

Hughie Thomasson umire 9. rujna 2007. i mijenja ga Mark Matejka.

Dana 28. siječnja 2009. umire Billy Powell kojeg mijenja Peter Pisarczyk.

Ean Evans kojeg (već otprije zbog bolesti) mijenja Robert Kearns umire 6. svibnja 2009.

Nakon punih šest godina, 29. rujna 2009., objavljuju novi studijski album God & Guns. Na albumu gostuju John 5 i Rob Zombie. Dvije pjesme su posvećene umrlim članovima sastava, i to: "Storm" je posvećen Ean Evansu, a "Gifted Hands" Billy Powellu.

Sastav i dalje nastavlja s radom, a Garry Rossington je jedini preostali iz prve postave sastava.


Diskografija

1973. (Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd)
1974. Second Helping
1975. Nuthin' Fancy
1976. Gimme Back My Bullets
1977. Street Survivors
1991. Lynyrd Skynyrd 1991
1993. The Last Rebel
1997. Twenty
1999. Edge of Forever
2003. Vicious Cycle
2009. God & Guns


*Albumi uživo


1976. One More from the Road
1988. Southern by the Grace of God
1996. Southern Knights
1996. Freebird The Movie: Music From The Motion Picture
1998. Lyve from Steel Town
2001. One More from the Road (deluxe edition re-release)
2004. Lynyrd Skynyrd Lyve: The Vicious Cycle Tour
2010. Live from Freedom Hall


*Kompilacije

1978. Skynyrd's First and... Last
1979. Gold & Platinum
1982. Best of the Rest
1987. Legend
1989. Skynyrd's Innyrds
1991. Lynyrd Skynyrd (Box Set)
1993. A Retrospective
1994. Endangered Species
1997. Old Time Greats
1997. Extended Versions: The Encore Collection
1998. The Essential Lynyrd Skynyrd
1998. Skynyrd's First: The Complete Muscle Shoals Album
1998. 20th Century Masters
1999. Solo Flytes
1999. All Time Greatest Hits
1999. Christmas Time Again
2000. Collectybles
2000. Then and Now
2003. Thyrty
2003. Greatest Hits (first of that name)
2005. Then and Now Volume Two
2007. What's Your Name
2008. Greatest Hits (second of that name)
2010. Icon


*Singlovi

1968. "Michelle / Need All My Friends"
1971. "I've Been Your Fool / Gotta Go"
1973. "Gimme Three Steps / Mr. Banker (demo)"
1974. "Don't Ask Me No Questions (remix) / Take Your Time (demo)"
1974. "Sweet Home Alabama / Take Your Time (demo)"
1974. "Free Bird" / "Down South Jukin' (demo)"
1975. "Saturday Night Special / Made In The Shade"
1976. "Double Trouble / Roll Gypsy Roll"
1976. "Gimme Back My Bullets / All I Can Do Is Write About It"
1976. "Gimme Three Steps (live) / Travelin' Man (live)"
1976. "Free Bird (live) / Searchin' (live)"
1977. "What's Your Name? / I Know A Little"
1978. "You Got That Right / Ain't No Good Life"
1978. "Down South Jukin' / Wino"
1982. "Free Bird"
1987. "Truck Drivin' Man"
1988. "Swamp Music"
1991. "Smokestack Lightning"
1991. "Keeping The Faith"
1993. "Good Lovin's Hard To Find"
1993. "Born To Run"
1997. "Travelin' Man"
1997. "Bring It On"
1999. "Preacher Man"
2003. "Red White & Blue (Love It or Leave)"
2009. "Still Unbroken"
2009. "Simple Life"
2010. "Skynyrd Nation"
2010. "That Ain't My America"


*Videografija

1988. Lynyrd Skynyrd Tribute Tour
1996. Freebird... The Movie
1998. Lyve from Steel Town
2004. Lynyrd Skynyrd Lyve: The Vicious Cycle Tour
2007. Lynyrd Skynyrd: Live from Austin, TX


wikipedia



Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

avatar

Ženski
Poruka : 85817

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   Uto 13 Sep - 11:46


















Nazad na vrh Ići dole
Boa

Elita
Elita


Poruka : 1253

Učlanjen : 22.08.2011


PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   Čet 15 Sep - 23:55

Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 131063

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   Pon 26 Mar - 11:23









love
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

avatar

Ženski
Poruka : 230980

Učlanjen : 28.10.2011


PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   Pet 4 Jan - 14:48

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

avatar

Ženski
Poruka : 230980

Učlanjen : 28.10.2011


PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   Pet 4 Jan - 14:55

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

avatar

Ženski
Poruka : 230980

Učlanjen : 28.10.2011


PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   Pet 4 Jan - 15:01

Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 131063

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   Sub 5 Jan - 1:15









love
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

avatar

Ženski
Poruka : 230980

Učlanjen : 28.10.2011


PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   Sub 5 Jan - 21:19

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

avatar

Ženski
Poruka : 230980

Učlanjen : 28.10.2011


PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   Sub 5 Jan - 21:23

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

avatar

Ženski
Poruka : 230980

Učlanjen : 28.10.2011


PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   Sub 5 Jan - 21:29

Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 131063

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   Sre 19 Feb - 0:38









love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 131063

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   Sre 19 Feb - 0:56









love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 131063

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   Sre 19 Feb - 0:57









love
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content




PočaljiNaslov: Re: Lynyrd Skynyrd   

Nazad na vrh Ići dole
 
Lynyrd Skynyrd
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Lynyrd Skynyrd
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Muzika, Film, Net :: Muzika :: Biografije Muzičkih Izvodjača-