Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Nikola Simić

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Shadow

ADMIN
ADMIN

avatar

Ženski
Poruka : 96952

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


PočaljiNaslov: Nikola Simić   Uto 21 Jun - 0:47

Nikola Simić




Nikolu Simića, barda srpske glume, publika je zavolela kroz njegove neponovljive humorističke bravure. Nagrada “Pavle Vujisić” koju je za izuzetan doprinos domaćem filmu primio u Nišu, samo je jedna od recki za više nego bogatu biografiju srpskog Čarlija Čaplina”

Nikola Simić rođen je 18. maja 1934. godine u Beogradu. Sledeci 10 godina starijeg brata, Slavka Simića, još u gimnazijskim danima se interesovao za glumu i aktivno je učestvovao u dramskoj sekciji. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Prve profesionalne uloge je ostvario još kao student na
daskama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je stalni član od 1959. godine i uspešno nastupa u nizu komada koji "nose" njegov repertoar; postupno, u najraznovrsnijim ulogama, prelazi put od epizoda do svoga vrhunskog ostvarenja - dvostruke glavne uloge u vodvilju BUBA U UHU J. Feydeaua, u kojem se duže od 3 decenije potpuno iskazuje njegov osobiti komičarski dar. Proslavio se ulogom Mite Pantića u filmskom serijalu Tesna koža (1982 - 1991), u kojoj nalazi, kako sam kaže, "svoju krvnu grupu". Na tom tragu je i njegovo najznačajnije novije glumačko ostvarenje - uloga luckasto neurotičnog inspektora u filmu DAVITELJ PROTIV DAVITELJA (1984) S. Šijana, za koju je nagraden na festivalu u Madridu.

Nikola Simić je igrao u mnogim domaćim filmovima i TV-serijama. Uloga koja ga je proslavila jeste uloga Dimitrija Pantića u jednom od najpoznatijih filmskih serijala na našim prostorima "Tesna koža". Često je glumio i u TV-serijama neke od njih su : "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Agencija SIS","Ljubav,navika,panika". Često je pozajmljivao glas crtanim junacima kao što su : Duško Dugouško, Mikelanđelo, Sekač, Megatron, Čip Čejs.

Uloge:

Filmografija glumca Nikole Simića

1957. Doktor
1958. Te noći
1959. Dundo Maroje
1959. Sam
1960. Ljubav i moda
1960. X-25 javlja
1961. Štrafta
1962. Prva ljubav
1962. Kišobran, osveta i uzica (TV)
1963. Bezazlene duše
1963. Neobične delije
1963. Nasilje na trgu
1964. Novi asistent
1964. Narodni poslanik
1965. Alergija
1965. Gorki deo reke
1966. Pogled kroz uvo
1966. Pre rata
1967. Nikad se ne zna
1967. Koraci kroz magle
1967. Budućnost sveta
1967. Sedam Hamleta
1967. Tergovci
1967. Na tuđem hlebu
1967. Probisvet
1968. Izgubljeno pismo
1968. Naši sinovi
1968. Slepi miš
1968. Jednog dana, jednom čovjeku
1968. Prodajem stara kola
1968. Uzrok smrti ne pominjati
1968. Bekstva
1968. Vukadin
1969. Bezimena zvezda
1969. Krojcerova sonata (TV)
1969. Krčma na glavnom drumu
1969. TV Bukvar
1969. Rađanje radnog naroda
1969. Veliki dan
1970. Protekcija
1970. Burna noć
1970. Farsa o Patlenu
1970. Jepe brđanin (TV)
1971. Kapetan iz Kepenika
1971. Dom i lepota
1971. Barijonovo venčanje
1971. Ulazi slobodan čovek
1971. Levaci Vuk
1971. Diplomci
1972. Zločin i kazna
1972. Buba u uhu
1972. Rozenbergovi ne smeju da umru
1972. Amfitrion 38
1972. Damon Leander
1972. Devojka sa Kosmaja
1973. Kućevlasnik i palikuća
1973. Samrtno proleće
1973. Proslava
1973. Hotel za ptice
1973. Dubravka
1974. Laža i Paralaža
1974. Ping bez ponga
1974. Košava
1975. Crni petak
1975. Cirkus buva
1975. Velebitske saonice ili tri švalera i jedna devojka
1975. Prokletinja
1975. Hitler iz našeg sokaka
1976. Vlajkova tajna
1976. Ljudi s repom
1977. Hajdučka vremena
1977. Pod istragom
1977. Više od igre
1978. Misao
1978. Pogled u noć
1978. Čardak ni na nebu ni na zemlji
1978. Nije nego
1979. Sumnjivo lice
1979. Šestica, gore levo
1980. Bilo, pa proslo
1980. Vruć vetar
1980. Pozorište u kući 4
1980. Samo za dvoje
1981. Laf u srcu
1981. Erogena zona
1981. Berlin kaput
1981. 500 kada
1981. Na rubu pameti
1981. Sedam minus sedam
1982. Tri sestre
1982. Tesna koža
1982. Mačor na usijanom limenom krovu
1983. Uvoz izvoz
1984. Ne tako davno
1984. Ubi ili poljubi
1984. Davitelj protiv davitelja
1984. The Secret Diary of Sigmund Freud
1984. Moljac
1984. Nema problema
1984. Formula 1
1985. Ćao inspektore
1986. Majstor i Šampita
1986. Kružna putovanja (TV)
1986. Druga Žikina dinastija
1987. Tesna koža 2
1988. Sulude godine
1988. Vuk Karadžić
1988. Tajna manastirske rakije
1988. Tesna koža 3
1989. Vampiri su među nama
1989. Drugarica ministarka
1990. Pod žrvnjem
1990. Sumnjivo lice
1991. Sekula se opet ženi
1991. Glava šećera
1991. Svemirci su krivi za sve
1991. Tesna koža 4
1993-1994. Srećni ljudi
1995. Treća sreća
1995. Teatar u Srba
1995. Otvorena vrata
1996. Dobro veče, deco
1996. Doviđenja u Čikagu
1995-1996. Srećni ljudi 2
1997. Kanal mimo
1997. Gore dole
1998. Nikoljdan 1901. godine
1998. Svirač
1998. Bekstvo
1998. Golubovica apoteka
1998. Lajanje na zvezde
1999. Kaktusi i ruže
2000. Susedi
2000. Luđe od luđeg
2000-2001. Porodično blago
2000. Tajna porodičnog blaga
2001. Bumerang
2001. Beograd-Bar via Peking
2001-2002. Porodično blago 2
2003. Siroti mali hrčki 2010.
2003. Kazneni prostor
2003. Jagoda u supermarketu
2003. Crni Gruja
2004. Stižu dolari
2004. Te kjero, Radiša
2005. U ordinaciji
2005. Lost and found
2005-2007. Ljubav, navika, panika
2006-2007. Agencija za SiS
2007. Kafanica blizu SiS-a
2008. Čitulja za Eskobara
2008. Zabranjena ljubav
2009. Ono kao ljubav
2011. Beli lavovi

Nagrade

Niš, 1975, nagrada „Ćele kula“ (današnja „Naisa“) za najbolju filmsku kreaciju.

Mart 1992, nagradu za životno delo „Branislav Nušić“ za uloge u komedijama.

Avgust 2005, nagrada za životno delo „Pavle Vujisić“ za uloge u jugoslovenskoj kinematografiji.

Jagodina, 3. februara 2006, nagrada „Zlatni ćuran“ - najveće priznanje pozorišnog festivala „Dani komedije“ u Jagodini.



Izvor:wikipedija








Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

avatar

Ženski
Poruka : 96952

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


PočaljiNaslov: Re: Nikola Simić   Čet 5 Jul - 23:39









Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

avatar

Ženski
Poruka : 96952

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


PočaljiNaslov: Re: Nikola Simić   Čet 5 Jul - 23:40









Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

avatar

Ženski
Poruka : 96952

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


PočaljiNaslov: Re: Nikola Simić   Čet 5 Jul - 23:41









Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

avatar

Ženski
Poruka : 96952

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


PočaljiNaslov: Re: Nikola Simić   Sre 12 Nov - 23:34

Legendo, hvala na smehu
Autor: mondo.rs

U nedelju, 9. novembra preminuo je Nikola Simić. Opraštamo se od legende sećanjem na junake koje je igrao i koji ćemo večno pamtiti.



Nikola Simić (80) je iza sebe ostavio 160 SAMO filmskih ostvarenja. U moru likova, pozorišnih, filmskih i televizijskih, izabrali smo tek par njih, kojima ćemo se podsetiti zašto nas je sve toliko pogodio odlazak legende.

Sećate li se vremena kada se tačno znalo vreme kada klinci sedaju ispred televizora kako bi pogledali crtani film? Ti klinci smo mi, zar ne, a gledali smo Duška Dugouška, koji nam je svaki dan, glasom Nikole Simića govorio: "Šefe, koji ti je vrag?!



"Klinci" su porasli ... došlo je vreme da gledamo opasnije crtaće od onih sa Patkom Dačom i Elmerom, zar ne? Da pogledamo crtani sa opasnim nindžama iz kanalizacije i još opasnijim Sekačem?



Onda smo porasli još malo. Taman toliko da čujemo ...



Ipak, uloga koja je obeležila Simićevu filmsku karijeru je ona Miće Pantića u serijalu "Tesna koža", mlađeg referenta koji igra sportsku prognozu, nalazi devize u tramvaju, ženi sina i pokušava da izbaci podstanarku, postaje i detektiv, i ostaje u našim srcima ...



Podsetite se i uloge direktora propale firme, muljatora koji diže kredite i juri Lepu Brenu da krsti njegov fudbalski stadion i onda opet mazne lovu u filmu "Nema problema".



...i fenomenalne uloge "dirigenta" u "Žikinoj dinastiji", pacijenta koji je umislio da je Herbert fon Karajan i koji zbog nedostatka kreveta u bolnici visi sa plafona kao ventilator i ima samo jednu želju - da diriguje pravim horom ...



Naravno, Nikolu pamtimo i po ulogama u televizijskim serijama "Srećni ljudi" ...



i "Ljubav, navika, panika" ...











Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content




PočaljiNaslov: Re: Nikola Simić   

Nazad na vrh Ići dole
 
Nikola Simić
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Bata Stojković
» Nikola Simić
» Nikola Jovanovic
» Nikola Djurdjevic
» Nikola Kopernik
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Muzika, Film, Net :: Film :: Biografije Glumaca i Glumica-