Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Bivša zanimanja slavnih pisaca

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Sre 15 Apr - 9:55

Postali su poznati kao talentirani pisci, ali na putu do zvjezdane karijere, stjecali su zanat i u drugim profesijama.
Jack London
Mnogi će se sjetiti da je Jack London radio kao kopač zlata u vrijeme „zlatne groznice“. Zarađivati za samostalni život počeo je vrlo rano. Kao učenik, London je prodavao novine, a završivši osnovnu školu dobio je posao u tvornici konzervi. No težak rad nije bio za senzibilnog Jacka te se, napustivši tvornicu, zaposlio u „gusarima oštriga“ — London je počeo ilegalno loviti kamenice u zaljevu San Francisca. Kasnije je radio kao mornar na ribarskom škunu, kao vatrogasac. Kao kuriozitet napomenimo kako je u jednom trenutku svoga života i glačao odjeću u čistionici.

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Sre 15 Apr - 9:58

Vladimir Nabokov
Autor kontroverznog romana „Lolita“ cijeli je svoj život bio pasionirani ljubitelj leptira. Nabokov je i dao znatan doprinos razvoju lepidopterologije — znanosti o leptirima. Leptirima je posvetio i 18 znanstvenih članaka, razvio je novu klasifikaciju roda Polyommatus i otkrio 20 novih vrsta leptira. Kolekciju u kojoj se nalazi 4324 leptira, Nabokovljeva je žena, poslije njegove smrti, poklonila Sveučilištu u Lausanni.

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Sre 15 Apr - 9:59

Ken Kesey
Jedan od glavnih pisaca hippie generacije, za vrijeme studija na Sveučilištu Stanford, radio je kao asistent psihijatra. U Menlo Parku, bolnici za branitelje, dobrovoljno je sudjelovao u pokusima o utjecaju halucinogenih droga.Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Sre 15 Apr - 10:01

Haruki Murakami
Život japanskog pisca, poznatog po svojoj kolekciji od 40 tisuća jazz albuma, uvijek je bio usko povezan s glazbom koja je kasnije uvelike utjecala na njegova djela. U mladosti, Haruki Murakami je radio kao prodavač u trgovini pločama, a kasnije je sa suprugom u Tokiju otvorio jazz-bar Peter Cat. Murakami je jedno vrijeme vodio i noćni talk show o zapadnjačkoj glazbi i supkulturi.

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Sre 15 Apr - 10:02

John Grisham
Autor bestselera „Tvrtka“, u mladosti je radio kao bolničar, a zatim se bavio navodnjavanjem travnjaka za dolar po satu. Ubrzo je bio unaprijeđen u vrtlara i cijeni po satu dodao još pola dolara. Međutim, John je odlučio kako mu takav rad ne nudi široku perspektivu pa se preškolovao u vodoinstalatera.Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Sre 15 Apr - 10:07

Branko Ćopić bio je učitelj!Branko Ćopić je pretežno epski pisac, i to pisac sa urođenim darom pripovedača, vještog pejzažiste i duhovitog humoriste. Ali u njegovoj prirodi je isto tako vidna i jedna lirska žica, koja se nije pokazivala samo u opisima bosanskih pejzaža već i u portretisanju ljudskih likova koji su mu bili bliski i dragi. U burnom vremenu narodnog ustanka iz te lirske niti Ćopićevog talenta potekla je njegova borbena lirska poezija. Sudbonosni događaju narodne revolucija nužno su odredili izraz i sadržaj ove lirike, koja zato i nosi naziv Ognjeno rađanje domovine.

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Sre 15 Apr - 10:18

Jovan Jovanović Zmaj,po zanimanju bio je lekar!A postao je jedan od najvećih liričara srpskog romantizma,
a prvi je pisac u srpskoj književnosti koji je pisao poeziju za decu.


Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Sre 15 Apr - 10:21

Jovan Sterija Popović,bio je pravnik.No,prvi je i jedan od najboljih srpskih komediografa.Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

Esti

Ženski
Poruka : 34297

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Sub 8 Avg - 11:02

Gavril Stefanović Venclović bio je izuzetno plodan književnik i prevodilac u periodu između 1716. i 1747. godine. Od njegovog tridesetogodišnjeg rada sačuvalo se petnaestak manjih i većih rukopisa, koje čine opus od oko 20 . 000 stranica. One su do danas ostale u rukopisima, izuzev kompilacije njegovih radova, koju je sačinio Milorad Pavić. Bogata je bila prepisivačka, prevodna, ali i originalna književna djelatnost Gavrila Stefanovića. Osim toga, on je bio i vješt crtač, slikao je ukrasne minijature i kaligrafske inicijale u svojim knjigama. Od originalnih Venclovićevih djela najobimniji je korpus njegovih besjeda, po kojima je u svoje vrijeme bio nadaleko čuven

Najpoznatiji predstavnik tzv. srpskoslovenske epohe književnosti 18. vijeka je ste proslavljeni besjednik jeromonah Gavril Stefanović Venclović. O životu Venclovića, koji je sebe nazivao: mnogogrešni i hudši v hristijaneh ubogi svjašteni inok Gavril, ne zna se mnogo. Pretpostavlja se da je pripadao bratstvu monaha iz manastira Rače na Drini, koji je raseljen na sjeverne teritorije nakon Velike s eobe. Venclović je bio učenik jednog od Račana, Kiprijana, u školi pri hramu s vetog Luke u Sentandreji, gdje je primio i monaški postrig. Poslije boravka u Sentandreji spustio se na južnije teritorije, među srpske iseljenike u Đuru i Komoran i bio njihov propovjednik i duhovni pastir. Uslovi u kojima je živio nisu bili najsjajniji, saživljavao se sa svojom pastvom , koja je u tom periodu trp je la jedno u nizu svojih stradanja pod tuđom vlašću i u siromaštvu. U jednoj od svojih molitava Gospodu on nabraja sve bijede koje ga okružuju, navodeći u napomeni koje su mu smetnje u njegovoj književnoj raboti: Beda na vodi, beda od haramija, beda od svoga roda, beda od jezika, beda u gradu, beda u pustinji, beda od lukave braće i među lažnim društvom (I prebeda ovo pišući u oprljenoj knjigi, na zloj hartiji, jakož i vidi se, s neupravnim mastilom!). Od svega zla i bede, Ti nas oslobodi.

Bogata je bila prepisivačka, prevodna, ali i originalna književna djelatnost Gavrila Stefanovića. Osim toga, on je bio i vješt crtač, slikao je ukrasne minijature i kaligrafske inicijale u svojim knjigama. Ne zna se tačno gdje ni kada se upokojio, vjerovatno poslije 1747. godine.


Veliki se to đavo,
kao crni bivo u srcu gnezdi.
Evo sam to vidim
da neki drugi zavičaj zločest,
u mome telu vojuje
suproć moga umlja.
I koji je taj drugi,
posnažniji zakon
od Božija zakona?
Jest i vrlo posnažnija
čovečja želja i zla ćud,
kojano nit se koga boja boji,
ni mora, ni duge bolesti
i zle nesreće,
ni same večne muke.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

Esti

Ženski
Poruka : 34297

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Sub 8 Avg - 11:03

Zaharije Orfelin bio je jedna od najpoznatijih ličnosti srpskog 18. vijeka. Bavio se književnim radom, živop isom i bakrorezom, kojima ostavlja više traga iza sebe u istoriji umjetnosti nego u književnosti. Takođe, nema gotovo nijedne oblasti iz nauke toga vremena u kojoj se on nije ogledao – od pedagogije, preko ekonomije do medicine — i koje nije um i o na popularan način predstaviti svojim čitaocima. Na svoja djela se uglavnom nije potpisivao , iz njemu znanih razloga, pa se vjeruje da iza njegovog imena stoji veo misterioznosti i anonimnosti
 
Po mnogima jedan od najznačajnijih pisaca srpske književnosti 18. vijeka je ste Zaharije Orfelin, rijetki samouk i eklektik među umjetnicima tog doba. Stvara u periodu kada jača srpsko građansko društvo, koje tada pokazuje intenzivno interesovanje za aktuelna kulturna i druga dešavanja u Evropi. U Evropi 18. vijeka bilo je na snazi prosv j etiteljstvo kao didaktički pravac u umjetnosti, potom procvat humanističkih nauka, osobito filozofije racionalizma, i stvaranje sve većeg broja visokih obrazovnih institucija. Za takav 18. vijek Orfelin je rekao da je toliko mnogo mudrih mužej u Evropi proizveo, ćto do ovoga pročije jedva li tolikim čislom snadbeni bili.

Zaharij e Orfelin bio je obdaren mnogim sposobnostima, osobito za književnu i likovnu djelatnost. Bavio se živopisom i bakrorezom, kojima ostavlja više traga iza sebe u istoriji umjetnosti nego u književnosti, a pošto je bio zaljubljenik knjige, postao je i autor, grafički gledano, najljepših knjiga u istoriji srpske književnosti. Takođe, nema gotovo nijedne oblasti iz tadašnje nauke u kojoj se on nije ogledao, od pedagogije, preko ekonomije do medicine, i koje nije um i o na popularan način predstaviti svojim čitaocima. Na svoja djela se uglavnom nije potpisivao, iz njemu znanih razloga, pa se vjeruje da iza njegovog imena stoji veo misterioznosti i anonimnosti.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

Esti

Ženski
Poruka : 34297

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Čet 19 Nov - 12:31

Žoze Saramago, jedan od najuticajnijih portugalskih pisaca završio je mašinbravarski zanat u Lisabonu, a kasnije se bacio na proučavanje literature van formalnih institucija. Nobela za književnost dobio je 1998. godine.
Džordž Bernard Šo - dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1925. godine bio je kritički nastrojen prema organizovanom obrazovanju pa ga je prekinuo u srednjoj školi. Jedini je čovek u istoriji koji je laureat i Nobelove nagrade i Oskara (kojeg je zaslužio adaptacijom Pigmaliona za istoimeni film).
Vilijam Fokner - nobelovac koji je napisao izuzetne romane kao što je, recimo, “Buka i bes” u dva navrata je pokušao da se školuje ali bezuspešno. Prvo je napustio srednju školu u drugom razredu, a potom je odustao i od Univerziteta u Misisipiju. Fokner je puno čitao i proučavao klasike, posebno Dostojevskog, Flobera i Servantesa.
Doris Lesing, britanska književnica, odlučila je da prekine formalno obrazovanje u 14. godini. Kasnije je se izdržavala kao medicinska sestra, radila je i kao operater na telefonskoj centrali, stenograf i novinar. Prvi roman Trava peva napisala je u 31. godini života a Nobelovu nagradu za književnost dobila je u 87. godini. Najstarija je dobitnica ove nagrade.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

Esti

Ženski
Poruka : 34297

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Čet 19 Nov - 12:31

Mark Tven, autor Avantura Haklberi Fina i čovek koji je kreirao lik Toma Sojera završio je zvanično obrazovanje u dvanaestoj godini, kada mu je umro otac. Tih godina radio je u štampariji a kasnije je bio kormilar na parobrodu na reci Misisipi.
Džejn Ostin, engleska književnica, uglavnom se obrazovala samostalno, uz pomoć oca i braće, kao i kroz čitanje. Poznata je kao autor romana Razum i osećajnost i Gordost i predrasude popularni su danas.
Vilijam Šekspir – engleski pesnik i dramski pisac, jedan od najuticajnijih dramaturga u istoriji i tvorac “Romea i Julije” ima samo nekoliko godina formalnog obrazovanja.
Čarls Dikens – jedan od najznačajnijih engleskih pisaca 19. veka, autor “Olivera Tvista” i “Velikih očekivanja” napustio je osnovnu školu da bi radio u fabrici jer mu je otac završio u zatvoru zbog dugova.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

Esti

Ženski
Poruka : 34297

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Čet 19 Nov - 12:32

Herman Melvil - autor izuzetnog Mobi Dika napustio je školovanje u srednjoj školi zbog rane smrti oca i zaposlio se kao pomoćnik na trgovačkom brodu.
Džordž Orvel - autor Životinjske farme i 1984 završio je srednju školu Iton, jednu od najboljih i najprestižnijih srednjih škola u Engleskoj. Međutim, tamo se više interesovao za proučavanje britanskih pisaca a manje za ostale predmete pa nije uspeo da dobije stipendiju za univerzitet. Posle srednje škole stupio je u imperijalnu policiju u Burmi gde je proveo pet godina. Nakon povratka u Englesku radio je kao perač sudova u restoranima i spavao u utočištima za beskućnike. Takav način života nije ga obeshrabrio pa je za sve to vreme pisao prikaze, eseje, i radio na romanima.
Vilijam Gibson – poznati SF pisac, autor legendarnog Neuromansera i tvorac kiber-pank podžanra naučne fantastike, nikada nije išao na fakultet a izdržavao se radeći slabo plaćene poslove u Kanadi.
Hening Mankel - švedski pisac koji je napustio školovanje u 16. godini da bi se posvetio pisanju. Kako bi se izdržavao radio je najrazličitije poslove, od prodavca muzičkih instrumenata do radnika u amaterskom pozorištu.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

Esti

Ženski
Poruka : 34297

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Čet 19 Nov - 12:32

Lav Tolstoj - ruski pisac, autor remek-dela Rat i mir i Ana Karenjina studirao je tri godine pravo i orijentalne jezike na Kazanjskom univerzitetu. Kasnije je prešao na grupu arapsko-turske filologije ali je brzo odustao i obrazovao se samostalno.
Emil Zola, jedan od najpoznatijih predstavnika naturalizma bio je nesuđeni pravnik, ali nikada nije diplomirao.
Džek London, jedan od najpopularnijih američkih pisaca prve polovine 20. veka napisao je romane Zov divljine i Beli očnjak između ostalih ali mu škola nije najbolje išla pa je napustio studije na Kalifornijskom univerzitetu već posle prvog semestra. Pre toga je napustio i srednju školu da bi radio.
Džerom Dejvid Selindžer, autor romana Lovac u raži kratko je studirao na Njujorškom univerzitetu, a kada je počeo da objavljuje kratke priče za Eskvajr prekinuo je formalno obrazovanje.
Skot Ficdžerald - autor Velikog Getsbija pokušao je sa studiranjem na Prinstonu, ali je odustao kada je video da su male šanse i da ga završi. U tim godinama je pristupio vojsci.
Džek Keruak, predvodnik i literalna ikona posleratne bit generacije studirao je Kolumbija univerzitet, ali je nakon loma noge (bio u ragbi timu) odustao od daljeg školovanja. Nakon napuštanja fakulteta radio je kao sportski novinar, pomorski trgovac i građevinac. Preferirao je spontani metod pisanja o temama kao što su džez, promiskuitet, budizam, droge, siromaštvo i slično. Napisao je roman Na putu koji je i najpopularnije njegovo delo, a posthumno je objavljen i roman Izgubljeni.
Herbert Džordž Vels, pisac naučne fantastike koji je, između ostalog, napisao Vremensku mašinu i Rat svetova napustio je školovanje u 12. godini jer roditelji nisu mogli da ga finansiraju. Tih godina je radio kao pomoćnik tapetara. U osamnaestoj godini dobio je stipendiju na fakultetu ali ju je ubrzo izgubio i prekinuo školovanje.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

Esti

Ženski
Poruka : 34297

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Čet 10 Dec - 11:58

Pre nego što ga je sustigla slava knjige Lovac u žituDejvid Selindžer  je bio kontraobaveštajni oficir u Drugom svetskom ratu, i zbog kojeg je završio
u bolnici usled nagomilanog stresa. Tvrdili su da je ćerki rekao kako generacije
koje su kasnije stasavale i koje nemaju iskustvo rata ne mogu da podele njegovo osećanje koje je opisao na sledeći način: „…nikada se iz nozdrva neću osloboditi
mirisa spaljenih ljudskih tela“. Nakon ’65. se povukao iz javnog života i one koji
nisu poštovali njegovu volju jurio je puškom.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

Esti

Ženski
Poruka : 34297

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Čet 10 Dec - 12:00

Vilijam Šekspir – engleski pesnik i dramski pisac, jedan od najuticajnijih dramaturga u istoriji i tvorac „Romea i Julije“ ima samo nekoliko godina formalnog obrazovanja.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Ned 30 Okt - 11:00

Pre nego što će napisati roman 1984, George Orwell radio je u Indijskoj carskoj policiji u Burmi, gde je primećen njegov „osećaj potpune pravednosti“.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Ned 30 Okt - 11:01

2. Veliki američki pesnik Robert Frost bio je dostavljač novina i asistent svoje majke učiteljice, a kao fabrički radnik radio je na zamenjivanju vlakana za sijalice.

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Ned 30 Okt - 11:02

3. William S. Burroughs bio je, ni manje ni više, stručnjak za uništavanje štetočina. Osim što je veoma uživao u svom poslu, voleo je i njegov naziv, pa je tako i nazvao jednu od svojih zbirki kratkih priča (engl. Exterminator).

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Ned 30 Okt - 11:02

Čuveni irski pisac i pesnik, James Joyce, pevao je i svirao klavir dok se borio da objavi svoj prvi roman, Dablinci. Budući da je knjiga objavljena tek 22 godine nakon što je napisana, čini se da je Joyce dosta vremena proveo u sviranju.

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Čet 24 Nov - 14:51

Emili Dikinson

Ova američka pesnikinja je živela skroman život, često izolovana od ostatka sveta. Tako su prolazila i njena dela. Za života joj je bilo objavljeno svega desetak pesama od ukupno 1800. Danas je čitaju gotovo svi ljubitelji poezije.Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Čet 24 Nov - 14:51

Theodor Seuss Giesel

Poznat kao dr. Seuss, ovaj autor je pisao dečije priče koje su bile poznate svakom detetu u Americi. Međutim, čak 27 izdavača je odbilo njegovu prvu knjigu ”To Think that I Saw It on Mulberry Street”
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Čet 24 Nov - 14:54

Zane Grey

Ovaj autor je pisao avanture koje su početkom 20. veka bile veoma popularne. Karijeru je počeo u skroz drugom pravcu, kao zubar. Budući da mu se ovaj posao nije baš svideo, počeo je da piše. Dela su mu odbijana iznova i iznova. Morao je da sačeka svoju 40. godinu da objavi prvi roman, nakon čega je usledilo još 90. Prodati su u preko 50 miliona primeraka.Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Čet 24 Nov - 14:54

J.K. Rouling

Pre slave sa Hari Poterom, Rouling je jedva sastavljala kraj sa krajem. Bila je siormašna, depresivna, razvedena i morala je sama da odgaja dete. Danas je zahvaljujući vrednom radu i upornosti postala jedna od najbogatijih žena na svetu.Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   Čet 24 Nov - 14:55

Džek London

Ovaj poznati američki pisac nije oduvek bio uspešan. Iako je napisao dela poput ”Belog očnjaka”, njegovo prvo delo je odbijano čak 600 puta.Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Bivša zanimanja slavnih pisaca   

Nazad na vrh Ići dole
 
Bivša zanimanja slavnih pisaca
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Književnost-