Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Padobranstvo

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Padobranstvo   Uto 31 Mar - 16:09

Padobranstvo je, danas, pre svega, atraktivan „ekstremni“ sport, namenjen hrabrim mladićima i devojkama, zaljubljenicima plavih visina,  željnih uzbuđenja i „adrenalina“ za  samopotvrđivanjem i dokazivanjem svoje hrabrosti i neustrašivosti.  Padobranstvo je ostvarenje davnašnjeg čovekovog sna za letenjem poput ptica i sigurno je najbliže osećaju visine i neposrednog leta ili propadanja kroz vazduh, sve jedno, dok vam vetar šiba lice, u slobodnom padu, na putu ka zemlji.
 
Padobranstvo, kao priznata grana vazduhoplovnih sportova (od strane Međunarodne vazduhoplovne federacije FAI)  ima više takmičarskih disciplina:


- Skok na cilj,
- Figure,                                                                                                              
- Para-ski takmičenja (kombinacija skokova na cilj i skijaškog slaloma),                                                        
- Relativ-Formating Skydiving (unapred zadati grupni likovi koje ekipa od 2, 4, 8 ili 16 padobranaca treba da izvede)
- Canopy (atraktivna i opasna disciplina u kojoj 4, 8 ili više padobranaca „slažu“ padobrane jedan  
iznad drugog i vrše određene promene tokom leta.                                  
- Canopy piloting (upravljanje brzom kupolom i prolazak kroz „kapiju“),
- Wingsuit Flying (jedna od novih disciplina gde u slobodnom padu treba preći što veću razdaljinu            
od mesta iskakanja),
- Skysurfing (padobranski skok sa daskom za surfovanje),
 - Free style (slobadon stil gde padobranac slobodno izvodi svoje figure),
-  B.A.S.E. Jumping (padobranski skokovi sa visokoh zgrada, tornjeva, mostova, okomitih litica i  
   stena...)
-  Big Wayus (velike formacije-u slobodnom padu, što više padobranaca povezujući se rukama i  
  nogama, pravi određene figure),
-  Noćni skokovi (Night Jumps)Međutim, iako je danas, padobranstvo najrasprostranjenije u sportu, padobran kao naprava, kao savrenmeno tehničko dostignuće, svoju najvažniju primenu ima u spasavanju ljudskih života, pre svega vojnih i sportskih pilota. Pored toga, padobran se koristi i u spuštanju-dostavljanju iz vazduha humanitarne i druge pomoći stanovništvu na nedostupnim terenima (poplave, zemljotresi), za izvođenje desantnih dejstava, kraće zaustavljanje vojnih aviona prilikom sletanja, kao i za bezbedan povratak kosmonauta na Zemlju (prizemljenje svemirskih kapsula na vodu i kopno) lansiranih u kosmos.
o.Preuzeto sa VSV online


Poslednji izmenio malena72 dana Uto 31 Mar - 16:14, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Uto 31 Mar - 16:11

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Uto 31 Mar - 16:12

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Uto 31 Mar - 16:13

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Uto 31 Mar - 16:15

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Uto 31 Mar - 16:17

Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130951

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Uto 31 Mar - 20:46

love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130951

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Uto 31 Mar - 21:00

love
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Sre 1 Apr - 1:37

Prve pisane tragove o pokušaju da se izradi naprava kojom bi čovek mogao bezbedno da skoči sa velikih visina i ostane nepovređen, ostavio nam je slavni italijanski renesansni slikar, vajar i naučnik Leonardo da Vinči (1452-1519). Ovaj svestrani genije prvi je naučno pristupio istraživanju problema letenja, pa mnogi smatraju da istorija vazduhoplovstva počinje negovom pojavom. Na žalost, sve ove značajne ideje iz oblasti teorije i prakse mehaničkog leta ostale su zarobljene u rukopisima renesansnog genija (često je svoja istraživanja pisao u šiframa, unatraške ili sakrivao svoje napredne ideje i saznanja – verovatno iz razloga lične bezbednosti ili, možda, kao preventivu od krađe) koja su postala dostupna javnosti tek krajem XIX veka, kada ih je razvoj vazduhoplovstva u veliko prevazišao.
                                     
Posmatrajući ptice, Leonardo da Vinči je uspeo da nasluti izvesne zakonitosti leta i izradi više projekata letećih sprava koje bi letele na principu mahanja krilima. Oko 1485. godine Leonardo da Vinči je, posle istraživanja fenomena vazdušnog otpora, zamislio leteću spravu koju danas nazivamo padobranom. Uradio je crteže, preteče padobrana u obliku piramide i izračunao da bi njegova površina trebalo da iznosi  20 m² kako bi se čovek bezbedno spustio na zemlju.

U drugoj polovini 16.veka, Fausto Vrančić, priznati matematičar, teolog, diplomata i pronalazač onog vremena, rođen u Šibeniku (1551-1617) a koji je živeo u Bratislavi, Padovi i Rimu (gde se susreće sa nacrtima Leonarda da Vinčija), u svojoj knjizi izuma „Machinae novae” (Nove mašina) prikazao je sliku padobranca pod nazivom „Homo Volans” – leteći čovek. Slika predstavlja čoveka koji skače sa visokog tornja, a ispod nje je napisao: „ako se uzme četvrtasto jedro, pa se razapne između četiri jednake praćke sa konopcima na uglovima, pa se za njih veže čovek, moći će bez ikakve opasnosti skočiti sa tornja ili bilo kog drugog uzvišenog mesta i spustiti se dole, iako nema vetra. Sav zamah koji proizvodi čovjek u padu, izazvaće vetar koji će zadržati jedro da se ne sruši, nego da pada polako. Potrebno je da se veličina jedra prilagodi težini čoveka.“ Stranice Vrančićevog padobrana, kvadratnog oblika, iznosile su 5 metara.ra.

Nacrt padobrana ("Homo volans") je, u odnosu na Leonardove nacrte, revolucionaran, jer je Leonardov padobran bio piramidalnog oblika, dok je Vrančićev pravougaonog oblika, kakav se koristi kod većine današnjih-savremenih padobrana.


Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Sre 1 Apr - 1:40

PRVI PADOBRANSKI SKOKOVI U SVETU

Od Fausta Vrančića, pa narednih 150 godina, ništa se značajnije nije događalo u konstrukciji padobrana, sve do pojave braće Montgolfier, Jozeph (1740-1818) i Etienne (1745-1799) kojima pripada slava pronalazača vazdušnog balona. Jozeph je 1777. godine, posle proučavanja otpora vazduha i brojnih eksperimentisanja sa modelom,  konstruisao padobran sa kupolom, oblika polulopte prečnika 2,5 m. i njime skočio sa krova svoje kuće.

Drugi značajan pionir u istoriji padobranstva je francuski fizičar Lenormand Sebastian (1757-1839) koji je 26. novembra 1783. godine, svojim padobranom tvrde kostrukcije u obliku kupe, ispod koje je konopcima bila privezana korpa od pruća u kojoj je sedeo čovek, uspešno izveo skok sa tornja visine 20 metara.U brošuri koja je štampana iste godine, on je toj spravi dao ime „parašut“, što je kovanica od grčke reči „para“- protiv i francuske reči „chute“- padanje (protiv padanja). Taj naziv je usvojen u celom svetu i koristi se i danas.

Ipak, za prvog padobranca smatra se  Andre Žak Garneren (1769-1823) koji je napravio niz skokova padobranom iznad Pariza.Prvi skok je izveo skočivši iz balona,  22. oktobra 1797. godine, sa visine od 700 metara. Glomazna kupola njegovog svilenoig padobrana, prečnika 9 m., ljujala se u vazduhu i prizemljenje je bilo prilično grubo.Zato je Garneren usavršio svoj padobran tako što je  napravio nov primerak sa kupolom na sklapanje, prečnika 7 m. i otvorom na vrhu kupole na koji je našio cev visine 1 m.Kroz ovaj otvor je izlazio vazduh sabijen pod kupolom, čime je značajno povećana stabilnost padobrana. Demonstrirajući svoj pronalazak u periodu od 1800-1882. godine, Garneren je izveo veći broj skokova po mnogim gradovima Rusije, Engleske i širom “Starog kontinenta”, skačući čak i sa visina od 2.400 metara. Na tim turnejama pratila ga je i suprugaJeanne Genevieve Labors (1755-1847) koja je takođe, širom Evrope, skakala padobranom, pa njoj  pripada laskava titula prve žene padobranca.  Keti Paulus je prva žena profesionalni padobranac. Ona je 1890. godine izvela više desetina skokova padobranom na vašarima i u drugim prilikama. Skakala je padobranom koji je bio složen savijanjem kupole, tako da se užetom otkačinjala od balona u letu.

Prvi čovek koji se spasao padobranom iz balona, bio je Jean Pierre Blanchard (1753-1809). Prilikom njegovog 16. podizanja balonom, 20. novembra 1784. g. u Gentu, došlo je do udesa, pa se Blanchard, upotrebivši padobran, srećno spustio na zemlju. Blanchardu pripada zasluga za praktičnu primenu padobrana - za sigurno spasavanje života letača, što će sve do danas biti najznačajnija uloga padobrana.

Početak izrade pravih padobrana se vezuje za 1910. godinu kad su Rus Koteljnikov i Amerikanac Irvin, nezavisno jedan od drugog,  konstruisali savremene padobrane. Koteljnikovljev padobran se odlikovao jednostavnom konstrukcijom, kompaktnošću, lakoćom rukovanja i sigurnim otvaranjem. Uveo je sve elemente koje imaju današnji padobrani. Ovaj padobran Koteljnikov je lično isprobao 27. septembra 1911. godine, nakon čega ga je patentirao. Nažalost, to je bilo kasno da dođe do šire primene padobrana u Prvom Svetskom ratu, kako bi se spasli životi mnogim oborenim pilotima u vazdušnim okršajima. Masovnija proizvodnja padobrana je krenula tek pred Drugi Svetski rat.  

Prvi čovek koji je dobrovoljno skočio iz aviona, bio je američki kapetan, Albert Berry, 1. marta 1912. godine. Skok je izveden sa visine od 450 m. nakon čega su otvorene široke mogućnosti za razvoj sportskog padobranstva. Prvi padobranski skok sa zadrškom ili slobodnim padom izveo je  Leslie Irvin 1919. godine,  pa se ti skokovi, pred mnogobrojnom publikom, smatraju početkom sportskog padobranstva.
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130951

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Sre 1 Apr - 7:18

love
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Čet 9 Apr - 0:54

PADOBRANSKE DISCIPLINE

SKOKOVI NA CILJ (ACCURACYLANDING)
predstavljaju najstarije padobranske discipline. Na prvom Svetskom padobranskom prvenstvu, održanom na Bledu 1951. godine, cilj koji su takmičari trebali da pogode je bio veličine 500 x 500 metara.

Pojavom padobrana tipa “krilo” dolazi do mnogo bolje upravljivosti padobranom i velikog povećanja preciznosti doskoka što je dovelo do toga da  cilj, koji današnji takmičar treba da pogodi, ima prečnik od 3 cm, a mere se prizemljenja samo do 16 cm. Merenje se vrši automatskim elektronskim uređajem koji padobranci u žargonu nazivaju “palačinka”.

Skokovi se izvode sa visine od 1000 metara a ekipe se sastoje od 4 ili 5 članova. Pogodak u cilj prečnika 3 cm donosi 0 negativnih poena, a svaki santimetar odstupanja donosi po jedan negativan poen. Sva odstupanja preko 15 cm. se računaju kao aut i donose 16 negativnih poena. Na takmičenjima se obično skače 8 skokova. Minimum, da bi takmičenje bilo priznato, (u slučaju loše meteorološke situacije broj skokova se smanjuje) je 4 skoka.

Skokovi na cilj spadaju u klasične discipline, a na takmičenjima se skače uz pojedinačne figurativne skokove.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Čet 9 Apr - 1:01

FIGURE (STYLE) Pored skoka na cilj prestavljaju drugu klasičnu disciplinu. Skokovi  se izvode sa visine od 2000 metara uz zadršku u otvaranju padobrana od 30 sekundi. U toku slobodnog pada, padobranac treba da uradi unapred zadati komplet figura.

Svaki komplet se sastoji od levog i desnog zaokreta za 360 stepeni, salta unazad, još dva zaokreta i jednog salta. Da li će se krenuti sa levim ili desnim zaokretom određuju sudije pre samog početka takmičenja. Cilj je da se zadati komplet uradi ispravno, za što kraće vreme.

Troje ili petoro sudija mere vreme i tačnost urađenih likova, putem snimka načinjenog video kamerom. Svaka nepravilnost (skraćenje i produženje zaokreta, nepravilan salto i sl.) se kažnjava dodatnim sekundama. Svaki rezultat koji u ukupnom zbiru vremena rada kompleta i kaznenih sekundi ima više od 16 sekundi boduje se sa 16 negativnih poena.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Čet 9 Apr - 1:01

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Čet 9 Apr - 1:04

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Čet 9 Apr - 1:06

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Čet 9 Apr - 1:09

PARA - SKI Je jedina zimska padobranska disciplina i prestavlja  spoj padobranstva i skijanja. Takmičari izvode 6 skokova na cilj s tim što se cilj postavlja na snegom pokrivenu padinu, nagiba 20-30 %, a zatim se voze dva  veleslaloma. Posle toga se, po posebnim pravilima, sabiraju rezultati i pravi konačna tabela plasmana takmičara.

Ova padobranska disciplina je nastala u drugoj polovini prošlog veka, kao spasilačka sktivnost Gorske službe spasavanja Švajcarske, da bi u sportskom padobranstvu predstavljala kombinaciju alpskog veleslaloma i skoka na cilj, na kosoj padini.


Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Ned 24 Maj - 14:15

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Ned 24 Maj - 14:16

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Ned 24 Maj - 14:16

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Ned 24 Maj - 14:18

Nazad na vrh Ići dole
sav@

VIP
VIP

sav@

Muški
Poruka : 13920

Lokacija : Srbija

Učlanjen : 08.08.2011


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Ned 24 Maj - 15:44


Poslednji izmenio sav@ dana Ned 24 Maj - 15:51, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
sav@

VIP
VIP

sav@

Muški
Poruka : 13920

Lokacija : Srbija

Učlanjen : 08.08.2011


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Ned 24 Maj - 15:49


Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130951

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Ned 24 Maj - 18:05

love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130951

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   Ned 24 Maj - 18:06

love
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Padobranstvo   

Nazad na vrh Ići dole
 
Padobranstvo
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Sport :: Ostali sportovi-