Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Katane,mačevi i egzotični noževi

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
AutorPoruka
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 3:54

Najpopularniji naziv za japanske mačeve je KATANA, mada ima veliki broj razlilčitih vrsta mačeva.
Kod kovanja KATANA, japanskog mača postoji pogrešno uverenje da kovač vrši bezbroj savijanja čelika koji se kuje.Svakim preklapanjem i kovačkim varenjem deo ugljika “izlazi “ iz materijala koji se kuje I termički obradjuje. Količina ugljika u čeliku određuje tvrdoću čelika nakon kaljenja. Ukoliko kovač pretera sa brojem preklapanja rezultat će biti premekano sečivo koje će se veoma brzo tupiti nakon upotrebe. Sposobnost procene koliko preklapanja je potrebno, bila je uz ostale ključne faktore bitna karakteristika japanskih majstora.

Materijali koji se koriste za izradu kvalitetnih sečiva uključuju japansku tamahagane gvozdenu rudu i kombinacije nisko i visoko ugljičnog čelika. Kovači kreću od 2 dela čelika koje zatim preklope i kovački zavare, opet prepolove i zavare, ukupno 9 - 13 puta, na taj način se dobija od 512 do 8192 slojeva čelika. Slojevi od presavijanog čelika sa različitim sadržajem ugljika i tvrdoće polažu se jedan na drugi i kovački zavare, time se dobija laminirana takozvana "sendvič" konstrukcija, npr. sanmai (tvrda sredina obložena mekšim presavijanim čelikom).

Japanski majstori spojili su dve kontradiktorne osobine čelika u jednom sečivu: tvrdoću i žilavost.

Tamahagane gvozdena ruda sadrži dosta nečistoća i previše ugljika, pa su se ovim načinom kovanja (preklapanje) iz materijala uklanjale nečistoće i višak ugljika. Danas su dostupni vrlo kvalitetni i homogeni čelici, bez nečistoća, sastava vrlo bliskom originalnom japanskom čeliku, pa praktično za ovim postupkom presavijanja i nema potrebe, osim poštivanja tradicionalnog načina izrade i dobijanja prelepih šara u materijalu (poput strukture drveta).

Nakon kovanja i diferencijalne termičke obrade glinom, pristupa se prvo grubom brušenju sečiva i na kraju dugotrajnom detaljnom poliranju (katane se oštre poliranjem) kojim se otkriva linija termičke obrade (Hamon), struktura presavijanog čelika i zrnatost (Hada). Ove mačeve jednostavno treba videti uživo da bi se shvatila umetnička lepota I funkcionalnost.

Ostali delovi izrađeni su od tradicionalnih materijala.
Tvrdoća oštrice (Ha) je najčešće HRc 60, a zadnja strana sečiva (Mune) od Hrc 40 - 43 (mekša i žilavija za amortizaciju udarnog šoka). Oštrica uz savršeno rezanje dugo zadržava savršenu oštrinu.

Novoizrađene katane u Japanu (Shinsakuto, funkionalni mačevi koji su oštri I njima se može seći), iskovane od japanskih kovača koji imaju poseban sertifikat, su izrađene od tradicionalnih materijala (tamahagane gvozdene rude), po tradicionalnim metodama izrade (preklapanje čelika 9 - 13 puta, diferencijalna termička obrada glinom, ručno brušenje i poliranje brusnim kamenjem) u razdoblju od 1953. do danas nazivaju se Shinsakuto i danas ih japanski majstori rade isključivo po nardžbini.

Kada katanu radi vrhunski-majstor (mukansa - ima ih desetak u Japanu), cena je do 50.000,00 US$, a lista čekanja do 5 godina!
Iznad mukanse postoji još samo status Ningen Kokuho (živo nacionalno blago - postoje 2 u Japanu).

Japanese Swordsmith Association trenutno ima oko 120 članova, majstora sa sertifikatom od kojih nisu svi aktivni. Članovima je dozvoljeno napraviti do 24 mača godišnje isključivo po tradicionalnim metodama, kako nebi došlo do pada u kvalitetu zbog masovne proizvodnje. Izradu svakog sečiva moraju najaviti vlastima i dobiti dozvolu za izradu. Osnovni uslov koji se mora prihvatiti kod ugovaranja izrade Shinsakuto mača je da nema reklamacija - Shinsakuto mač u Japanu ima status umetničkog dela (Japanese Art Sword).

Tehnika izrade mačeva stigla u Japan preko Koreje iz Kine, nakon čega su japanski majstori tu tehniku doveli do savršenstva.Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 3:55

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 3:57

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 3:59

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 4:01

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 4:03

Prvi mačevi pojavili su se u vrijeme brončanog doba te su bili izrađeni od bakra. Prvi primjerci pronađeni su oko Harappana u današnjem Pakistanu. U srednjem vijeku mačevi su se izrađivali od željeza i čelika pa su dobili na izdržljivosti. Kako bi se naučilo rukovati mačem, osnovale su se škole mačevanja koje su izbacivale vojnike koji su postali legende svog doba.

Također, mačeve su izrađivali pravi majstori svog zanata, ali smo oni najbolji uspjeli su izraditi mač koji bi izdržao sve borbe.

Mač je oružje za borbu prsa o prsa. Sastoji se od zašiljene jednosjekle i/li dvosjekle oštrice, pričvršćene o držak i zaštićene metalnom navlakom .

Na početku su se mačevi izrađivali od bronce, a kasnije od željeza i čelika. Srednjovjekovni mač se razvija od prošlih mačeva (latenskih). Feudalni vitezovi su imali veoma teške mačeve koje su se morali držati s obe ruke te su služili za siječu neprijatelja, jer im je vrh bio zaobljen. U srednjem vijeku su se najbolji mačevi izrađivali u Toledu i Damasku. Danas je u popularnoj kulturi često prisutna i japanka katana.

S razvojem vatrenog oružja mač je poprimio uglavnom simboličko značenje te ga u današnjim vojskama isključivo drže radi dekoracije. Prilikom vojne predaje se mač predaje neprijatelju, a prilikom degradacije se časniku mač uzima i lomi.

Mačem se danas ipak najviše služe sportaši koji se bave mačevanjem, koje u užem smislu predstavlja naziv za sportsku borbu dvoje natjecatelja naoružanih hladnim oružjem za borbu prsa u prsa, najčešće mačem ili sabljom.Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 4:05

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 4:07

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 4:08

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 4:09

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 4:12

Nož je praktičan ručni alat ili dio pribora koji uglavnom služi za rezanje i sječenje, a sastoji se od zašiljene oštrice i drške. Od prapovijesti čovječanstva nož je bio jedan od prvih oruđa za preživljavanje u prirodi. Primitivni noževi su se izrađivali od kremena ili nekog drugog tvrdog kamena, čak s drškom. Od srednjeg vijeka u zapadnom svijetu nož je postao, uz žlicu i vilicu, dio standardnog pribora za jelo čija se oštrica uglavnom ne oštri, a za pripremanje jela se koriste kuhinjski noževi. Razvojem metalurgije oštrica noža se izrađivala od bronce, željeza i običnog čelika, a danas se izrađuje od nehrđajućeg čelika.

Noževi mogu biti rasklopni ili fiksni, kao što su džepni, višenamjenski, lovački, taktički i drugi noževi. Postoje i posebni noževi koji se upotrebljavaju u raznim djelatnostima. Vojni, taktički, lovački i slični noževi kao oružje su s vremenom izgubili na važnosti, ali se sve češće koriste u dekorativne i kolekcionarske svrhe.


Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 4:13

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 4:13

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Čet 23 Okt - 4:14

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Pet 24 Okt - 21:57

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Pet 24 Okt - 21:57

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Pet 24 Okt - 21:58

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Pet 24 Okt - 21:58

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Pet 24 Okt - 22:00

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Uto 4 Nov - 15:27

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Uto 4 Nov - 15:28

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Uto 4 Nov - 15:29

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Uto 4 Nov - 15:30

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Pon 10 Nov - 1:10

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   Pon 10 Nov - 1:11

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Katane,mačevi i egzotični noževi   

Nazad na vrh Ići dole
 
Katane,mačevi i egzotični noževi
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Katane,mačevi i egzotični noževi
» Voće
» Samuraji
» Etnografske izložbe s živim ljudima - ''Egzotični primerci''
Strana 1 od 4Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Ostala umetnost-