Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Engleska kuhinja

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Engleska kuhinja   Pet 5 Sep - 23:02


Engleska kuhinja ima dugu i bogatu tradiciju i istoriju. Odlikuje je jednostavnost, bogatstvo ukusa i upotreba najkvalitetnijih prirodnih proizvoda. Velika raznovrsnost u pripremanju jela karakteristična je kroz istoriju za kuhinje različitih dvorova engleskih vladara, dok je prisustvo egzotičnih ukusa doprinos brojnih kolonija, posebno Indije.

Tokom srednjeg veka i perioda renesanse ova kuhinja uživala je naročitu popularnost u Evropi.

Kvalitet i raznovrsnost pripremljene hrane naglo je opao u periodu industrijske revolucije zbog masovne urbanizacije i odlaska seoskog stanovništva sa zemlje.

Moderna era oživela je stare tradicije kroz obnovu starih engleskih recepata tako da se upravo u Engleskoj nalaze neki od najpoznatijih i najboljih svetskih restorana.

Tradicionalna engleska jela pripremaju se od pečenog mesa, uglavnom teletine, jagnjetine ili piletine sa velikom količinom kuvanog povrća.

Među najpoznatijim engleskim jelima su svakako i riba sa prženim krompirom (“fish and chips”) i čuveni engleski doručak, koji u svojoj punoj verziji sadrži slaninu, grilovan paradajz, prepečen hleb, crni puding, zapečeni pasulj, pečurke, kobasice i jaja. Uz ovakav doručak poslužuje se čaj.

Tu su i brojne pite sa mesom, sirevi i englesko – kolonijalna hibridna jela.

Slatka strana kuhinje je nezaobilazna pita od jabuka, razne vrste pečenih kolača i naravno – puding.

Najrasprostranjenije i najpopularnije bezalkoholno piće u Engleskoj je čaj, ritualno poslužen uz slatke kolače ili sendviče koji su takođe engleski izum.

Ukoliko ste ljubitelj alkoholnih pića, u Engleskoj ćete biti posluženi vinom a ukoliko volite pivo, trebaće vam dosta vremena da probate sve vrste koje su na raspolaganju u mnogobrojnim tradicionalnim pabovima na koje su Englezi jako ponosni i smatraju ih nacionalnim obeležjem.

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Engleska kuhinja   Pet 5 Sep - 23:07

Povijesni utjecaj


Tradicionalna britanska kuhinja nastala je pod utjecajem raznih zemalja dalekih krajeva koje su nekada bile britanske kolonije. Današnja kuhinja je, zbog ogromnog broja doseljenika, eklektičan spoj svih mogućih vrsta kuhinje: tradicionalno engleske, mediteranske, europskih kuhinja, orijentalnih, afričkih, arapskih i drugih.

Karakteristike kuhinje

Prije samo desetak godina, britanska je kuhinja nosila reputaciju nemaštovite, neukusne i vrlo ograničene u sastojcima. Danas je situacija okrenuta za 180 stupnjeva, a engleska kuhinja je pri vrhu vodećih u svijetu.

U Velikoj Britaniji, a ponajprije u Engleskoj, danas se nude najbolji indijski curryji, japanski sushiji, turski kebabi te obilje izvorno talijanskih i francuskih specijaliteta. Izbor namirnica iz svih krajeva svijeta je ogroman, pa su čak i u običnim supermarketima dostupne, naprimjer, talijanske rajčice sušene na suncu, buffalo mozzarella, sve vrste egzotičnog voća, začini, korme, fajite, tapenade, teglice svježeg bosiljka, alge… Zapravo, sve što vam padne na pamet!
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Engleska kuhinja   Pet 5 Sep - 23:07

Tipični obroci


Većina pubova i lokalnih restorana ima u ponudi "engleski doručak", kombinaciju koja je preživjela nekoliko stoljeća i još uvijek je prilično omiljena (posebno kao lijek za hangover, tj. mamurluk), a to je prepečeni kruh namazan maslacem i fry-up (pržene kobasice, gljive, grah, slanina, jaja, rajčice – sve zajedno ili u nekoj od kombinacija). Uz šalicu pravog engleskog čaja, dakako. Tradicionalni Britanci teško će prihvatiti činjenicu da kamilicu ili mentu nazivate čajem; oni će se radije odlučiti za šalicu crnog PG Tipsa (mješavina indijskog i afričkog čaja) s malo mlijeka.

Kalorično/kolesterolično osvješteniji za doručak jedu tost s namazom, grapefruit, žitarice i čaj. Među namazima treba spomenuti kultni Marmite, tamni, slani namaz od kvasca, za koji kažu da ga ili obožavate ili mrzite.

Sljedeći obrok, koji se već jede na radnome mjestu ili u školi, je elevenses – užina, gablec ili marenda. Obično se radi o laganom obroku poput čaja (opet!), kave, keksa i slično. Za ručak zaposleni Britanci izaberu juhu, sendvič (butty, sarnie), sir i voće. Tipično seoski ručak, ploughman's lunch, sastoji se od peciva, cheddar sira, ukiseljenog povrća i salate, a nude ga i mnogi gradski pubovi. Ponovno su postala moderna i tradicionalna jela bubble & squeak (prženi pire krumpir s kupusom), mash & bangers (pire krumpir s kobasicama) i shepherd’s pie (složenac od mljevene janjetine i pire krumpira, zapečen sa sirom). Nedjeljom se u tradicionalnim obiteljima priređuje Sunday roast, pečenje s krumpirima, graškom, prokulicama, mahunama, Yorkshire puddingom ("čašicama" od tijesta) i umakom gravy (od pečenja ili, sve češće, instant varijantom). Uz janjetinu se prilaže mint sauce (umak od metvice) ili redcurrant jelly (žele od ribiza), uz svinjetinu horseradish sauce (umak od hrena), a uz puretinu cranberry sauce (umak od brusnice).

Za famozni five o’clock tea (čaj s malim sendvičima i kolačićima) zaposleni Britanci rijetko nađu vremena, ali nekako u to doba se djeca vraćaju iz škole, pa im dadilje pripreme par sitnica da izdrže do večere. Većina glavnih obroka tako se jede tek navečer, kada se svi okupe oko stola (ili televizora). U sjevernoj Engleskoj i Škotskoj uobičajenije je poslužiti high tea (oko 18 h) u obliku laganog obroka s čajem.

Iako se sve više mlađih Britanaca okreće kuhanju, još uvijek je vrlo omiljen takeaway (gotova hrana koja se "pokupi" u restoranu na povratku kući), a u čijoj ponudi dominiraju egzotične kuhinje kao što su indijska i kineska, uz tradicionalni fish & chips (pržena riba s krumpirićima) te pizze i tjesteninu.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Engleska kuhinja   Pet 5 Sep - 23:08

Deserti

Mnogi britanski deserti prepoznaju se po duhovitim nazivima: spotted dick (na pari kuhani puding sa suhim voćem), hot cross buns (slatka peciva), tipsy cake (biskvit natopljen sherryjem) ili knickerbocker glory (sladoledni kup). Na kraju obroka može se, umjesto slatkog, poslužiti i neki od sireva: engleski cheddar, velški caerphilly ili stilton s plavom plemenitom plijesni.


Specifičnosti

Škotska kuhinja ima i svojih nacionalnih jela, od kojih su najpoznatija: haggis (kobasica od ovčjih iznutrica), black pudding (krvavice), shortbread (tvrdi keksi), bannock (tanki okrugli kruh od zobenog brašna) i, naravno, Scotch whiskey.

Irska kuhinja ima colcannon (jelo od pire krumpira, kupusa i maslaca sa začinima), champ (pire krumpir s jajima i mladim lukom) i Irish stew (varivo od janjetine s krumpirima, lukom i peršinom).

Od velške kuhinje najpoznatija su jela Welsh rarebit (zapečeni tost sa sirom otopljenim u pivu), faggots (okruglice od svinjetine) i crempogs (palačinke s mlaćenicom).
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Engleska kuhinja   Pet 5 Sep - 23:10

Rostbif s pestom


Veliki klasik engleske kuhinje ovog puta sjedinjen s pesto sosom daje pobedničku kombinaciju u slavu leta koje je na izmaku

Peče­nje ti­pič­no an­glo­sak­son­sko, rost­bif (ro­ast be­ef) u pre­vo­du zna­či pe­če­na ju­ne­ti­na/go­ve­di­na, i ni­je ni­šta dru­go do ko­mad bu­ta ili sla­bi­ne pe­čen u ple­hu u rer­ni ili na ži­ca­ma u rer­ni. Ne­ka­da, po en­gle­skoj tra­di­ci­ji, pe­kla se ce­la sla­bi­na ili but: gran­di­o­zno je­lo ko­je je bi­lo re­zer­vi­sa­no za spe­ci­jal­ne pri­li­ke ka­da po­ro­di­ca ima ve­će sla­vlje. U pr­voj po­lo­vi­ni 19. ve­ka ovo je­lo je is­ko­ra­či­lo pre­ko gra­ni­ca svo­je otadž­bi­ne i po­sta­lo je oba­ve­zan do­da­tak na sto­lo­vi­ma do­ma­ći­ca ra­znih ze­ma­lja, pri če­mu ne sa­mo u Evro­pi. Iako se na na­šim pro­sto­ri­ma me­so pe­klo i do­sta ra­ni­je i uvek bi­lo po­pu­lar­no, do­da­ci i pri­lo­zi ko­ji se slu­že uz nje­ga do­sta va­ri­ra­ju od re­gi­je do re­gi­je. Ta­ko je, na pri­mer, u do­njoj Voj­vo­di­ni ti­pi­čan pri­log cu­špajz od ti­kvi­ca ili šar­ga­re­pe, u se­ver­ni­jem de­lu Voj­vo­di­ne din­sta­no vo­će ili pe­če­no za­jed­no sa me­som, a što se ide ju­žni­je kroz Sr­bi­ju pri­lo­zi po­sta­ju jed­no­stav­ni­ji (u vi­du obič­no pe­če­nog krom­pi­ra), ali i lju­ći (bli­zi­na Le­skov­ca, gde se slu­ži sa lju­tim pa­pri­ka­ma i za­lju­će­nim krom­pi­rom pe­če­nim sa sla­ni­nom). Na Me­di­te­ra­nu, me­đu­tim, me­so se uglav­nom špi­ku­je be­lim i/ili cr­nim lu­kom, ru­zma­ri­nom i u pleh sa njim do­da­ju se ko­ma­di­ći krom­pi­ra iz­me­đu ko­jih se ta­ko­đe sta­vlja ru­zma­rin. Mi vam na ovim stra­na­ma pred­la­že­mo rost­bif u svom, mo­žda naj­lag­ni­jem ob­li­ku ko­ji za­si­gur­no naj­vi­še osve­ža­va i naj­pri­me­re­ni­ji je za ovo go­di­šnje do­ba. Iako vam je za pri­pre­mu i pri­lo­ge po­treb­no vr­lo ma­lo sa­sto­ja­ka, ne­pre­ten­ci­o­zan na­čin nje­go­vog po­slu­že­nja je vr­lo ele­gan­tan, upra­vo za­hva­lju­ju­ći toj jed­no­stav­no­sti.

Rol­ni­ce s ti­kvi­ca­ma

Ide­ja ka­ko da na ma­što­vit na­čin po­slu­ži­te pre­o­sta­le šni­te pe­če­nja: po­me­šaj­te oko 200 g krem si­ra s par ka­ši­ka ma­sli­no­vog ulja, so­lju i bi­be­rom. U gril ti­ga­nju ili na ro­šti­lju is­pr­ži­te 12 tan­kih šni­ta sit­nih mla­dih ti­kvi­ca. Na sva­ku po­sta­vi­te po šni­tu hlad­nog rost­bi­fa, pre­ma­ži­te je slo­jem krem-si­ra, uro­laj­te i do­bi­je­ne rol­ni­ce pro­di­te čač­ka­li­com da ih pri­čvr­sti­te. Po­sta­vi­te ih na ta­njir pre­ko me­ša­ne sa­la­te, pre­lij­te mla­zom ulja i po­slu­ži­te kao pred­je­lo.

Sa­vr­še­ni ob­lik

Pre pe­če­nja, do­bro pra­vi­lo je da me­so tre­ba uve­za­ti ne­ko­li­ko pu­ta ku­hinj­skim ka­na­pom (ili dru­gim čvr­šćim ka­na­pom, pret­hod­no po­kva­še­nim i is­ce­đe­nim). Ta­ko će pe­če­nje ima­ti svu­da ujed­na­čen iz­gled, me­so će bi­ti kom­pakt­no, a šni­te, u tre­nut­ku se­če­nja, pra­vil­ni­je i pri­vlač­ni­je. Ta­ko­đe, ni­kad ne ko­ri­sti­te vi­lju­šku za me­so da bi­ste ga okre­nu­li to­kom pe­če­nja (ona se ko­ri­sti is­klju­či­vo za pri­dr­ža­va­nje pe­če­nja ka­da tre­ba da se se­če na šni­te), već ga okre­ći­te šti­palj­ka­ma az me­so ili var­ja­ča­ma ka­ko bi svi so­ko­vi osta­li u nje­mu.

Sred­nje ili kr­va­vo pe­če­no, u za­vi­sno­sti od uku­sa, me­so upi­ja pre­li­ve i is­ti­če nji­ho­ve in­ten­ziv­ne aro­me

2 Pre­ba­ci­va­nje u rer­nu

U du­blji pleh uba­ci­te ži­ce za ro­štilj, pa na ži­ce po­sta­vi­te me­so. Pa­zi­te sa­mo da ne do­di­ru­je dno ple­ha. Pre­ma­ži­te ga s ma­lo ulja i pre­ba­ci­te u rer­nu pret­hod­no za­gre­ja­nu na 220˚C. Pe­ci­te 10 mi­nu­ta.

3 Pe­če­nje

Sma­nji­te tem­pe­ra­tu­ru na 180˚C i pe­ci­te rost­bif još 30-40 mi­nu­ta, u za­vi­sno­sti od to­ga da li ju­ne­ti­nu vo­li­te kr­va­vu ili sred­nje pe­če­nu. To­kom pe­če­nja po­vre­me­no ga pre­ma­zuj­te uljem po­mo­ću gran­či­ce ru­zma­ri­na.

5 Za­či­nja­va­nje so­som

Ne­ko­li­ko mi­nu­ta pre ne­go što ga iz­va­di­te iz rer­ne, po­so­li­te rost­bif, po­bi­be­ri­te ga, pa ga on­da iz­va­di­te i osta­vi­te da se ras­hla­di. So­ko­ve od pe­če­nja ko­ji su ka­pa­li u pleh raz­re­di­te s ma­lo vru­će vo­de, pro­ce­di­te ih, do­daj­te 1 ka­ši­ku so­ko­va u pe­sto i do­bro pro­me­šaj­te.

6 Slu­že­nje

Pre­ba­ci­te sav pa­ra­dajz na vre­le ži­ce od ro­šti­lja. Rost­bif ise­ci­te na šni­te de­blji­ne oko 1 cm. Si­paj­te ne­ko­li­ko ka­ši­ka pe­sto so­sa na tac­nu za po­slu­že­nje, od­o­zgo po­re­đaj­te šni­te me­sa ta­ko da se de­li­mič­no pre­kla­pa­ju, pa do­pu­ni­te mi­ni-pa­ra­daj­zom i po­slu­ži­te od­mah.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Engleska kuhinja   

Nazad na vrh Ići dole
 
Engleska kuhinja
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Engleska kuhinja
» Dalmatinska kuhinja
» Jevrejska kuhinja
» Japanska kuhinja
» Škotska kuhinja
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Uradi sam :: Kulinarstvo :: Internacionalna kuhinja-