Našla sam nešto o Burmanskom pitonu pa ako vas zanima evo ponešto i o njima

Ovo je napisala jedna zanimljiva osoba koja Burmanskog pitona ima kao kućnog ljubimca

Burmanski piton prosječno naraste od 3.5m-4.5 m, s tim da su ženke puno veće u odrasloj dobi od mužjaka i mogu doseći preko 6 m i preko 100 kg. U Americi su vrlo popularni. No puno njih loše završi. Ova vrsta naprosto nije za svakoga, neki ljudi na kraju ne mogu ispuniti uvjete koje ti ljubimci zahtjevaju, neki se i razočaraju u ono što zapravo taj ljubimac jest jer im možda i ne odgovara u potpunosti i što onda-to najčešće loše završava po ljubimca. Lako je kad je zmija mala, a što kad za koju godinu poraste u ogromnog diva?
Kad je zmija mala lako za terarij, što kad poraste? Minimalni prostor za odraslog burmića 120cmx250cm, i visine najmanje 120 cm. To je minimum, a sve što je veće od ovog je naravno jako poželjno. Makar zmije općenito ne zahtjevaju jako puno prostora, naravno da svojim ljubimcima bilo koje vrste ne želimo osigurati minimum.
Mislim da bi se za njega kad odraste komotno mogao složit terarij veličine jedne sobe, il ijedna soba da se preuredi tako da mu može odgovarati po svemu što traži(što često ljudi i naprave). U terariju se moraju održavati određena temperatura po danu i po noći isto tako i vlaga. Terarij mora biti jako čvrst i siguran, pošto su vrlo spretni u brisanju van.
Prosječno žive 12-20 godina a nije rijetkost 25 i više. Kad je velika hrani se kunićima,to je uobičajeno,ali veći primjerci mogu pojesti i veći plijen tipa manje i mlade domaće životinje kao što je prasad i sl. Pilići su upitni zbog salmoneloze,čak i ako se nabavljaju sa farme.
Dok se još hrane glodavcima mogu ih pojesti i puno više od nekoliko. Hoćeš li moći nabaviti hranu za zmiju jer nije svugdje i uvijek dostupna, osim ako je sam uzgajaš što može biti velika investicija i briga? Osim toga može i dosta koštati. Inače se preporuča mrtvi plijen. Odrasli burmanac sere govno koje je veliko kao konjsko ili kravlje, pardon na izrazu, isto nije baš zgodno.
Narav im je mirna i staložena ali prilikom hranjenja neki primjerci mogu biti jako agresivni. Kad su mladi mogu biti plahi i gricnuti no ako se radi sa životinjom ona se vrlo brzo navikne na ruke i da ju se često dira. Mužjak i ženka ti imaju otprilike isto ponašanje.
To je također potencijalno opasna životinja, kad odraste, naravno. Vani se nije jednom desilo da su je vlasnika udavila njegova vlastita zmija (i to prvenstveno zbog greške, nepažnje ili neznanja vlasnika !!!!), a i druge nesreće su se događale, možeš pročitati u linku. Neiskustvo i neoprez prilikom hranjenja i rukovanja odraslim burmićem može(ne mora ali se može desiti, i dešava se, makar ne toliko često ali se dešava) jako ružno završiti, pa preporučaju da jedna osoba sama nikad ne hrani veliku zmiju koja je dulja od 2.5 m.
One spadaju, uz anakonde(nije mi poznato da li se one drže doma no pretpostavljam vrlo rijetko zbog svoje agresivne naravi),reticulated python(da li je naziv te zmije na hrv. mrežasti piton znate li?, čak upozoravaju da se ret. pitoni ne drže za ljubimce jer dođu i veće od burmića, često su prgave, nepovjerljive i nepredvidljive), i još neke druge zmije, u najveće zmije svijeta i uz svu ljubav i njegu prema takvom ljubimcu moramo imati ipak dozu opreza i strahopoštovanja. Za vlasnika koji nema puno iskustva s takvim vrstama životinja možda i nije baš najpogodniji ljubimac, nego se preporučuje zmija manjeg ili srednjeg rasta.
Pa sad vidi druže ima li nešto pametno što ti može poslužiti u gajenju i čuvanju Burmanskog pitona kao kućnog ljubimca

A i meni se dopada kako izgleda super je

samo što dalje od mene s njima