Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Masoni

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Shadow

ADMIN
ADMIN

avatar

Ženski
Poruka : 97095

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


PočaljiNaslov: Masoni   Uto 26 Jul - 11:33

Masoni

Slobodno zidarstvo, masonstvo, masonerija, je jedna od najstarijih bratskih organizacija na svetu, čija je prva Velika Loža nastala u XVIII veku u Engleskoj. U svetu sada ima preko 200 Velikih Loža i Velikih Orijenata, od kojih je 100 samo u Severnoj Americi. U tim organizacijama trenutno ima između 3 i 4 miliona Slobodnih zidara u zavisnosti da li se gleda broj samo takozvanih "priznatih" Masona ili se računaju sve organizacije koje se izdaju kao masonske.

Istorija i razvoj

Iako je prva zvanična organizacija nastala 1717. godine i od tada je istorija masonerije uglavnom zvanično zabeležena, napraviti potpunu sliku o samom početku nije moguće, jer nema dovoljno dokumenata. Ono što se pouzdano zna je da je prva slobodnozidarska Loža - Kilwinning - nastala 1598. godine u Škotskoj. Prva Velika Loža u kontinentalnoj Evropi je Velika Loža Francuske, nastala 1728. godine. Masonerija je u Sjedinjenim Američkim Državama dobila prvu Veliku Ložu 1731. godine u Pensilvaniji.. Danas, skoro svaka demokratska država na svetu ima najmanje jednu Veliku masonsku Ložu.


Uloga i struktura

Dobrotvorna karakteristika bratstva bila je odgovorna za uspostavljanje masonskih domova za brigu ostarelih masona, njihovih udovica i siročadi te škola za decu masonskih članova. Masoni su učeni da pomoć drugim masonima bude u drugom planu u odnosu na dužnost prema Bogu, otadžbini, porodici. Masoni se veoma razlikuju od ostalih dobrotvornih društava, kao i od Reda Čudnih Drugova (en. Order of Odd Felows), koje je sledeće najveće, privatno, međunarodno, bratsko udruženje, u tome što je milosrđe među članovima samo dobrovoljno. Slobodno zidarstvo je pre svega jedno obrazovno društvo koje teži da poduči svoje članove moralnoj filozofiji života.

Masonske organizacije se nazivaju Lože. Primanje članova u lože vrši se po određenom ritualu, a mrak, sveće, lobanje i sablje i sl. treba da učine što mističniji utisak na novoprimljenog i uvere ga u značaj masonstva. Tri i više Loža mogu da se udruže u Veliku Ložu ili Veliki Orijent. U nekim, po broju članova, većim masonskim zemljama, kao što su Škotska i Engleska, bilo je neophodno da se Lože prvo organizuju u Provincijske ili Distriktne Velike Lože, pa onda u Velike Lože.

Velike Lože su jednake i ne postoji nijedna koja ima primat. Odnosi između Velikih Loža se rešavaju međusobnim priznavanjem što članovima omogućava posećivanje. S druge strane, Masoni koji pripadaju Velikim Ložama koje međusobno nisu priznate je zabranjeno da ostvaruju masonski kontakt (naravno, to ne utiče na normalne odnose - prijateljske, rodbinske i slično).

Slobodni zidari

Slobodni zidar može postati svaki muškarac. No, naravno moraju se ispuniti određeni uslovi. U angl-centričnoj masoneriji je vera u "Vrhovno Biće", koje Slobodni Zidari nazivaju Vrhovni Neimar Svemira. Ateisti ne mogu postati masoni u anglo-centričnom sistemu, ali mogu u Velikom Orijentu Francuske ((fr)) i organizacijama koje VOF priznaje. Osim toga, jedini preostali uslov je da kandidat nema krivični dosije. Potom se uputi molba nekom masonu za prijem. Onda, Majstor sa Savetom poseti mogućeg člana i njegovu porodicu da bi ih upoznao, saznao zbog čega osoba želi da postane mason i slično. Na osnovu izveštaja masoni odlučuju da li će primiti novog brata ili ne (obično je odgovor pozitivan). Može se, pak desiti da mason sam izabere neku osobu istaknutu u društvu za budućeg brata - kako se masoni međusobno oslovljavaju. Osoba može postati mason i ako joj je otac bio mason. To su luftoni.

Najveći sistemi

Mnoštvo masonskih redova je buknulo počevši od XVII veka. Dva masonska sistema se zovu Red Jorka i Škotski Red. Nijedan od njih nije u vezi sa Jorkom, Engleskom ili Škotskom. Jorški Red je osnovan u kasnom XVIII veku i zove se Glavni, a članovi Kraljevski Venac (4 stepena); sledeći korak je Tajni Red, a članovi su Kraljevski i Odabrani Zidari (3 stepena); konačni je Viteški Red, a članovi su Vitezovi Hramovnici (3 stepena). Škotski Red je osnovan u Čarlstonu, Južna Karolina, 1801. (33 stepena uključujući tri Stepena Simboličke Lože).

U mnogim drugim grupama, povezanim sa Jorškim Redom, članovi su uglavnom izabrani, ali ponekad i izglasni. Oni su zainteresovani za poseban vid slobodnog zidarstva uključujući i istraživanje slobodnog zidarstva. Poznati su: Kraljevski Red Škotske (The Royal Order of Scotland), Savezni Masonski Stepeni (The Allied Masonic Degrees), Crveni Krst Konstantina (The Red Cross of Constantine), Masonsko Društvo Rozenkrojcera (The Masonic Rosicrucian Society - SRICF), Red Strogog Obreda (The Rite of Strict Observance - CBCS), Red Velike Akademije (The Grand College of Rites), Vitezovi Masoni (Knight Masons), Red Plute (The Order of Corks), Jorški Krst Časti (The York Cross of Honour), Plavi Monasi (The Blue Friars), Sveti Kraljevski Venac Viteških Sveštenika Hrama (The Holy Royal Arch Knights Templar Priests) i Red Istočne Zvezde (Order of the Eastern Star) (red za supruge Masona). Postoje i „mistični stepeni“, poput Grobnica (The Shrine), Pećina (The Grotto) i Visoki Kedrovi Libana (The Tall Cedars of Lebanon), takođe od značaja. Manje skupine se bave posebnim vidovima Veštine.

Masonski simboli

Osnovni simboli su uglomer (prikazan sa stranama na gore i uglom na dole) i šestar (sa kracima na dole). Ovakva postavka ponekad sadrži i latinično slovo "G".

[You must be registered and logged in to see this image.]

Svevideće oko. Obično predstavljeno u trouglu; simbol prisutan u mnogim kulturama[You must be registered and logged in to see this image.]

Davidova zvezda
ili Grb Kralja Solomona.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ne pojavljuje se ni u jednoj staroj hebrejskoj knjizi; primenjivala se na Bliskom istoku zajedno sa svastikom. Davidova zvezda je simbol Kraljevskog Luka. Davidova zvezda je sačinjena od dva trougla, od kojih je jedan okrenut vrhom na dole dok je drugi okrenut vrhom ka gore. U okultizmu, trougao sa dva ugla gore, a jednim dole-predstavlja stilizaciju ljudskog bića, čoveka. Dok, trougao sa jednim uglom gore i dva dole, predstavlja stilizaciju vatre, plamena,... koji je u svim paganski, okultnim religijama bio stilizovani prikaz božanstva. Iz toga, da se izvesti logičan zaključak, da je Davidova zvezda stilizovani prikaz sjedinjavanja čoveka i nekog metafizičkog bića,... što je cilj, kako masonerije-tako i svih drugih okultnih religija: cilj je postati BOG-a ne služiti Bogu.


T. Simbol „tau“ (T) je jevrejski simbol koji su nosili keniti pre nego ih je Mojsije pronašao u Sinajskoj pustinji; na takvom krstu je razapet Isus, ne na ovakvom - †; egipatski hijeroglif u obliku krsta znači Spasitelj - jevr. Ješua - grč. Isus; stoga, ovaj znak (†) ne predstavlja oblik raspeća već njegovo ime.

[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]

Trostruki „tau“. Masonsko obeležje koje predstavlja kralja, sveštenika i proroka.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Riba. Simbol nazoreja, na arapskom nazarani - male ribe, otuda Isus Nazarećanin; oznaka za sveštenstvo.

Mitra. Mitra sa razdvojenim prednjim i zadnjim delom je i danas kapa biskupa. Jakov Pravednik je bio prvi biskup; hijeroglif za boga Amon-Ra. Amon iliti amin.

[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]

Mason ili Slobodni zidar je muškarac koji je član bratstva Slobodnog zidarstva. Iako se izraz zvanično odnosi na članove osnovne, regularne ili takozvane "plave" Masonerije, u praksi obuhvata i članove sporednih masonskih redova među kojima su Škotski red, Jorški red i Templari.

Suprotno verovanju, pristup u Masoneriju nije "na poziv". Potencijalni kandidat mora da pokaže interesovanje, na koje će svaki Mason da odgovori pružanjem svih potrebnih informacija vezanih za Slobodno zidarstvo. Ako je kandidat i dalje zainteresovan, on će biti pozvan da se kroz nekoliko nezvaničnih sastanaka upozna sa nekolicinom ostalih članova Lože. Ako interesovanje i dalje postoji, kandidat biva pozvan na zvaničan intervju, na osnovu koga će članovi koji ga intervjuišu moći da predlože njegovo ime na zvaničnom sastanku Lože gde svi članovi imaju mogućnost da glasaju ZA ili PROTIV primanja novog kandidata. Ako glasanje prođe bez problema, kandidat biva zvanično pozvan na sledeći sastanak Lože gde se obavlja ceremonija inicijacije novog člana.

Tri Stepena

Šegrt

Inicijacijom se postaje Slobodni zidar 1. stepena - Šegrt. Cela ceremonija traje oko sat vremena. Kandidatu se kroz simboliku predstavljaju moralne vrednosti kojih svaki Mason mora da se pridržava. U ovom, prvom stepenu se akcenat stavlja na moralne vrednosti i časno ponašanje.

Zanatlija

Proces se nastavlja prelaskom u 2. stepen - Zanatlija. Ovaj ritual se koncentriše na važnost stalnog učenja, usavršavanja i razvoja.

Majstor

Dobijanjem poslednjeg, 3. stepena, se postaje Majstor Mason. Ritual trećeg stepena je vrlo dramatičan i ima svrhu da nastajućeg Majstora natera da razmišlja o životu i smrti, o dobru i zlu, o prijateljima, o besmrtnosti duše i o još nizu manje ili više očiglednih prenesenih značenja.

Poznati masoni

Domaći

Aleksandar Karađorđević
Dositej Obradović
Dr Nikolaj Velimirović
Đorđe Vajfert
Živojin Mišić
Ivo Andrić
Jovan Dučić
Josif Šakabenta
Knez Mihajlo Obrenović
Dragan Malešević Tapi
Dragan Martinović
Milan Grol
Mitropolit Metodije
Mitropolit Stefan Stratimirović
Petar Mrkonjić (Petar I Karađorđević)
Petar II Petrović Njegoš
Stevan Mokranjac
Stevan Sremac
Vuk Stefanović Karadžić

Svetski

Albert Pajk (Albert Pike)
Aleksandar Fleming (Sir Alexander Fleming)
Aleksandar Puškin (Aleksander Pushkin)
Andre Sitroen (Andre Citroen)
Antoan Jozef Saks (Antoine Joseph Sax)
Artur Konan Dojl (Sir Arthur Conan Doyle)
Artur Velington (Arthur Wellesley, Duke of Wellington)
Bendžamin Frenklin (Benjamin Franklin)
Benito Huarez (Benito Juarez)
Čarls Hilton (Charles C.Hilton)
Džesi Džekson (Reverend Jesse Jackson)
Džon Vejn (John Wayne)
Dejvi Kroket (Davy Crockett)
Đakomo Kazanova (Giacomo Casanova)
Đuzepe Garibaldi (Giuseppe Garibaldi)
Edgar Huver (Edgar J. Hoover)
Edvard Beneš (Eduard Benes)
Elias Ešmol (Elias Ashmole)
Franc List (Franz Liszt)
Fransoa Mari Arue de Volter (Francois Marie Arouet de Voltaire)
Gustav Aleksandar Ajfel (Gustave Alexandre Eiffel)
Hari Hudini (Harry Houdini)
Henri Ford (Henry Ford)
Johan Volfgang Gete (Johann Wolfgang von Goethe)
Jozef Giljotin (Joseph Ignace Guillotin)
Kemal Ataturk (Mustapha Kemal Ataturk)
King Žilet (King C. Gillett)
Klerk Gebl (Clark Gable)
Leopold Mocart (Leopold Mozart)
Luis Armstrong (Louis Armstrong)
Mahatma Gandi (Mohandas Karamchand Ghandi)
Mark Šagal (Mark Chagall)
Markiz de Lafajet (Marquis de Lafayette)
Natan Majer Rotšild (Baron Nathan Mayer Rothschild)
Nikolo Paganini (Niccolo Paganini)
Oliver Hardi (Oliver Hardy)
Oskar Vajld (Oscar Wilde)
Princ Hol (Prince Hall)
Randolf Čerčil (Lord Randolph Churchill)
Simon Bolivar (Simon Bolivar)
Skoti Pipen (Scottie Pippen)
Vilber i Orvil Rajt (Wilber and Orville Wright)
Vinston Čerčil (SIR Winston Churchill)
Volfgang Amadeus Mocart (Wolfgang Amadeus Mozart)
Volter Krajsler (Walter P. Chrysler)
Džordž Vašington (George Washington)


wikipedia
[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Masoni   Sub 25 Apr - 17:19

12 znakova koje ćete vidjeti izvađeni su iz njemačke knjige o masonskim signalima u tisku „Freimaurersignale in der Presse“. Malo čitatelja razmišlja o njima jer im ništa ne predstavljaju, ali itekako znače masonima i upućenima.Možete  li vjerovati da je i pokazivanje prstom masonski znak? Ovo je slika iz starog masonskog priručnika "Richardson's monitor of freemasonry". Crtež je uzet iz „Škotskog obreda masona ilustracija dio 2“ str 26.
 
12 znakova slobodnih masona
1. Pokazivanje kažiprstom
2. Ok znak
3. Stiskanje šaka
4. Piramida s rukama
5. Nevidljiva lopta
6. Ruka na srcu bez razloga
7. Masonsko rukovanje
8. Pogled prema gore bez razloga (imitiranje Isusa)
9. Pogled iznad naočala
10. Dodirivanje naočala
11. Ruke na ovratniku
12. Ruke na vratu
 
Primjeri iz medija
Pokazivanje kažiprstom
Ovdje su fotografije koje otkrivaju očigledno namjerno poziranje. Kako bi inače fotograf uhvatio kamerom kažiprst pod tim kutem? Pokazivanje kažiprstom od tijela je u okultnim krugovima „znak sudbine“. Dok je pokazivanje u zrak „znak očuvanja“.
 
Obama pozira za kameru. Pogledajte njegov izraz lica i kako se riječ „voditi“ (to lead) lijepo uklapa. Ukazivanje prstom lijepo je uokvireno. To je opet masonski znak sudbine.
 
Znak piramide
Trokut koji je jako bitan masonima, pa je prirodno da ga oblikuju rukama. Vidimo Stephena Harpera, pa Michelle Obamu u očiglednom scenariju sa znakom aureole iznad njene glave, nadalje, te CIA-ina kriminalaca Haydena s Gaddafijem tijekom posjeta Francuskoj 2007. Primjećujete li napadan način na koji Gaddafi oblikuje piramidu dok gleda u fotografe?
 
Nevidljiva lopta
Bush, Ron Paul, Putin i Chavez gestikuliraju okultni „znak uzdizanja“, tj obožavanja, jedan od najčešće korištenih masonskih okultnih signala. Gesta izgleda kao da netko drži nevidljivu loptu - drevni religijski znak koji se i danas koristi u različitim vjerama, masoni ga rabe kao znak prepoznavanja.
 
Sarkozy pokazuje masonski OK znak. Zašto je bitno da ova gesta bude u javnosti tako često?
Znak šake ne koriste samo komunisti - ovdje su i Richard Nixon, Michael Hayden, Ted Turner i Pervez Musharraf.
 
Masonsko rukovanje
Palac mora pritisnuti zglob. Gore ja papa Ratzinger. Javna tajna je da je on mason. Neki francuski masoni napisali su otvoreno pismo u kojem ga razotkrivaju. Dolje lijevo je trenutni kineski premijer, Wen Jiabao, u medijima zvan i „narodni premijer“. Kinu i Iran također vode masoni, tako da su ove napetosti samo predstava. Vidimo i Chiraca s kancelarkom Merkel. Na bazi rukovanja može se prepoznati njihova pozicija u masonima.
 
Znak srca ili vjernosti
Na slikama je bivši vođa separatista André Boisclair u Quebecu, i tijekom slikanja nije svirala himna jer Quebec nema himnu. Prva slika je napravljena kada je branio stranačkog druga pod medijskim pritiskom, a druga  tijekom izražavanja zahvalnosti biračima nakon loših rezultata na izborima.
 
Oči prema gore
Pogled prema gore je masonski signal. To je imitiranje Isusa na križu dok gleda gore prema svom Ocu. Primjećujete li kako na slici jedino Castro gleda gore, dok njegova lijeva ruka upire dolje. Na drugoj slici je guverner glavne kanadske banke David Dodge tijekom davanja izjave da bi banka mogla smanjiti kamate, koje su par mjeseci kasnije i smanjene kako je predvidio. Zadnji je premijer Quebeca Lucien Bouchard.
Ovaj znak se najčešće kombinira s nekim od ostalih znakova.
 
Pogled iznad naočala  i dodirivanje okvira
Ambasador  Kine Hu Jintao te SAD-a John Bolton rade signal s naočalama. Zašto je tako banalna gesta bitna? Pokušajte fotografirati svoje rođake dok to rade, morali bi čekati čitav dan za djelić sekunde...
 
Ruka na ovratniku
Ruka na ovratniku znak je rastresenosti. Izraelski premijer Ehud Olmert uradio je ovu gestu u siječnju 2007. kad je saznao poražavajuće izvješće o ratu u Libanonu.
 
A Obama drži ruku na vratu nakon komentiranja kontroverznog prikupljanja  sredstava  Clintonovih od američkih Indijaca.
 
12 masonskih znakova viđamo  svakodnevno u tisku; slike ljudi iz politike, ekonomije i važnih institucija koji pokazuju nadasve čudne signale rukama.
Tko bi se normalan tako slikao? Još od malih nogu nam govore da odmaknemo prste od lica i mirujemo dok nas fotografiraju. Oni namjerno tako poziraju, a glavni urednici novina ne biraju fotografije samo tako, i oni su upućeni...
To sve izgleda običnom čitatelju bezazleno i slučajno, on se niti ne obazire, ali oni upućeni znaju o čemu je riječ, a oni koji razumiju ovaj kod mogu zbilja znati što se dešava u politici, ekonomiji, kulturi, pa i sportu.
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34344

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Masoni   Pon 8 Jun - 15:38

[You must be registered and logged in to see this image.]

Prvi tragovi masona u Srbiji datiraju sa kraja 19. veka. Od tada pa do danas, članovi ove organizacije su bili aktivno uključeni u sva važnija društveno-politička dešavanja na ovim prostorima. Predstavljamo vam 15 najpoznatijih srpskih masona.
Uprkos tome što postoje već vekovima, delatnost slobodnih zidara je i dalje obavijena velom tajne.
Prema podacima dostupnim na sajtu Velike masonske lože Srbije, prvi tragovi o formiranju slobodnozidarskih loža u Beogradu, potiču iz memoara pisaca sa kraja osamnaestog veka. Ne postoji arhivska građa, ali se zna da je krajem tog veka u Beogradu postojala radionica, koja je verovatno radila na turskom jeziku u čiji su članovi bili i Srbi i Turci.
Od tada, preko izbijanja Prvog srpskog ustanka, masoni su u Srbiji aktivno učestvovali u svim važnijim društveno-političkim događajima, a njihovo članstvo predstavljalo je elitu ove zemlje u mnogim sferama života.
Dokumenta o njima su uglavnom vremenom izgubljena ili uništena, ali ipak spiskovi nekih članova preživeli su i do današnjih dana. Jedan od tih spiskova nalazi se i na sajtu Velike masonske lože Srbije.
Prota Mateja Nenadović
Prota Matija Nenadović je bio čuveni vojvoda iz Prvog srpskog ustanka, predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta i diplomata. Bio je iz porodice kneza Alekse Nenadovića (koji je takođe bio mason).
Putovao je u Rusiju i s njom uspostavio prve ustaničke veze, i više puta putovao u Austriju radi nabavke oružja i municije. Njegovo najznačajnije delo su „Memoari“.
Vuk Stefanović Karadžić
Verovatno da nema osobe u Srbiji koja ne zna ko je bio Vuk Stefanović Karadžić. Ovaj veliki reformator srpskog jezika i pisac prvog rečnika srpskog jezika, takođe je učestvovao u Prvom srpskom ustanku.
Vukovim reformama u srpski jezik je uveden fonetski pravopis, a srpski jezik je potisnuo slavenosrpski jezik koji je u to vreme bio jezik obrazovanih ljudi.
Dositej Obradović
Dositeju Obradović bio je srpski prosvetitelj i reformator revolucionarnog perioda nacionalnog buđenja i preporoda. Školovao se za kaluđera, ali je napustio taj poziv i krenuo na putovanja po celoj Evropi, gde je primio ideje evropskog prosvetiteljstva i racionalizma.
Dositej je bio prvi popečitelj (ministar) prosvete u Sovjetu i tvorac svečane pesme „Vostani Serbije“. Njegovi ostaci počivaju u Beogradu, na ulazu u Sabornu crkvu.
Petar II Petrović Njegoš
Petar II Petrović Njegoš bio je jedan od najvećih srpskih i crnogorskih pesnika, vladar Crne Gore, vladika i mason. On je udario temelje moderne crnogorske države i objedinio svetovnu i versku vlast.
Njegoš se smatra jednim od najvećih crnogorskih pesnika. Njegovo najuticajnije pesničko delo je „Gorski vijenac“, objavljeno 1847. godine.
Knez Mihailo Obrenović
Pojedini istoričari, posebno istoričari Slobodnog zidarstva, smatraju da je Knez Mihailo Obrenović bio slobodni zidar, pa se kao takav našao i na ovoj listi. Tokom izgnanstva iz Srbije, knez je održavao redovne kontakte i imao bliske odnose sa nekim uticajnim masonima. Tome u prilog govori i podatak da je stvaranje prvih potpuno srpskih loža bilo pod direktnim uticajem italijanskih masona, navodi se na sajtu Velike masonske lože Srbije.
Kralj Petar I Karađorđević
Ono što se pouzdano može tvrditi jeste da je kralj Petar I Karađorđević bio iniciran tokom svog boravka u Francuskoj pod imenom Petar Mrkonjić, koje je koristio i u hercegovačkom ustanku 1875. godine. Reč je o jednom od najvoljenijih srpskih vladara koji je sa narodom prešao Albaniju, a poznat je i po uvođenju demokratije u Srbiji u po svojoj liberalnoj politici.
Zapamćen kao kralj Petar Oslobodilac, poznat i kao Stari kralj.
Kralj Aleksandar I Karađorđević
Aleksandar I Karađorđević, poznat kao Ujedinitelj, bio je drugi kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije i Kraljevine Jugoslavije. Posle ubistva u Narodnoj skupštini, zaveo je tzv. šestojanuarsku diktaturu 1929, a 1931. godine je doneo Oktroisani ustav. Grupa zaverenika ga je ubila u Marselju, 1934. godine.
Živojin Mišić
Živojin Mišić je bio veliki srpski vojvoda. Učestvovao je u svim srpskim ratovima od 1876. do 1918. Neposredno je komandovao srpskom Prvom armijom u Kolubarskoj bici, a prilikom proboja Solunskog fronta je bio načelnik Vrhovne komande. Njegov vojni manevar koji je Srbiji doneo neverovatnu pobedu u bici na Kolubari i danas se uči u vojnim školama širom sveta.
Stevan Mokranjac
Stevan Stojanović Mokranjac je bio veliki srpski, klasik srpske muzike i njena najistaknutija ličnost na prelazu iz XIX u XX vek. Zaslužan je za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku.
Stevan Sremac
Stevan Sremac je jedan od najznačajnijih i najčitanijih srpskih realističkih pisaca. Kao dobrovoljac učestvovao je u ratovima 1876. i 1877 — 1878. godine. Umro je 24. avgusta 1906. godine u Sokobanji. Po poznavanju domaće i strane književnosti i načitanosti, Sremac spada u najobrazovanije srpske pisce druge polovine 19. veka.
Jovan Jovanović Zmaj
Jovan Jovanović Zmaj je bio jedan od najvećih liričara srpskog romantizma. Po zanimanju bio je lekar, a tokom celog svog života bavio se uređivanjem i izdavanjem književnih, političkih i dečjih časopisa. Ni lična tragedija (gubitak cele porodice) ga nije sprečila u njegovom radu.
Slobodan Jovanović
Slobodan Jovanović je bio srpski pravnik, istoričar, književnik i političar. Tokom oba balkanska rata 1912. i 1913. godine bio je šef Presbiroa pri Vrhovnoj komandi Srpske vojske. Posle Drugog svetskog rata, Jovanovićeve knjige nisu štampane u Jugoslaviji sve do 1990. godine, a on je bio prognan i osuđen od strane komunističkih vlasti. Jedan od vodećih srpskih intelektualaca zvanično je rehabilitovan tek 2007. godine.
Đorđe Vajfert
Najupečatljiviji i najprepoznatljiviji slobodni zidar Srbije svakako je bio Đorđe Vajfert, srpski industrijalac nemačkog porekla i guverner Narodne banke. On je 9. maja 1912. godine uzdignut na 33. stepen i bio je prvi Veliki majstor Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca – „Jugoslavija“. Za vreme njega, u Beogradu je održan Svetskom kongresu masona 1926. godine.
Mihajlo Pupin
Mihajlo Pupin bio je srpski naučnik i pronalazač, prvi dobitnik Pulicerove nagrade sa ovih prostora. Tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao je značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe je zaslužan i za pronalazak Pupinovih kalemova.
Malo ljudi zna, ali upravo je Pupin odigrao ključnu ulogu u tome da posle Prvog svetskog rata Banat ostane u sastavu Srbije.
Ivo Andrić
Ivo Andrić bio je srpski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine za roman Na Drini ćuprija. Novac dobijen od Nobelove nagrade 1961. godine u potpunosti je poklonio za razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.
Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.
Još neki znameniti srpski masoni: Aleksa Nenadović, Simo Milutinović Sarajlija, Stanislav Binički, Jovan Dučić, Laza Paču, Borislav Pekić
(Dnevno.rs)
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Masoni   

Nazad na vrh Ići dole
 
Masoni
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Istorija-