Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Kina

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5  Sledeći
AutorPoruka
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Kina   Sre 26 Jun - 14:06Kina je zemlja sa veoma dugom istorijom, sjajnom civilizacijom i predivnim predelima. Još pre 400.000 do 1.000.000 godina primitivni ljudi, uključujući Yuanmou čoveka, Lantian čoveka i pekinškog čoveka, su živeli na tlu današnje Kine.  Zapisana istorija Kine počinje u pradavnom 21. veku pre nove ere, kada je ustoličena prva kineska dinastija - Xia dinastija.  Daleke 221. godine pre nove ere Shi Huang Di (259-210.g.p.n.e), prvi imperator dinastije Qin,  je učinio kraj vlasteli koja je podelila zemlju za vreme Perioda Zaraćenih Država (475-221.g.p.n.e.) i osnovao dinastiju Qin, prvu centalizovanu autokratsku feudalnu imperiju u Kini.  Od dinastije Qin do osnivanja Republike Kine 1912. godine dinastije su se smenjivale: Han (206.g. pre n.e. - 220.g. posle n.e.), period Tri Kraljevstva ( 220-280.g.), Jin dinastija (265-420.g.), Severno i Južno carstvo (420-581.g.), Sui dinastija (581-618.g.), Tang dinastija (618-907.g.), period Pet dinastija (907-960.g.), Song dinastija (960-1279.g.), Yuan dinastija (1271-1368.g.), Ming dinastija (1368-1644.g.) i Qing dinastija (1644-1911). Republikanci ostaju na vlasti sve do 1949.g. kada vlast preuzima kineska komunistička partija i proglašava Narodnu Republiku Kinu. Republikanci tada odlaze na Tajvan, na kome formiraju svoju vlast, a Tajvan proglašavaju Republikom Kinom. Tajvan i dalje nastoji da zadrži svoju nezavisnost, što izaziva političke nesporazume između Kine i SAD, koji ga podržava.

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Sre 26 Jun - 14:10Kako se kineska civilizacija razvijala tako je izgrađeno mnogo prelepih građevina i istorijskih spomenika od kojih još mnoga krase ovu drevnu zemlju.  Veličanstveni stari arhitektonski kompleksi i veliki broj istorijskih ostataka čine važnu osnovu za proučavanje kineske kulture i istorije.  Kina se prostire na 9,6 miliona kvadratnih kilometara, na dalekom istoku Azije, i zapadnoj obali Pacifika.  Ima raznolike prirodne i geografske uslove, planinaske masive i reke bogate su florom i faunom.  Izuzetni geografski uslovi su stvorili jedinstvene panorame koje oduševljavaju Kineze i mnoge posetioce iz inostranstva.  Kineska duga istorija je ostavila za sobom mnoštvo kulturne i prirodne baštine na dobrobit kineskog naroda a i ostatka sveta.  Danas je međutim, ova kuturna i prirodna baština ugrožena u smislu daljeg opstanka, kako zbog svoje starosti tako i zbog naglih promena društvenih i ekonomskih uslova.  Kina, kao i ostale države sveta, pokušava da nađe način da svoju baštinu sačuva.

Kina je prišla 1985. godine Konvenciji za očuvanje i zaštitu svetske kulturne i prirodne baštine (skraćeno World Heritage Convention).  Od 1987. godine do 2001. godine UNESCO JE prihvatio  27 lokacija u Kini kao svetsku kulturnu i prirodnu baštinu.

 

Kulturne baštine:

Ming i Qing carske grobnice, Stara sela Anhui, Hram neba, Letnja palata, Zhoukoudian – postojbina pećinskog čoveka, Zabranjeni grad, Planinski predeo Chengde sa hramovima, Pećina Longmen, Kompleks gradjevina – planina Wudong, Planina Emei i gigantski Buda – Leshan, Veliki zid, Mauzolej prvog cara dinastije Qin sa ratnicima od terakote, Hram i grobnica Konfučija i stanište porodice Mansion, Stari grad Pingyao, Sistem navodnjavanja Dujiangyan i planina Qingcheng, Pećine Dazu  - klesane stene, Palata Potala – Tibet, Stari grad Lijiang

 

Prirodne baštine:

Planina Huangshan, Planina Wuyi, Pećine Mogao, Klasični vrtovi Suzhou, Čuda planine Lushan, Planina Taishan, Čudesni predeli Huanglong, Dolina Jiuzhaigou, Wulingyuan
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Sre 26 Jun - 14:14

 Kultura

 

Krajem 2000. godine Kina je imala 2622 umetnička ansambla, 2911 kulturnih centara, 2769 narodnih bibilioteka i 1373 muzeja.  Širom Kine postoji 732 radio stanica sa prenosnim relejima za srednje i katke talase, čime je pokrivena teritorija na kojoj živi 92,1% populacije.  Trenutno 1313 televizijske stanice sa svojim relejima, svaka sa kapacitetom većim od 1000 vati, nudi televizijski program za 93,4% populacije.   Broj pretplatnika na kablovsku televiziju je dostigao 79,2 miliona.  Impozantan je podatak da je u 2000. godini izdato 20,3 milijarde komada novina, 2,85 milijarde časopisa i 6,35 milijarde knjiga.  Krajem 2000. godine bilo je 3816 arhiva sa 44,3 miliona predmeta dostupnih široj publici.

Kina je domovina mogobrojnih i raznolikih starih zanata, od kojih su mnogi jedinstveni po upotrebljenim materijalima, dizajnu ili koncepciji.  Tradicionalna kineska umetnost se može videti u vidu specifičnih skulptura, naivnog slikarstva, keramike, porcelana, emajliranih proizvoda, proizvoda od laka, proizvoda od žada, rezbarene kosti i drveta,  mnogobrojnih vrsta veza i heklanja.  Popularno je i pravljenje papirnatih proizvoda, zmajeva, igrački i lampiona.

Vodeći centri za rezbarenje žada su u provincijama Beijing, Shanghai, Guangzhou, Liaoning, Jiangsu i Xinjiang.  Krupni ukrasni komadi urađeni od žada obično imaju formu vazni, figura, ptica, životinja i cvetova.  Manji radovi uključuju broševe, prstenove, muštikle, pečate i sl.  Vodeći centri za rezbarenje slonovače i drugih vrsta kostiju su u gradovima Beijing, Guangzhou i Shanghai a svaki grad ima svoj prepoznatljiv stil izrade.  Beijing je čuven po ljudskim figurama od slonovače počeđanim u krug i po drugim delikatnim bojenim predmetima.  U Guangzhou prave izuzetne šuplje koncentrične lopte, čamce i biljne kule od slonovače.  Shanghai je čuven po jedinstveno delikatnim figurama od slonovače koje predstavljaju ribe i druga vodena stvorenja.  Umetnost minijaturnog rezbarenja slonovače je koncentrisana u Beijing-u i Shanghai, kao i predeivnih predela od slonovače i tekstova na minijaturnim komadima slonovače veličine zrna pirinča.  Njihovi radovi su čudesni.
Klouzon (Claisonn) je vrsta ukrasnog emajliranja – umetnik prvo formira delikatnu mrežu od tanke bakarne žice kojom oblaže površinu metalnog predmeta.  Polja uokvirena žicom zatim popunjava enamel pastom raznih boja.  Zagrevanjem se pasta topi da bi hlađenjem očvrsla i trajno vezala žicu i emajl za metalnu podlogu.  Zatim se predmet polira i ukrašava.  Dekorativni predmeti ukrašeni klouzonom su najčešće činije, vazne, stone mlampe, kutije za nakit, voće itd.  Vodeći centar za proizvodnju klozona je Peking.  Mnogo puta kroz davnu i najnoviju istoriju ti predmeti su bivali odabrani da se daruju najznačajnijim stranim gostima.

Umetnice vezu, heklaju i prave slične ručne radove primenjujući desetine tipova čvorova, omči i sličnih elemenata radi postizanja željenih efekata, boja, gadacija itd.  Vezilje iz Suzhou su čuvene po mačkama i zlatnim ribicama, vezilje i Hunan-a po vezenim lavovima i tigrovima, vezilje iz Sichuana-a po šaranima i pevcima a vezilje iz Guangdong-a po panoramama sa suncem, zelenim borovima, zelenim bambusom, božurima i crvenim šljivama u cvetu. 
Keramika se pravi u Kini od davnina.  Danas su vodeći centri porcelana Jingdezhen - Jiangxi, Liling - Hunan, Dehua - Fujian, Tangshan i Handan - Hebei, Linru i Yuxian - Henan, Longquan - Zhejiang i Zibo - Shandong.  Porcelan iz kineske prestonice porcelana Jingdezhen je poznat u svetu.  Narodna izreka kaže da je on » beo kao žad, svetao kao ogledalo, tanak kao hartija i zvučan kao zvuk zvona«.  Ljuske jajeta, plavo-belo, famille rose i rzanobojan glazirani porcelan su poznati širom sveta.  Yixing – Jiangsu je postojbina čuvene nebojene keramike od crvene gline.  Jednostavne u obliku posude za čaj od crvene gline imaju prepoznatljiv kineski stil.  Poznavaoci kažu da čaj i druga hrana, spremani u keramičkim posudama iz Yixing-a imaju bogatiji ukus.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Sre 26 Jun - 14:15

Hongkong

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Sre 26 Jun - 14:18

Peking glavni grad Kine.

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Sre 26 Jun - 14:21

PekingPeking (na kineskom: 北京, Běijīng - severna prestonica) je glavni grad Narodne Republike Kine. Iako ima 14,5 miliona stanovnika Peking je tek drugi najveći grad u Kini, posle Šangaja. Peking je politički, kulturni i obrazovni centar Kine. Šangaj i Hong Kong predstavljaju ekonomski značajnije centre od Pekinga, ali u poslednje vreme, naročito od proglašenja Pekinga za domaćina Olimpijskih igara 2008., Peking postaje sve značajniji ekonomski centar, ne samo u Kini, već i u svetu.

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Sre 26 Jun - 14:23

Prva naselja na ovom prostoru datiraju iz 4. milenijuma pre naše ere. Prva administrativna prestonica je sagrađena ovde za vreme Žau dinastije, a zatim su na istom mestu prestonicu sagradili Kitan Mongoli koji su okupirali severnu Kinu. Njih su u 12. veku oterali Džurčeni koji su osnovali Džin dinastiju i obnovili grad.

Grad je počeo brzo da se razvija pod Juan dinastijom u 13. veku, tačnije pod mongolskim valadrom Kublaj Kanom koji je grad nazvao Kanbalik. Prestonica je prebačena u Nanking za vreme dinastije Ming, ali je u 15. veku vraćena u Peking, kada je grad dobio svoje trenutno ime koje znači severna prestonica. Peking je najviše izgrađen u to vreme i za vreme dinastije Čing.
Za vreme vladavine dinastije Ming (1368.-1644.) Peking počinje da dobija današnji izgled - izgrađen je „Zabranjeni grad“ (carska palata i sedište 24 kineska cara tokom pet vekova), Tjenanmen („kapija nebeskog mira“, glavni ulaz u Zabranjeni grad), dok su gradske zidine iz tog perioda postojale sve do 20. veka. Tokom kinesko-japanskog rata (1937.-1945.) bio je pod japanskom okupacijom, da bi po okončanju građanskog rata prevlašću komunista, 1.oktobra 1949. godine Mao Cedung objavio svetu da je osnovana Narodna Republika Kina.Od tada, Peking se proširio daleko izvan granica starog jezgra grada, dok hiljade novih zgrada, hotela i kulturnih centara menjaju izgled grada i predgrađa, naročito od poslednje decenije 20. veka sa porastom moderne gradnje


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Sre 26 Jun - 14:24

Zabranjeni gradLezeći u centru Pekinga, Zabranjeni grad, na kineskom Gu Gong, bio je imperijalistička palata u toku Ming i Jang dinastija. Danas je poznata kao Palata muzej i leži na severu Tjenanmen trga.
Ovo je najveći i nabolje očuvan kompleks antičkih zgrada u Kini, kao i najveći kompleks palata na svetu.
Zabranjeni grad kao i njena centralna fantastična palata imaju stalni odred za restauraciju i održavanje koji konstantno rade na održavanju 800 zgrada i 9999 soba unutar kompleksa Zabranjenog grada, u vrhunskom stanju. Kompleks se prostire na 74 hektara zemljišta. Zidovi imaju kapiju na svakoj strani. Razmak između severne i južne kapije je 960m, a između istočne i zapadne je 740m. Na svakom ćošku je toranj specifične i unikatne strukture. Oni pružaju božanstveni pogled i vidik na palatu i grad izvana. Zabranjeni grad se sastoji iz dva dela. U južnom je imperator demonstrirao svoju moć pred narodom, zvani Spoljašnji deo, a severni deo, takozvani Unutrašnji, je služio za život kraljevske porodice.
Unesko je 1987. godine objavio da je Palata muzej sada jedno od najpopularnijih turističkih atrakcija na svetu. Zabranjeni grad je sada otvoren za sve posetioce, svakog dana od 08:30 do 16:20 u letnjem periodu i do 15:20 zimi.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Sre 26 Jun - 14:25

Tjenanmen trgPoznati trg u srcu Pekinga, iako renoviran još uvek nema mnogo toga da se vidi, ali je atraktivan brojnim turistima interesantan zbog toga što je bio scena brojnim istorijskim događajima i najveći je trg na svetu. U antičkim imperijalističkim danima on je bio zborno mesto odnosno mesto okupljanja kao i sedište vladinih ofisa, ali modernija istorija, naročito masakr nad pro-demokratskim demonstratorima 1989. godine, ga je načinio mestom velike političke značajnosti. Glavne kolone su bile ovde u toku Kulturne revolucije kada je Mao Ce Tung organizovao vojne parade čak i sa po milion ljudi. Trg je okružen raznim spomenicima, nekim antičkim nekim modernim, uključujući i bivše kapije Zabranjenog grada, kapiju Nebeskog mira i Kjanmen kapiju, Muzej kineske revolucije i Mao mauzolej u kome su bivsi kineski lideri očuvani u ceremoniji.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Sre 26 Jun - 14:26

Letnja palataFantastičnu Letnju palatu na severozapadu Pekinga na Kunming jezeru je izgradio imperator Kjanlong 1750. i od tada je ona predstavlja imperijalističku rezidenciju sve do smrti carice imperatorke Dovager Ciksi 1908. godine. Palata i predivne bašte su otvorene za posetioce, koji ulaze kroz kapiju Istočne palate, prolaze kroz veliki teren u Hol Milosrdne dugovečnosti, Hol Grebena od žada i Hol Radosne dugovečnosti. Posetioci ne bi smeli da ne posete Privatno pozorište carice Ciksi u bašti Moralne harmonije i dugačak koridor koji oivičava Kunming jezero i vodi do mermernog broda, strukture na dva nivoa izgrađene od najfinijeg izrezbarenog kamena i obojenog stakla.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Sre 26 Jun - 14:27

Ming grobnice50 km severozapadno od Pekinga leže Ming grobnice, a ime su dobili po mauzolejima 13 imperatora Ming dinastije. Mauzoleji su savršeno očuvani, kao i grobovi svakog od imperatora.
Zbog njihove dugačke istorije, sjajne, carske i integisane arhitekture, mesto ima visoku kulturnu i istorijsku vrednost. Oblik svih trinaest mauzoleja je jako sličan ali se razlikuju po veličini kao i po kompleksnosti njihove strukture. Prednji hol, koji važi za trg Palate, nema građevine unutar njega.
Ne postoje neki specijalni umetnički predmeti u palatama. Visina je oko 7 metara, širina oko 6 metara a dužina 26m. Svaka ima na centralnom mestu beli mermerni ležaj, sa pozlaćenim ivicama. Staze od svakog mauzoleja vode u centralni hol u kome su tri bela mermerna trona, a ispred njih uvek ima puno sveća i cveća. Ming grobnice su otvorene za posetioce svakog dana od 08:40 do 16:30 časova.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Sre 26 Jun - 14:28

Peking je grad koji spaja prošlost i sadašnjost. U njemu se najbolje vidi želja i sposobnost kineza da ostvare spoj tradicionalnog i modernog. Obilazak znamenitosti Pekinga ostaviće svakog posetioca bez daha.

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Ned 28 Jul - 12:37

Taipei - Taiwan

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Ned 28 Jul - 12:38

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Ned 28 Jul - 12:38

Taipei

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Ned 28 Jul - 12:40

ŠangajRazmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Čet 22 Avg - 23:35

Tibet

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Čet 22 Avg - 23:36

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Čet 22 Avg - 23:36

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Čet 22 Avg - 23:36

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Čet 22 Avg - 23:38

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Čet 22 Avg - 23:38

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Čet 22 Avg - 23:39

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Čet 22 Avg - 23:40


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Kina   Sub 24 Avg - 13:29

Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Kina   

Nazad na vrh Ići dole
 
Kina
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Narodna Republika Kina
» Kina
» SVETSKI KUP U ODBOJCI - JAPAN (MUŠKI)
» SVETSKI KUP U ODBOJCI - JAPAN (Ženski)
» Kineska istorija / Carevi i dinastije
Strana 1 od 5Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Putovanja ::  Turizam :: Svet-