Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Zemlja čarobnjaka

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Zemlja čarobnjaka   Pet 21 Jun - 12:25

,,Odbij,  jer ti si presjecen nadvoje, tvoja duša je smežurana,
tvoje prokleto ime pokopano je zaboravom, iznad nje je šutnja, i ona je pala...''
( Iz ptolomejske Knjige o propasti )
Neraskidive veze

Da je postojala veza izmedu jevrejskih i egipatskih čarobnjaka, govore mnogi dokazi u knjizevnim i vjerskim djelima. Uz to, znamo da su Semiti - kao i Grci, Rimljani i drugi narodi starog svijeta – iskreno vjerovali u nadmoć egipatskog nad čudotvorstvom drugih zemalja.

Mojsije (Musai a.s.) je, kao sto saznajemo iz Biblije i Kur’ana, ovu vještinu savladao u Zemlji faraona. On se koristio čarobnim štapom kako bi natjerivao vode da se razdvoje. Čak je poznavao i neke Riječi Moći faraonskih žreca (čuvari tajnih znanja).   Magijske vjestine su se oko 300. pr.n.e toliko koristile u Dolini kraljeva, da se na cijelom Srednjem istoku vjerovalo da je Egipat naseljen Rasom čarobnjaka.

Tokom srednjeg vijeka, ova je ideja uhvatila čvrste korijene u svjesti ljudi. I za vrijeme perioda naucnog istrazivanja piramida i faraonskih spomenika, zapadnjacki okultisti su se takmicili da iz svega egipatskog izvuku misterije. Naravno, došlo je do reakcije. Jedna grupa promatraca - mnogi od njih vjerovatno s manje znanja od empiristicke skole - proglasila je egipatsku magiju kao nesto sto nema osnovu u stvarnosti. Oni su smatrali da jedino „magično" kod Egipćana jeste njihova religija.

Istina se, kao i obicno, nalazi negdje između. Kao sto je poznato, drevna magija i religija bile su neraskidivo povezane. Zbog toga vecina oblika magije imaju slicnosti s religijskim sistemima. Papirusi i natpisi na grobovima daju nam mnoge nagovjestaje da su obredi, poznati proucavateljima okultnog, bili poznati, a mozda su i nastali u Egiptu. Tu je jos i svjedocanstvo veoma opseznih sekundarnih izvora - grcki, arapski i hebrejski zapisi - koji sadrže obrede vjerovatno izvođene i među sveštenicima  misirske boginje Izide.

Da li su egipatski žreci bili čudotvorci?

Jesu li uistinu posjedovali neka tajna znanja koja jos uvijek nismo u stanju ni da sagledamo?

Oni koji žele u to da vjeruju reći će „da". I oni koji poštuju jevrejske, hrišćanske i muslimanske svete knjige, takođe će se s tim složiti!
         Uloga Nila

Uopsteno govoreći, religijsko-magijski obredi Egipćana bili su vezani za odrzavanje napretka i bezbjednost duha u zagrobnom životu. Djela koja podrazumjevaju moć i uspjeh, kao sto je uništenje neprijatelja, čine malo drugaciju grupu. Ona su, izgleda, bila prirodni dio tajni koje su posjedovali posveceni duhovnici kao vrstu politicke magije. Naravno, jedan od kraljevskih ciljeva zasigurno je bio da za sebe osigura najmoćniju magiju. Kasnije je, međutim, kako svjedoce desetine hiljada dragog kamenja i drugih hamajlija, magija poprimila popularni karakter. To je nekima donijelo i društveni položaj, iako je u stvarnosti postojalo nekoliko službenih dvorskih kraljevih čarobnjaka.

Neophodno je imati predstavu o Egiptu da bi se čovjek mogao staviti u ulogu njegovog naroda. Klima i reljef, koji su odredivali mnoge aspekte zivota u Zemlji faraona, malo su se promijenili u zadnjih 5000 godina. Nad svim ostalim, naravno, dominira Nil. Sama ta činjenica ima sredisnje mjesto u religiji Egipta, kao i u njegovoj magiji, umjetnosti i književnosti. Za prakticne ciljeve, zemlja se sastoji od duge trake obradivog zemljista. koja je zasticena planinskim lancem. Izvan ovoga nema nista osim pustinje. Sredinom protiče Nil, koji uz obale ostavlja crnicu - zemlju plodnu i blagotvornu. Gotovo svako povrce koje tu raste, javlja se u magijskim obredima sto se cak i danas izvode na Srednjem istoku: hurme, akacije, sikomore, žito, zob, proso...

Nil svake godine plavi izmedu 1. i 16. jula, donoseci novi život. Njegovo prerastanje u poplavu do mjeseca septembra, znak je za svetkovinu. Seljaci natovareni zalihama dolaze izdaleka da bi zajedno slavili... Sveštenici napustaju svoje hramove i nose božanske statue, dok se na obalama, uz pesme, ples i muziku, odvijaju čudni ceremonijali. Na tim svetkovinama najznacajniju ulogu su imali Izidini sveštenici, najbolji čarobnjaci Egipta, koji su bogobojazljivo pjevali „Himne Nilu":

“Pozdravljamo te, Nile... koji rasteš da bi Egiptu podario život... Ljudi plešu od radosti kad ti izrastaš iz nepoznatog... Jedne pored drugih vidimo ljude iz Tebaide i one sa sjevera... Kad rog oglasi da se Nil podigao, pjevamo ti i plješćemo rukama uz harfu...”


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Zemlja čarobnjaka   Pet 21 Jun - 12:29

Oživljavanje mrtvih

Savremeni egiptolozi tvrde da ritualne magijske vještine datiraju iz predinastijskih, pa čak i praistorijskih vremena.

Legenda kaze da je  Sem, sin Nojev, došao u Egipat 190 godina poslije Potopa, i vladao je Egiptom (Misirom) jos 161 godinu. Tokom ovog perioda, tamo je cvjetala magija, a jevrejska tradicija tvrdi da je i sam Noje bio čarobnjak.
U egipatskim i grčkim spisima zapisane su bezbrojne price o postupcima za oživljavanje mrtvih. Iako su Egipćani vjerovali da ce tijelo oživjeti na drugom svijetu, ipak ima jasnih nagovjestaja da su neki od njihovih magijskih obreda bili namijenjeni ozivljavanju umrlog (lesa), a neki pisani dokumenti govore da se jedna osoba mogla oživljavati vise puta, a ne samo jednom.

Priča se da je nekom prilikom faraon Keops (Kufu) raspravljao o magijskim čudima sa svojim sinom Herutatafom. Sin je tada obećao ocu da ce dovesti čovjeka koji može izvesti cudo oživljavanja onih koji ne samo da su mrtvi vec im je cak – i odsječena glava!

Taj se čarobnjak zvao Teta, imao 110 godina i bio je upućen u najveće tajne poznatog svetilišta Tot. Ni danas nije jasno o kakvim se tajnama radilo, ali se zna da je jedna ekspedicija, u kojoj je ucestvovao i faraonov sin, plovila niz rijeku Nil, zatim neko vrijeme pjesacila dok nije stigla do Tetinog boravista. Carobnjak je prihvatio poziv faraona i uputio se u Dolinu kraljeva.

“Je li istina da ti oživljavas mrtve?!”- upitao je Kufu čarobnjaka.

Starac je odgovorio potvrdno i zatrazio da mu donesu živu gusku. Pred kraljem joj je odsjekao glavu i polozio je na jedno koljeno, dok je njeno tijelo polozio na drugo. Potom je Teta izgovorio Riječi Moći. Tog casa su se glava i tijelo mrtve guske pocele da micu jedno prema drugome, sve dok se nisu spojile i tada – guska ozivi i zagrakta! Teta je ovu majstoriju ponovio i s drugom vrstom peradi, da bi na kraju to uradio i s volom.

Uticaj egipatske magije na Grčku bio je veoma jak, jer su Grci preuzeli podosta egipatskog magijskog blaga. Da bi se koliko-toliko shvatilo o kakvim je vrijednostima riječ, pomenimo Papirus br. 75  iz Revana, i naslove njegovih sadrzaja: “Magijske ceremonije velike čudotvorne snage”, “Recept za lijek zvani hermerius”; “Formula za sreću i bogatstvo”; “Način stvaranja snova”; zatim jos dva nacina u istu svrhu. Tu su i obredi kojim se izvodac moze savjetovati sa Božanstvom. Oni koji padaju u napade neobuzdanog gnjeva preporucuje se konkretan magijski postupak. Tu su i savjeti za pravljenje prstena koji donosi uspjeh u svakom poduhvatu, nacin spravljanja sredstva kojim se čovjeku oduzima san sve do smrti, itd.

Veliki autoritet Jamblikus tvrdi da su Izidini duhovnici cesto upraznjavali magiju.

Uprkos mnogih magijskih rituala, koji su zabiljezeni u djelima kao sto je “Knjiga mrtvih” i na drugim papirusima, izgleda da je veliki broj onih koji su bili upraznjavani u starom Egiptu, prezivjelo samo kao dio slozenih obreda koje su nam ostavili - arapski, hebrejski i drugi pisci. Jedan razlog je sto se neka čuda, za koja se tvrdi da su ih izvodili egipatski mudraci, ne nalaze u njihovim sopstvenim knjigama o činima. Isto tako je moguće da su mnogi postupci nestali zahvaljujuci Zakonu o prenošenju, koji je zabranjivao da se povjeravaju bilo kome, osim pogodnim posvećenicima - a taj broj je bio vrlo ograničen.

Izvor: ,,Tajna učenja''
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Zemlja čarobnjaka   Pet 21 Jun - 12:33


Vratiti se iz mrtvih!
Najvažniji cilj prastare egipatske magije, ali nikako i jedini, bio je obezbijediti vjecni život i vratiti se iz – mrtvih! O tome govore mnoga svjedocanstva...

Dvije karakteristike staroegipatske magije, koje mozemo naci u zapadnjackim obredima, sasvim lice na osnovni ton njenog duha. Cak i u doba Ramzesa II (prije vise od 5000 godina), bilo je jako razvijeno vjerovanje u misticne Rijeci Moci, bas kao i sto je i magija smatrana toliko starom vjestinom da se kao jedini njen poznati izvor uzimalo samo bozansko otkrovenje. Postoji velika mogucnost da su neke od ovih rijeci, koje su cak i tada bile sastavljene od nerazumljivih slogova, dosle u Egipat kao posljedica osvajackih pohoda nekih faraona u Mesopotamiju. Druge su, po svoj prilici, poticale iz nubijske magije.

Magijske moći imena


Bilo kako bilo, da bi se duhovi i bogovi prisilili da postuju njegovu volju, opsjenar je morao biti naoruzan Rijecima Moci i poznavanjem imena bogova. Na taj nacin on je mogao naredivati bozanstvima, ma koliko ona bila mocna. Nije bilo nijednog izuzetka u pogledu broja i moci bogova koji su se mogli „obavezati" ili prisiliti da djeluju po zapovjedi carobnjaka. U nekim se slucajevima carobnjak, u stvari, toliko poistovjecivao s mocima bozanstva koje je zazivao, da se cak predstavljao njegovim imenom!
Proucavatelji srednjovjekovne europske magije prepoznace ovo u nekim postupcima zapadnjackih verzija “Solomonovog kljuca”, u kojima izvodaci s duhovima razgovaraju ne pod svojim imenom vec kao Solomon licno.
Moze se prihvatiti da su Rijeci Moci slicne semitskoj teoriji o Najvecem Imenu Boga, koje cak ni posvecenici nisu smjeli da izgovore. Smatra se da su Egipcani s drugim narodima dijelili vjerovanje da je ime - licnosti ili boga - bilo zivotno vezano za snagu, karakter i duhovni element imenovanog.
Magijsku rijec ili ime ne mora poznavati onaj ko je upotrebljava, ali ona svejedno ima svoju moc. Ovo vjerovanje mozda nije nastalo u Egiptu, ali je u njemu ono sigurno bilo prisutno, kao i kod kasnijih carobnjaka u mnogim zemljama.
U Luvru se nalazi pogrebni magijski papirus koji datira iz vremena Ramzesa II, a u njemu se javljaju varvarske rijeci i imena: ,,O, Valpaga! O, Kemara! O, Kamalo! O, Amagoa! Uana! Remu! ..."
Buduci da se slicne rijeci javljaju u vecini starih magijskih spisa, vjerovatno nisu svestenicima znacile nista vise nego sto znace nama.
Na magijskom papirusu iz Harisa nalazi se postupak kojim zazivac, upotrebljavajuci neka imena, poprima ulogu boga Amsua. Ovdje je, mozda, kljuc. Moze se pretpostaviti da poistovecivanje carobnjaka s duhom ili bogom u rijecima ili molitvama, ima za cilj da ga ucini tim duhom ili bogom. On je, barem, mogao verovati da moze „pozajmiti" sve atribute i moci doticnog bozanstva, makar i nakratko.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Zemlja čarobnjaka   Pet 21 Jun - 12:36

Duša nastavlja život!Bas kao sto su imena posjedovala magijsku snagu u odnosu na zivot na zemlji, tako se njihova moc zazivala i na pogrebnim svecanostima i upotrebljavana su u zamisljenim susretima izmedu duse i bogova s onoga svijeta. Nijedna dusa nije se mogla nadati da ce dobiti ono sto je zasluzila i da ce biti primljena u raj dok ne bi bila ispitana do kraja, kao sto je opisano u “Knjizi mrtvih”.
sta je s balzamiranjem i piramidama koji su se smatrali znacajnim u magiji starog Egipta? Postoji obimna literatura u kojoj su autoriteti poput Flindersa Petrija i Volisa Badza, detaljno opisali obrede i svrhu balzamiranja. Ukratko, smatra se da je razlog za ocuvanje posmrtnih ostataka bio kontakt, ma koliko tanan, koji je postojao izmedu duse (ka) i tijela poslije smrti. Vjerovalo se da ce tijelo jednog dana uskrsnuti u svom prvobitnom (ali prociscenom) obliku. Medutim, vise je rasireno misljenje da je mumija cuvana kao konaciste duse.
Obredi izvodeni s mumijom, kao sto je ceremonija „otvaranja usta", odrazavali su ono sto ce se dusi dogoditi na onom svijetu. Bila je to, u stvari, neka vrsta magijskog oponasanja buduceg zivota duse. Isto tako, postojalo je vjerovanje da neki organi nastavljaju da funkcionisu, doduse, u drugacijoj ulozi nego sto su imali dok su pripadali zivom covjeku!
Ispisane su mnoge knjige u pokusaju da se dokaze da piramide simbolicki predstavljaju i “Knjigu mrtvih” i “Knjigu iz Tota”. Izgleda da nema sumnje da dimenzije nekih piramida i njihov unutrasnji raspored, uistinu imaju veze s misticnim i magijskim pretpostavkama religije faraona. A da li su one kljuc za rjesenje zagonetke, tesko je reci. To je otvoreno pitanje.
Konvencionalni promatraci skloni su da simboliku piramida gledaju kao prirodne projekcije egipatskog vjerovanja i teologije, prije nego kao posljednje pocivaliste faraona-bogova. Prihvatiti drugacije misljenje, bilo bi ravno pretpostavci da su egipatski duhovnici-carobnjaci ili njihovi kraljevi imali namjeru da skrivena znanja prenesu buducim pokoljenjima sto niukom slucaju ne bi moglo biti tacno.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Zemlja čarobnjaka   Pet 21 Jun - 12:38

Pjesak koji pjevaU planinskom lancu El Meman, pored Crvenog mora, nalazi se Dzebel Narkus - Planina zvona. Njene stijene i ostre hridi tako su rasporedene da se cuje glasni sapat, kad vjetar duva iz odredenog smjera. Ovo je vjerovatno razlog sto su neka arapska plemena smatrala da su stari Egipcani mogli iz zemlje probuditi glasove prorocanstava.
Mnogi carobnjaci su tvrdili da sapat predstavlja glasove duhova koji covjecanstvu govore sta da rade, a sta da ne rade. U svakom slucaju, utisak na posjetioca, cak i u ovom vijeku, je - nesvakidasnji!.
Slicno se prica i za egipatske svestenike koji su primali prorocanstva od “pijeska koji pjeva”. Ovaj pijesak jos „pjeva", a vjerovatno je nekad postojao pravi sistem tumacenja tih zvukova. U ovome mozemo naci odgonetku izvora nekih magijskih vjerovanja faraonskog Egipta koja su dosla preko Crvenog mora.
Pustinjski narod gaji razna praznovjerja vezana za “pijesak koji pjeva”, koja mogu biti stara koliko i egipatska. Ako se zvukovi cuju prije mladog mjeseca, to su dobri znaci za pleme: ako su poslije mladog mjeseca, znaci su rdavi. Drugi se zvuci odnose na putovanje koje ce se dogoditi, a kad je o putu rijec, moraju uslijediti daljnja pitanja u pogledu vremena i mjesta odlaska. Mnogi Egipcani rekli su mi Idrizu sahu, autoru ovog teksta, da je jedan libijski dervis predskazao rat 1937. i da je upozorio Senusija da se pripremi za vojevanje u Zapadnoj pustinji. Prorekao je da ce rat dovesti do oslobadanja od italijanskog jarma. Sve ovo - i jos mnogo toga - cuo je navodno od – “pijeska koji pjeva”!
Pored Kom el Hetama, bedema pjescenjaka koji obiljezava mjesto nekad cuvenih palata i hramova Amunofa III, nalaze se dva sjedeca kolosa. Jedan “pjeva” pri izlasku sunca. Neki kazu da “pjesma” vise lici na kidanje zica harfe. Za cudne zvuke postoje mnoga objasnjenja. Prema legendi, Kolosa je podigao Memnon koji je posjedovao nevjerovatne moci. Na cudnovat nacin lijecio je bolesne, ozivljavao mrtve, a pri izlasku sunca vjetrovi su se starali da neke rijeci ponovlja i Kolos. Zbog toga su se, kazu, Memnon i njegovi visoki svestenici, prije i poslije svojih putovanja, obavezno savjetovali sa ovim Glasom...
Ovi fenomeni, koji su poznati u mnogim zemljama Istoka, vjerovatno su uzrokovani prirodnim faktorima, ili su lukavstva predasnjih naroda, smisljena kao dodatak magijskim obredima.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Zemlja čarobnjaka   Pet 21 Jun - 12:41

Glas sudbineOko dve milje od Le Sesela, gdje je Napoleon prosjecao put izmedu Savoja i Francuske, desilo se nesto sto je s vremenom preraslo u vjerovanje. Kada su se radnici sreli usred tunela, odluceno je da se zadnjih nekoliko santimetara probije pijucima. Kada je to ucinjeno, zacuo se cudan zvuk, nalik na bolno jecanje. Radnici su bili zbunjeni, a poslovodja je o svemu obavijestio nadlezne vlasti.
Kada su o ovome obavijestili Napoleona, preblijedio je, jer mu je jedan prorok rekao da ce u buducnosti slijediti samo porazi ako bude cuo takav zvuk ili ako ga bude cuo neko iz njegove blizine.
Postoji, naravno, naucno objasnjenje ovog dogadaja. Medutim, okultista bi tvrdio da izvor fenomena ne mora biti natprirodan da bi vrijedio kao znamenje. No, kada je izvjesni Bejkvel istrazivao pricu o Napoleonovom tunelu, on je sve pripisao - temperaturnoj razlici na dva kraja tunela, ali se u istinu nikada nije ustanovilo da je upravo to izazvalo misteriozno - bolno jecanje.
bosnic.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Zemlja čarobnjaka   Pet 21 Jun - 13:11

Nomadska arapska plemena Hejaza danas su sve prije nego praznovjerni ljudi. Strogi i nemastoviti uticaj puritanskog vehabizma ostavlja vrlo malo prostora za bilo sta drugo osim doslovnog tumacenja zivota. Jedini izuzetak koji zatekoh tamo bila je prica o El-Arabu (Arapin).

Misterija El-Araba
Izgleda da je El-Arab bio ili velika varalica ili veliki carobnjak - ili prvi covjek koji je koristio elektricnu struju. Prije tri ili cetiri stotine godina, on se pojavio u oblicju pustinjaka i zatrazio utociste u jednom malom selu. Poslije rasprave u kojoj su njegova tumacenja vjere stanovnistvu izgledala odvec liberalna, protjeran je u divljinu. Cinilo se, medutim, da se to mjesto dopalo El-Arabu. Prica se da je iz pjescanih dina, koje su bile udaljene oko jednu milju, usmjeravao duge bljeskove munja prema nesrecnim seljanima, sve dok ga nisu bezvoljno pozvali da se nastani kod njih.
Vise nije bilo rasprava o vjeri. Umjesto toga, El-Arab je provodio vrijeme demonstrirajuci svoje munje i prosirujuci svoje teorije. Prema njegovom ucenju, munja, kao i sve ostalo, ima prakticnu primjenu. On je naucio kako da njom ovlada i da je potcini svojoj volji. Kada su mu prigovarali za opjsenarstvo, on se jednostavno smijao. Putnicima je demonstrirao munju zatvorenu u glinene lonce. Na zalost, veoma je malo njegovih aktivnosti koje su poznate, izuzev ove: kada bi neko bio nestrpljiv da cuje za vijest iz daleka, El-Arab bi malko otvorio lonac i pozvao munju da donese poruku, usmjeravajuci je u pravcu zeljene vijesti. Suknuo bi dim i cuo se ostar pucanj, a munja bi u obliku raslji izletjela iz posude. Potom bi otvorio drugi lonac "u koji se vracala munja brza od svjetlosti", a u njemu bi se, gle cuda, vidjela zelena vatra. EI-Arab bi ovo protumacio i dao zeljeno obavjestenje "koje se uvijek pokazivalo ispravnim".
U njegovom normalnom zivotu nista nije izgledalo cudno. Najcudnije je bilo to sto su putnici obicno slijedili svjetlost kad bi se izgubili u pustinji i bezbjedno stizali u selo.

Kad je umro, govorilo se da je u tom naselju zivio gotovo 250 godina. Nikakvo cudo da su generacije rasle ne smatrajuci nicim posebnim ni njega ni munje. No, kad je umro, bio je to zestoki sok. Kao sto je bio obicaj kad umre postovani covjek, njegovo tijelo je zakopano na mjestu gdje je umro: u pustinjskom pijesku jedne dine pored seoskog bunara. Kad su se seljani vratili s pogreba, primjetili su da je El-Arabova kuca nestala!
Lokalni svijet ne samo da nikada nije vidio slican fenomen, vec nije ni cuo za nesto slicno. Kao sto mi rece jedan covjek: "Moze izgledati cudno, ali na kraju krajeva bio je samo jedan El-Arab. Da ih je bilo dvojica, vjerovatno bi i drugi umro na isti nacin."


bosnic.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Zemlja čarobnjaka   Pet 21 Jun - 13:14

Sadoma od Bagdada

Carobnjak koji je bio jako trazen u vrijeme prvih bagdadskih kalifa bio je poznat kao Sadoma. Imao je obicaj da putuje kroz pustinjska prostranstva "da bi razgovarao s duhovima". Mnogo puta je nailazio na putnike koji su vapili za vodom i bili na samrti. Prica se da je, iako nikada nije nista nosio sa sobom, uvijek bio sposoban da nekim cudom stvori vodu i socno voce da bi povratio iscrpljene. Ima nekoliko zapisa o ovoj vrsti magije. Jedan takav carobnjak (ciju je hranu nosila u pustinju carobna ptica Rok, koja je poznata citaocima "Hiljadu i jedne noci") bio je sposoban da bespomocne putnike natjera da jedu cak i kad su bili u besvjesnom stanju.
Cak i danas poneki putnici pricaju da im se desavalo da obamrli od gladi utonu u san. Kad bi se probudili, kazu da im se cinilo da u snu vide pravi put koji vodi kuci, otisnut na pustinjskom pijesku. I tada bi im se vracala snaga. Moguce je da je podsvijest bila na neki nacin stimulisana za vrijeme sna i da im je u pomoc pristizalo ono cudno sesto culo koje sticu ljudi iz pustinje.
Izgleda da bilo kakve emocije podizu mentalnu snagu na visi nivo. To bi, svakako, moglo biti objasnjenje za mnoge magijske fenomene. Obicno se konstatuje da su emocije (pozuda i strast za vlascu) ono sto ljude goni na cudotvorna djela. Psiholozi - i istoricari - tvrde da je dovoljna mala neravnoteza mozga koja ce natjerati covjeka da povjeruje kako moze kontrolisati prirodu, jer on to zeli vise od svega ostaloga. Interesantan je magijski stav o ovome. Carobnjaci kazu da je covjek sposoban da se izdigne iznad prirodnog reda stvari i da dade oduska svojim zamislima, tek u trenutku kad su emocije podignute na nivo visi od prirodnog. Ovdje ponovo dolazimo blizu stanja poluzanosa i stanja ludila.


Ovaj obrazac je ocigledan i u lokalnoj prici iz Altankola - Zlatna rijeka - u Tibetu. Uticuci u jezero Sing-su-laj, potok sa sobom nosi cestice zlata koje se hvata u kozije mjesine razapete u vodi. Legenda kaze da se jedan tibetanski carobnjak zakleo da ce postici kontrolu nad zlatom, tako da ce biti dostupno samo onima koji ga budu dostojni.
Rezultat toga bio je dogovor carobnjaka i rjecnog boga. Otada, kad god zaprijeti opasnost zemlji, zlatni nanos presusuje. Tvrdi se da je ovo pojavljivanje i nestajanje zlata zabiljezeno u vise navrata, prije i poslije rata s Kinom.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75036

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Zemlja čarobnjaka   Pet 21 Jun - 13:18

Siltim MudracSiltim, jedan arapski opsjenar, njegovao je umijece poprimanja bilo kog oblika po svom izboru. Zaljubivsi se u lepu djevojku koja ga nije voljela, njegova ljubav dosegla je takve visine da se povukao na jedno pusto mjesto uz rijeku da bi gajio svoje osjecaje.
Poslije dvije godine, za vrijeme kojih kazu da je naucio jezik riba i bio sposoban da svoje moci prenese daleko po svojoj volji, otkrio je kako ce dozvati sebi djevojku u gluho doba noci. Ona je bila svjesna da ga posecuje. Njenim pricama o snovima koje je sanjala moglo se vjerovati, ali je ona drzala da carobnjak zivi u cudesno raskosnoj palati, iako je svima bilo poznato da on nije imao nista vise od uboge kolibe podignute na obali rijeke.
Kada su djevojcini rodaci postali nestrpljivi, jedan od njih se osmjeli i ode do pustinjakove kolibe ne bi li mu ovaj podario ono sto je prizeljkivao - opsjenarsku moc. Opsjenar ga je lijepo primio i priznao mu da zaista posjeduje moc da svoju kucicu – po zelji - pretvori u mermernu palatu, ali mu nije odao tajnu na koji to nacin cini.
Cim se posjetilac vratio da to saopsti svojoj rodbini, djevojka je stvarno nestala. Nestao je i Siltim, a prica kazuje da se o njima vise nikada nista nije culo.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Zemlja čarobnjaka   

Nazad na vrh Ići dole
 
Zemlja čarobnjaka
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Zemlja čarobnjaka
» Haruki Murakami - Okorela zemlja čuda i Kraj sveta
» Vatra, Voda, Vazduh, Zemlja
» Zemlja Gruva otvara "Božidarac"
» Gipsy Kings
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Astronomija :: Misterije-