Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 The Shadows

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 45948

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: The Shadows   Čet 11 Apr - 21:18

The Shadows




The Shadows (engleski Sjene) su engleska vokalno instrumentalna rock grupa,
čija se aktivnost odvijala od ranih 1950 pa sve do 2000. To je sastav koji je imao neobično
veliki utjecaj na razvoj popularne muzike dvadesetog stoljeća.

Historija grupe

Pedesete

Sastav je osnovan, kao prateća instrumentalna grupa engleskog pjevača Cliff Richarda, pod imenom The Drifters pod tim imenom su djelovali sve dok nisu otkrili da u Americi djeluje sastav istog imena. Osnivači sastava bili su; Ken Pavey (rođen 1932)., Terry Smart na bubnjevima (rođen 1942), Norman Mitham na gitari (rođen 1941)., Ian Samwell gitara i Harry Webb (prije nego se prezvao u Cliff Richard), gitara vokal.
Kuriozum Driftersa bio je da nisu imali bas gitaru. Samwell je napisao prvi hit grupe Move It za koju mnogi misle da je djelo Cliff Richarda i The Shadowsa. Nitko iz orginalne postave Driftersa nije ostao u grupi kad se prezvala The Shadows. Ubrzo su promjenili ime u Cliff Richard and The Drifters nakon što ih je otkrio manager Johnny Foster, i počeli nastupati u televizijskoj seriji za mlade - Oh Boy!. Producent Norrie Paramor nije bio zadovoljan kvalitetom gitarista, pa je manager Johnny Foster, počeo tražiti nekog boljeg. Gitarist i pjevač Hank Marvin svirao je u skiffle sastavu( tip malog gitarističkog sastava sa udaraljkama, popularan u engleskoj pedesetih godina) zajedno sa svojim prijateljem Bruce Welchom. Oni su inače stalno putovali iz Newcastla u London, radi povremenih angažmana. Fosteru se Hank Marvin dopao i ponudio mu je posao, a ovaj je to uvjetovao time da se uzme i njegov prijatelj Bruce Welch. Novi manager grupe Franklin Boyd, vidio je da su oni odličan tandem, kao solo i ritam gitara. Pomakao je Ian Samwella na bas, ali ga je ubrzo zamjenio basistom grupe Most Brothers, Jet Harrisom. Bubnjar Terry Smart, otišao je sam, a njega je zamjenio Harrisov prijatelj Tony Meehan. Postava The Driftersa je kompletirana i grupa se uskoro prezvala u The Shadows ( na početku 1959.) Njihov prvi manager Johnny Foster, nastavio je raditi sa Cliff Richardom. Grupa je nastavila snimati i nastupati sa Cliff Richardom, i snimila dva singla 1959. ("Feelin' Fine"/"Don't Be A Fool With Love") i ("Jet Black"/"Driftin'").




Šesdesete

Shadowsi su 1960. izdali "Apache", instrumentalnu kompoziciju Jerry Lordana, koja je postala veliki hit (5 tjedana nije se skidala sa top lista). Nakon toga izbacili su još jedan Lordanov hit "Wonderful Land", sa bogatom violinskom orkestracijom u pozadini čvrstog metalnog zvuka Fender Stratocaster gitare, ta pjesma je ostala čak 8 tjedana na vrhu. Nakon toga slijedio je "Kon Tiki", i brojni hitovi sa Cliff Richardom. U oktobru, 1961. Tony Meehan zamjenjen je Brian Bennettom a u aprilu 1962. Jet Harris je zamjenjen Brian Lockingom, poznatim kao Licorice. Ova postava Shadowsa, izdala je sedam hitova, između njih i "Dance On" i "Foot Tapper". U oktobru 1963. Licorice je napustio grupu i otišao u - Jehovah Witness. U grupu je ušao John Rostill kao bas gitarist. Ova postava trajala je najduže, u historijji grupe.
U toku 1960. sastav se pojavio zajedno sa Cliff Richardom u vrlo popularnom filmu za mlade The Young Ones. Taj film bio je pravi hit šesdesetih, i izazvao je pravu poplavu sličnih sastava po Engleskoj i kasnije svuda po svijetu.

Diskografija

Albumi

1961 The Shadows
1962 Out of The Shadows
1963 Greatest Hits
1964 Dance With The Shadows
1965 The Sound of The Shadows
1965 More Hits!
1966 Shadow Music
1967 Jigsaw
1967 From Hank Bruce Brian and John
1968 Established 1958 sa Cliff Richardom
1970 Shades of Rock
1973 Rockin' With Curly Leads
1975 Specs Appeal
1975 Live at the Paris Olympia
1977 20 Golden Greats
1977 Tasty
1979 String of Hits
1980 Another String of Hot Hits
1980 Change of Address
1981 Hits Right Up Your Street
1982 Life In The Jungle/Live at Abbey Road
1983 XXV
1984 Guardian Angel
1986 Moonlight Shadows
1987 Simply Shadows
1989 Steppin' To The Shadows
1989 At Their Very Best
1990 Reflection
1993 Shadows In The Night - 16 Classic Tracks
1994 The Best of Hank Marvin and The Shadows
1997 The Shadows play Andrew Lloyd Webber and Tim Rice
1997 The Very Best of The Shadows - The First 40 Years
1998 50 Golden Greats
2004 Life Story
2004 The Final Tour

Singl ploče

1959 "Feelin' Fine"
1959 "Jet Black" (kao grupa The Drifters)
1959 "Saturday Dance"
1960 "Apache"
1960 "Man of Mystery"
1961 "F.B.I."
1961 "The Frightened City"
1961 "Kon-Tiki"
1961 "The Savage"
1962 "Wonderful Land"
1962 "Guitar Tango"
1962 "Dance On!"
1963 "Foot Tapper"
1963 "Atlantis"
1963 "Shindig"
1963 "Geronimo"
1964 "Theme for Young Lovers"
1964 "The Rise and Fall of Flingel Bunt"
1964 "Rhythm and Greens"
1964 "Genie With the Light Brown Lamp"
1965 "Mary Anne"
1965 "Stingray"
1965 "Don't Make My Baby Blue"
1965 "The War Lord"
1966 "I Met a Girl"
1966 "A Place in the Sun"
1966 "The Dreams I Dream"
1967 "Maroc 7"
1975 "Let Me Be the One
1978 "Love Deluxe"
1978 "Don't Cry for Me Argentina"
1979 "Theme From The Deer Hunter"
1980 "Riders In the Sky"
1980 "Equinoxe Part V"
1981 "The Third Man"


wikipedija









Pogledajte devojke u publici, ziponi i suknje na tufne..


Poslednji izmenio malalila dana Uto 15 Jul - 2:11, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 45948

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: The Shadows   Čet 11 Apr - 21:21






Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 45948

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: The Shadows   Čet 11 Apr - 21:26








Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 45948

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: The Shadows   Čet 11 Apr - 21:32












Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 45948

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: The Shadows   Uto 15 Jul - 1:59

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 45948

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: The Shadows   Uto 15 Jul - 2:02

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 45948

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: The Shadows   Uto 15 Jul - 2:12

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 45948

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: The Shadows   Uto 15 Jul - 2:13

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 45948

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: The Shadows   Uto 15 Jul - 2:15



 love  love
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 45948

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: The Shadows   Uto 15 Jul - 2:25

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 45948

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: The Shadows   Uto 15 Jul - 2:27

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 45948

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: The Shadows   Uto 15 Jul - 2:27

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content




PočaljiNaslov: Re: The Shadows   

Nazad na vrh Ići dole
 
The Shadows
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Shadows Of My Soul
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Muzika, Film, Net :: Muzika :: Biografije Muzičkih Izvodjača-